26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ušakovs: Nevajag jokot par sēņošanas nodokļa ieviešanu
Ušakovs: Nevajag jokot par sēņošanas nodokļa ieviešanu
Autors: Apollo.lv / 27. septembris 2013, 12:17
Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka Pierīgas pašvaldību vadītājiem nevajadzētu jokot par dažādu nodokļu ieviešanu rīdziniekiem, tādejādi atbildot uz Rīgas domes plāniem attiecībā uz sabiedriskā transporta biļešu cenu reformu. Tā vietā vajadzētu vienoties ar domi par visiem izdevīgu risinājumu.


Ušakovs skaidro, ka pašreizējā nodokļu sistēma Latvijā ir veidota tā, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis nonākt tās pašvaldības kasē, kurā cilvēks ir deklarējies nevis tajā, kurā viņš strādā, raksta Apollo.lv.

«Tas nozīmē, ja Tu visu dienu, no paša rīta līdz vēlam vakaram, pavadi Rīgā, bet mājās, teiksim Babītē, tikai nakšņo, tad viss Tavs ienākuma nodoklis aiziet Babītei. Rīgas budžets ir ap 500 miljoniem latu. Bet vēl ap 250 miljoniem mēs atdodam citām pašvaldībām par tiem iedzīvotājiem, kuri strādā Rīgā, bet ir deklarējušies citā pilsētā. Un vēl 50 miljonus mēs atdodam citu pilsētu finanšu izlīdzināšanas fondiem. Gadījumā, ja mēs to nedarītu, pilsētas budžets būtu nevis 500, bet gan 750 miljoni. Ar visām izrietošām iespējām priekš mūsu pilsētas,» norāda Ušakovs.

«Tas nav īsti godīgi. Sanāk, ka katrs brauciens Rīgas sabiedriskajā transportā tiek dotēts. Tas nozīmē, ka katrs rīdzinieks ar katru nopirkto biļeti transportā piemaksā par nerīdzinieku. Analoģijas piemērs: Daudzdzīvokļu māja. Visi kaimiņi draudzīgi, komunicē savā starpā, kopā pavada laiku. Bet tas taču nenozīmē, ka ģimenei, kura dzīvo vislielākajā dzīvoklī, ir jāapmaksā elektrības rēķini par visu māju?» – turpina mērs.

Ušakovs norāda, ka neviens rīdzinieks nekliedz par iebraukšanas maksu Jūrmalā. Rīdzinieki neapvainojas par to, ka sabiedriskā transporta galvenais maršruts Siguldā priekš vietējiem iedzīvotājiem ir par brīvu, bet rīdziniekiem par maksu. Babīte lepojas ar savu baseinu. Bet rīdziniekus tajā neviens nelaidīs ar atlaidi vai bezmaksas.

«Un tas ir tikai normāli – katras pašvaldības pienākums ir rūpēties par saviem iedzīvotājiem. Un nodokļus, kurus maksā to pašvaldību iedzīvotāji tiek tērēti priekš viņiem pašiem. Man nav nekādu pretenziju vai pārmetumu nedz Jūrmalas, nedz Siguldas, nedz Babītes virzienā. Minēto pašvaldību vadītāju ir malači - rūpējās par saviem iedzīvotājiem,» teic Ušakovs.

Rīgas mērs norāda, ka Pierīgas pašvaldībām nevajag, jokojot izdomāt dažāda veida idejas par to, kādā veidā ieviest nodokli rīdziniekiem par sēņošanu. «Tā vietā ir jāsēžas pie viena galda un jāmeklē visām pusēm izdevīgi risinājumi. Rezultātā visi Pierīgas iedzīvotāji varēs braukt ar galvaspilsētas sabiedrisko transportu par 42 santīmiem tagadējo 50 vietā. Bet ne par 84 santīmiem. Rīgas dome ir gatava noslēgt līgumus ar visām Pierīgas pašvaldībām - ar izdevīgiem nosacījumiem visiem».




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nils Ušakovs, sabiedriskais transports, sēņu nodoklis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats