26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Atkritumu apsaimniekošana izraisīs daudz jautājumu
Atkritumu apsaimniekošana izraisīs daudz jautājumu
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 26. jūlijs 2013, 10:20
Rīgas dome pieņēmusi saistošos noteikumus, kas paredz nākamgad sākt ieviest citādāku kārtību atkritumu apsaimniekošanā. Būtiskākās izmaiņas – visā pilsētas teritorijā būs vienota maksa par atkritumu apsaimniekošanu, kā arī būs tiesības pieprasīt sadzīves atkritumu dalīto vākšanu (vai atteikties no tās).


Nenoliedzot, ka Rīgā vajadzīga dalītā atkritumu šķirošana, rīdziniekus pašlaik vairāk interesē izmaksas. Jau tagad, kad vietām maksa par atkritumu izvešanu tiek rēķināta uz galviņām, bet citur – pēc izvesto atkritumu daudzuma, cilvēkiem netop skaidrs, kā viņi var to visu pārbaudīt un kāpēc aprēķins ir tieši tāds.

Pašvaldība plāno, ka jaunā kārtība stāsies spēkā jau 2014. gada janvārī, bet pilnībā to ieviestu līdz 2018. gada 1. janvārim.

Rīgā būtu trīs sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonas: Centra rajona un Latgales priekšpilsētas administratīvā teritorija; Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvā teritorija un Pārdaugavas – Kurzemes rajona un Zemgales priekšpilsētas administratīvā teritorija. Katrai sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonai pašvaldība izsludinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma iepirkumu. Kaut arī visā Rīgā būtu vienāda maksa par atkritumu apsaimniekošanu, taču ne biežāk kā vienu reizi gadā apsaimniekotājam būs tiesības iesniegt pašvaldībai maksas par atkritumu apsaimniekošanas aprēķinu un lūgt pašvaldību šo maksu grozīt. Tieši tas šobrīd iedzīvotājus arī satrauc – vai tiks iegrozīta lielāka vai mazāka maksa.

Jaunā atkritumu apsaimniekošanas koncepcija paredz, ka Rīgā tiks veidots pašvaldības konteineru parks, atkritumu tvertnes piederēs pašvaldībai un līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem slēgs Rīgas domes Mājokļu un vides departaments. Tādējādi Rīgā būs jānodrošina ne mazāk kā viena atkritumu tvertne katram šķiroto sadzīves atkritumu veidam teritorijā ar 250 līdz 500 iedzīvotājiem. Tas ļaus atkritumus šķirot ikvienam, kurš to vēlēsies darīt, jo pašlaik lielākoties mikrorajonu pagalmos ir atrodami atsevišķi konteineri stiklam. Pirms pāris gadiem šur un tur bija novietoti arī konteineri papīram un kartonam, bet tagad tie sākuši izzust.

Noteikumos paredzēts, ka Rīgas pašvaldībai piederošie konteineri tiks čipēti, precīzāk sakot, reģistrēti informatīvajā sistēmā, kas ļaus atpazīt tvertnes, kontrolēt to iztukšošanas biežumu, savākto atkritumu veidu un apjomu, kā arī to, uz kurieni atkritumi aizvesti. Informatīvā sistēma nodrošinās saņemto sūdzību reģistrēšanu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, noslēgto līgumu izpildi, atkritumu apsaimniekotāju darbību; vēstuļu sagatavošanu; kopsavilkumu un atskaišu sagatavošanu.

***

DER ZINĀT!

• Konteineros papīram drīkst izmest sausas avīzes, kartona kastes, rakstāmpapīru, grāmatas, bet nedrīkst izmest slapju un netīru papīru un kartonu.

• Konteineros plastmasai drīkst izmest tīras plastmasas dzērienu pudeles, vēlams saplacinātas un bez korķiem, tīrus polietilēna maisiņus un plēves, bet nedrīkst izmest eļļas pudeles, jogurta, krējuma un margarīna trauciņus, plastmasas rotaļlietas un saimniecības preces.

• Konteineros stiklam drīkst izmest tīras stikla burkas un pudeles, bet nedrīkst spoguļstiklu, logu stiklus un traukus.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: atkritumu apsaimniekošana, atkritumu apsaimniekošana Rīgā, atkritumu šķirošana, Rīgas dome

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats