26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nacionāļi iedod argumentu Čalovska aizstāvībai
Nacionāļi iedod argumentu Čalovska aizstāvībai
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 2. augusts 2013, 10:34
«Kam mums tāds noziedzies urlēns vajadzīgs? Tikšana vaļā no tādiem pilnībā atbilst NA nostādnēm.» Šis ir jaunākais Nacionālās apvienības balamutes Jāņa Iesalnieka paziņojums, kas izraisījis skandālu. Un, kā liecina komentāri interneta vidē, daudzu vēlētāju acīs tas partijai Visu Latvijai!Tēvzemei un brīvībai/LNNK uzlicis latviešu urlu zīmogu – agresīvi rupekļi trenūzenēs. Tikai runā viņi nevis krieviski, bet latviski.


Jāpaskaidro, ka J. Iesalnieks šo ierakstu tviterī veltījis Latvijas pilsonim Denisam Čalovskim, kuru Amerikas Savienotās Valstis pieprasa izdot par it kā pastrādātu kibernoziegumu. Līdz šim neviena valdošā partija nav tik atklāti šķirojusi Latvijas pilsoņus pēc tautības. Pēc J. Iesalnieka loģikas iznāk, ka valstij jāaizstāv pilsonis – latvietis, taču ne pilsonis – poļu izcelsmes krievs.

Gados jaunais politiķis ir pazīstams ar diplomātijas prasmju trūkumu un jau vairākkārt sarīkojis skandālus, nevietā palaižot muti. Tostarp, netieši attaisnojot masu slepkavas Andersa BēringaBreivīka īstenoto slaktiņu jauniešu nometnē Norvēģijā, viņš šķīrās no iespējas kandidēt Saeimas vēlēšanās. Viņš arī pamanījies aizvainot ebrejus, krievus, Saskaņas centra elektorātu apsaukā par nelikumīgiem kolonistiem un tādā garā. Arī šoreiz nav skaidrs, vai J. Iesalnieks pauž tikai savu vai tomēr partijas viedokli. D. Čalovska lietā tas ir būtiski, jo šis incidents kalpos par papildu argumentu Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Jāatceras, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns ir J. Iesalnieka partijas biedrs. Tātad pastāv iespēja, ka Tieslietu ministrija vēlas izdot D. Čalovski nevis tāpēc, ka viņš būtu kaut ko nodarījis pāri Amerikas pilsoņiem, bet vienkārši tāpēc, ka viņš ir «noziedzies urlēns», proti, krievs. Advokāts Saulvedis Vārpiņš atzīst, ka šāda nostāja ir briesmīga: «Latviešos vēsturiski ir saglabājusies nepatika pret krieviem, tomēr Latvijas valsts līdz šim nav atļāvusies šķirot savus pilsoņus pēc tautības.» J. Iesalnieka paziņojums noteikti tikšot izmantots prāvā Čalovskis pret Latviju.

Partijas līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, Neatkarīgās taujāts, vai J. Iesalnieka tvīts patiešām atspoguļo Nacionālās apvienības kopīgo pozīciju Čalovska lietā, atbild nepārliecinoši: «NA J. Iesalnieka tvīta ierakstus neraksta.» Uz atgādinājumu, ka Iesalnieks to rakstījis Nacionālās apvienības vārdā, papildina: «Viņš apgalvo, ka ne. Un NA nevienu nav pilnvarojusi šajā jautājumā paust kādu publisku viedokli.»

Tomēr te jāuzsver, ka J. Iesalnieks nav vienkārši pļāpīgs ierindas biedrs. Viņš pats tvitera konta profilā uzsver, ka ir gana ietekmīga persona – partijas valdes loceklis un satura pārvaldnieks sociālajos tīklos. Turklāt ne tikai koordinē partijas darbību interneta vidē, bet arī pilda partijas Saeimas frakcijas vecākā konsultanta pienākumus.

Šis nav pirmais gadījums, kad J. Iesalnieks aizrunājas šķērsām, un to ievērojis arī politologs Ivars Ījabs. Taču, viņaprāt, zīmīgi, ka Nacionālā apvienība no J. Iesalnieka izteikumiem nekad nav norobežojusies un tāpat rīkojas arī šajā reizē.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Deniss Čalovskis, Jānis Iesalnieks, Nacionālā apvienība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats