28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīgas pils muzejiem piemeklētas pagaidu telpas
Rīgas pils muzejiem piemeklētas pagaidu telpas
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 3. oktobris 2013, 9:56
Pēc jūnijā notikušā ugunsgrēka Rīgas pilī ir nācies pārcelt rekonstrukcijas darbu termiņus. Rīgas pils Konventa daļas rekonstrukcijas un renovācijas darbu otro kārtu izdosies pabeigt līdz 2018. gada 31. augustam – gadu vēlāk, nekā sākotnēji plānots.


VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) apliecina, ka pagaidu jumts ir pietiekami izturīgs un kvalitatīvs, lai ziemā darbus varētu turpināt bez aizķeršanās. Ir izvēlētas arī telpas, kurās uz laiku uzglabās pilī esošo muzeju krājumus, bet jāsagaida valdības lēmums, muzeji tiks vai netiks pārcelti un cik naudas šim mērķim atradīsies, raksta NRA.lv.

VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina informē, ka, izvērtējot nepieciešamās izmaksas, riskus un muzeju pieejamību, kā prioritārs apstiprināšanai Ministru kabinetā tiek virzīts piedāvājums muzejus pārvietot uz pagaidu telpām. Līdz šim VNĪ sadarbībā ar muzejiem ir apzinājusi iespējamās telpas un veikusi telpu pielāgošanas izmaksu kalkulāciju, taču, iekams Ministru kabinets nav apstiprinājis kādu no piedāvātajiem scenārijiem ar attiecīgu finansējuma nodrošinājumu, pielāgošanas darbi pagaidu telpās nav uzsākti. Bet scenāriji ir trīs. Kultūras ministrija sadarbībā ar VNĪ ir izstrādājusi un izvērtējusi vairākus variantus: visi muzeji atstāj Rīgas pils telpas un pārceļas uz pagaidu telpām; visi muzeji paliek pils telpās; muzeji daļēji atbrīvo pils telpas, daļēji paliek ugunsgrēka un ūdens neskartajās Rīgas pils telpās.

Pašlaik kā pagaidu telpas tiek piedāvātas ēkas Brīvības bulvārī 32, kur izvietotu Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīciju; Lāčplēša ielā 106/108, kur varētu atrasties Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumu glabātava; Tērbatas ielā 75 piedāvāts ierādīt telpas Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumu glabātavai; Bauskas ielā 20 vai Ganību dambī 24a – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumu glabātavai.

Savukārt Muzeju krātuvju komplekss Rīgā, Pulka ielā 8, arī nebūs gatavs 2015. gada rudenī, kā tika plānots. Tā rekonstrukcijas pabeigšanas termiņš nu noteikts 2016. gada 30. septembrī. Tad uz Pārdaugavu varētu vēlreiz pārcelt Rīgas pilī esošo muzeju krājumus, bet šoreiz – jau uz palikšanu īpaši pielāgotās telpās.

VNĪ informē, ka apdrošināšanas izmaksu apjoms joprojām nav zināms. Valsts policija neslēpa, ka ugunsgrēka iemeslu izmeklēšana un slēdzieni netaps ātri. Savus ekspertus bija uzaicinājuši gan būvnieki, gan apdrošinātāji, tomēr policijā norādīja, ka neietekmēsies no viņu slēdzieniem vai pieļāvumiem. D. Laukšteina atbild: «Vispirms apdrošinātājiem tiks pieteikts zaudējumu apmērs, tamdēļ šobrīd tiek gaidīti atzinumi no pieaicinātiem ekspertiem par ugunsnelaimes radīto zaudējumu apmēru un cēloņiem, kas izraisījuši ugunsnelaimi. Tiklīdz tiks saņemti šie atzinumi, tiks veiktas visas nepieciešamās darbības zaudējumu pieteikšanai un precizēšanai apdrošināšanas sabiedrībās.».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daiga Laukšteina, Rīgas pils, Valsts nekustamie īpašumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats