03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pie Gaismas pils nebūvēs apakšzemes stāvvietu
Pie Gaismas pils nebūvēs apakšzemes stāvvietu
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 15. augusts 2013, 10:01
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvdarbi jāpabeidz līdz šā gada beigām, un telpās saskaņā ar arhitekta Gunāra Birkerta ieceri būs gan Kanādas kļavas grīda, gan Latvijā ražoti bērza koka sienu paneļi, gan lata banknotes atgādinoši krāsu toņi grīdu segumā.


Taču plānotās apakšzemes autostāvvietas gan pagaidām nebūs. Taupības vārdā pie Gaismas pils tiek būvēta virszemes stāvvieta 110 mašīnām.

LNB sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītāja Signe Valtiņa Neatkarīgajai saka – šajā būvniecības kārtā autostāvvieta netiks paplašināta. Vēl nesen LNB direktors Andris Vilks stāstīja, ka pēc atklāšanas 2014. gadā bibliotēku varētu apmeklēt 3000 cilvēku dienā. Atliek pieņemt, ka lielākā daļa uz Pārdaugavā esošo Gaismas pili dosies ar sabiedrisko transportu. Taču jaunās bibliotēkas koncepcija paredz šo ēku padarīt aktīvāku, rīkojot pasākumus, nodarbības, koncertus, diskusijas un tamlīdzīgi. Pagaidām nav atbildes, vai, piemēram, koncertu apmeklētājiem pietiks vietas, kur novietot auto. Nākamgad, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un 2015. gadā, kad Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, LNB ēkā paredzēts rīkot galvenos pasākumus. Tad šajā ēkā būs jāuzņem daudz cilvēku.

Kultūras ministrijas LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis informē, ka bibliotēkas projekta īstenošanā prioritāri paredzēts pabeigt ēkas būvdarbus, LNB infrastruktūras objektu 1. kārtas būvniecību un pilnībā aprīkot Gaismas pili ar mēbelēm un iekārtām. Viņš skaidro, ka infrastruktūras objektu projekta 1. kārta ietver LNB daudzfunkcionālās tehniskās ēkas daļēju izbūvi (tajā tiks izvietotas mikroklimata uzturēšanas iekārtas un datu centrs), kā arī 110 automašīnu stāvvietu iekārtošanu. Valsts budžeta konsolidācijas pasākumi neļāvuši vienlaikus pabeigt bibliotēkas pamatēkas un visu infrastruktūras objektu izbūvi. «Vietā, kur sākotnēji atradīsies stāvvieta 110 automašīnu novietošanai, saskaņā ar LNB infrastruktūras objektu tehnisko projektu nākamajās infrastruktūras objektu izbūves kārtās tiks pilnīgi izbūvēta daudzfunkcionālā tehniskā ēka, kurā paredzēta arī daudzstāvu autostāvvietas izbūve 240 automašīnām. Tālākā perspektīvā tiks izbūvēta pazemes autostāvvieta 215 automašīnām teritorijā starp Nacionālās bibliotēkas pamatēku un Mūkusalas ielu. Pēc visu LNB infrastruktūras tehniskajā projektā paredzēto objektu īstenošanas kopumā paredzētas stāvvietas ap 500 automašīnām,» atbild I. Builis. LNB infrastruktūras objektu tehniskajā projektā ir paredzētas pavisam sešas būvniecības kārtas. Korekcijas bibliotēkas projektā izdarītas ne reizi vien. Piemēram, tika diskutēts par saules paneļu novietojumu uz Gaismas pils jumta. Nopietni diskutēts. Bet arī no šīs ieceres nācās atteikties.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaismas pils, Latvijas Nacionālā bibliotēka, pazemes tunelis, tunelis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats