26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ministriem jāizlemj, vai ietaupīt uz alimentu nemaksātāju bērnu rēķina
Ministriem jāizlemj, vai ietaupīt uz alimentu nemaksātāju bērnu rēķina
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 27. augusts 2013, 9:45
Šodien Ministru kabinetā paredzēts skatīt Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikumus par uzturlīdzekļu apmēra straujāku palielināšanu (vai nepalielināšanu).



Tieslietu ministrija savu nostāju neslēpj – valsts budžetā joprojām esot ierobežoti līdzekļi, tāpēc tautā dēvēto alimentu nemaksātāju bērniem pietiks, ja uzturlīdzekļu apmēru palielinās par pieciem latiem gadā, līdz būs sasniegts likumā noteiktais apmērs.

Ministru kabinets Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā noteicis, ka bērniem līdz 7 gadu vecumam jāmaksā uzturlīdzekļi 25 procentu apmērā no minimālās algas, bet no 7 līdz 18 gadiem – 30 procentu apmērā. Bet krīzes gados tika pasludināts pārejas periods, un summa bērna uzturēšanai no Uzturlīdzekļu garantijas fonda tiek maksāta samazinātā apmērā.

TM ir izskatījusi piecus iespējamos variantus un atbalsta to, kas bērniem un vienam no vecākiem, kurš audzina bērnu vai bērnus, ir neizdevīgāks.

Pirmais variants paredz uzturlīdzekļu apmēru, sākot ar nākamo gadu, ik gadu palielināt par 10 latiem, bet likumā noteikto alimentu apmēru varētu sākt izmaksāt 2016. gadā. Otrs variants: no nākamā gada uzturlīdzekļu apmēru palielina par 15 latiem, bet no 2015. gada izmaksā pilnā apmērā. Trešais iespējamais variants: jau no 2014. gada uzturlīdzekļus izmaksā pilnā apmērā. Ceturtais variants paredz saglabāt līdzšinējo kārtību: šogad par katru bērnu līdz 7 gadu vecumam maksā 35 latus, no 7 līdz 18 gadiem – 40 latu, 2014. gadā un turpmākajos gados šī summa attiecīgi palielinās par 5 latiem (2017. gadā uzturlīdzekļus sāktu maksāt pilnā apmērā). Šim variantam atbalstu izteikusi TM. Savukārt piektajā iespējamā variantā plānots, ka nākamgad uzturlīdzekļu apmēru palielina par 5 latiem, bet nākamos divus gadus – par 10 latiem un 2017. gadā uzturlīdzekļus izmaksātu pilnā apmērā.

Uzturlīdzekļu garantijas fondā skaidro, ka jāgaida, kādu galavārdu teiks Finanšu ministrija, tāpēc pašlaik nevar prognozēt, vai un kā 2014. gadā mainīsies uzturlīdzekļu apmērs.
Uzturlīdzekļu garantiju fonds informē, ka jūlijā uzturlīdzekļos ir izmaksāti 932 165 lati, bet regresa kārtībā no parādniekiem piedzīti 135 181 lats jeb 14,5 procenti no jūlijā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem. Pagājušajā mēnesī valsts maksātos uzturlīdzekļus 24 571 bērnam saņēma 17 893 vecāki. Fonda administrācijā mēneša beigās bija reģistrēti 26 205 uzturlīdzekļu parādnieki



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: alimenti, alimentu nemaksātaji, Ministru kabinets, Tieslietu ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats