26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » SAB darbinieks Sparāns pavadot Meroni biznesa sarunās
SAB darbinieks Sparāns pavadot Meroni biznesa sarunās
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 9. augusts 2013, 9:37
Plaši pazīstamo Šveices advokātu Rūdolfu Meroni uz biznesa sarunām ar Ventspils lielo uzņēmumu līdzīpašniekiem un viņu pārstāvjiem pavadot īpašām pilnvarām apveltītais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieks Aigars Sparāns.


Ja A. Sparāns šveicieti pavada kā SAB pārstāvis, tad tas rada aizdomas par atsevišķu valsts amatpersonu un drošības iestāžu darbinieku īpašu ieinteresētību R. Meroni biznesa aktivitātēs, kas izriet no miljoniem vērtu aktīvu nekontrolētu pārvaldīšanu. Ja A. Sparānam ar R. Meroni ir privātas biznesa attiecības, tad rodas jautājums, kurš no kura un kādu patieso labumu gūst Ventspils uzņēmumu pārvaldīšanā.

Persona incognita

R. Meroni kopā ar A. Sparānu redzēts, piemēram, ierodamies uz sarunām pērnā gada maijā viesnīcā Elizabete. Uz sarunām ieradušies vietējie Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu līdzīpašnieki un viņu pārstāvji. Plānoto sarunu tēma – kā izbeigt bezgalīgos konfliktus un nepārtrauktās varas maiņas akciju sabiedrībā Ventbunkers, kas ir atkarīgs no tā, kuri akcionāri vienojas savā starpā un izveido vairākumu. Kā zināms, vara Ventbunkerā pērn kārtējo reizi mainījās vairākkārt, ko apliecina arī Uzņēmuma reģistra informācija datubāzē Firmas.lv. Tika uzlikti dažādi tiesas aizliegumi, noturētas akcionāru pilnsapulces dažādos sastāvos, akcionāru grupējumi viens otru publiski apvainoja uzņēmuma izzagšanā utt.

Neatkarīgās aptaujātie uzņēmēji atturējās runāt par to, kādā statusā uz šīm sarunām bija ieradies A. Sparāns. Vieni atbildēja, ka vispār nezina, kas tas Sparāns tāds ir; citi atzina, ka uzņēmēji un viņu pārstāvji, pirms sākt sarunas, parasti iepazīstina ar sevi un paziņo, kādus uzņēmumus un to kapitāla daļas viņi pārstāv. Tomēr A. Sparāns neesot nedz iepazīstināts ar pārējiem, nedz arī atklāts, kādā statusā viņš piedalās sarunās.

Ventspils miljonāra Oļega Stepanova pārstāvis daudzos uzņēmumos Aleksejs Ovods skaidroja, ka viņš pirms aptuveni gada, iespējams, viesnīcā Elizabete tiešām ir redzējis R. Meroni, un pieļāva, ka viņu varētu būt pavadījis kāds cilvēks. Bet kas ir šis cilvēks, A. Ovods neatminējās. «Kādēļ jūs par viņu tā interesējaties?» sarunas gaitā vairākkārt pārvaicāja A. Ovods. Viņš neatminējās, ka R. Meroni būtu iepazīstinājis tikšanās dalībniekus ar savu pavadoni. «Nesen biju Šveicē, kur tikos ar Meroni, tur šā cilvēka (domāts iepriekš sastaptais pavadonis) nebija,» skaidri atminējās A. Ovods.

Nav miesassargs

Miljonārs Olafs Berķis apgalvoja – «pēdējos septiņus gadus R. Meroni neesmu vaigā redzējis». Vaicāts, kādēļ, pēc viņa domām, R. Meroni uz biznesa sarunām Latvijā iet kopā ar SAB darbinieku, O. Berķis izteica versiju, ka R. Meroni nepieciešams apsargāt. Bet viņš arī uzsvēra, ka A. Sparānu nemaz nepazīstot.

Tā kā R. Meroni piešķirts aizsargājamā liecinieka statuss, viņam tiešām ir piešķirta apsardze. Pagājušajā gadā R. Meroni līdz pat tiesas zālei pavadīja četri miesassargi. Taču personu apsargāšana, kurām piešķirta speciālā procesuālā aizsardzība, ir Valsts policijas, nevis SAB funkcija.

Neatkarīgā vēlējās noskaidrot attiecīgās Valsts policijas struktūrvienības nosaukumu, kas nodarbojas ar personu apsardzi. Tomēr Valsts policijas preses nodaļas priekšniece Sintija Virse norādīja, ka nodaļas nosaukums ir slepens.

SAB nekomentē

Neatkarīgā vaicāja SAB direktoram Jānim Maizītim, kādā statusā šīs drošības iestādes darbinieks A. Sparāns pavada R. Meroni uz biznesa sarunām ar Ventspils uzņēmējiem, vai viņš pilda sevišķos pasākumus SAB vadības uzdevumā, vai A. Sparāns par R. Meroni pavadīšanu atalgojumu saņem no SAB, no R. Meroni vai dara to altruistiski?

Neatkarīgā SAB direktoram arī vaicāja, vai A. Sparānam jeb kādam citam SAB darbiniekam pieder daļas lielajos Ventspils uzņēmumos, jeb varbūt kāds no SAB darbiniekiem grib pirkt Ventspils uzņēmumus?

Neatkarīgā no SAB saņēma atbildi: «Esam saņēmuši Jūsu e-pastu un informējam, ka Satversmes aizsardzības birojs Jūsu uzdotos jautājumus nekomentēs.»

Īpaši pilnvaroti

Jāatgādina, ka plašāku atpazīstamību A. Sparāns izpelnījās 2007. gada 21. maijā, kad tika pieķerts bijušā VID Muitas pārvaldes priekšnieka Valdimira Vaškeviča spridzināšanas vietā. Arī pēc tam viņa uzvārds bieži parādījies masu saziņas līdzekļos – pārsvarā par visatļautību, ko nodrošina augstais statuss SAB struktūrā un acīmredzot arī īpašās pilnvaras.

Savukārt R. Meroni persona īpaši interesanta ir ne tikai tāpēc, ka viņš kā bijušais Ventspils mēra advokāts tiek uzskatīts par ļoti vērtīgu liecinieku t. s. Lemberga prāvā, bet īpaši tāpēc, ka viņam uzticēti miljoniem vērtu aktīvu pārvaldīšana, kas arestēta šīs prāvas ietvaros. Ārvalstīs esošie aktīvi ir arestēti bez tiesiskās palīdzības lūgumiem (faktiski nelikumīgi), to patiesā vērtība arestēšanas brīdī nav noteikta, nekādas atskaites R. Meroni par aktīvu pārvaldīšanu nav jāsniedz. Neskatoties uz to, ka vairāku aktīvu vērtība ir acīm redzami samazināta (piemēram, bankrotējusi akciju sabiedrība Venceb, desmitiem miljonu no vērtības zaudējis modernākais ogļu terminālis), R. Meroni netiek atstādināts no aktīvu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aigars Saprāns, Aivars Lembergs, Rudolfs Meroni, satversmes aizsardzības birojs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats