26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Reformu partija atteiksies no lozunga par oligarhu apkarošanu
Reformu partija atteiksies no lozunga par oligarhu apkarošanu
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 24. jūlijs 2013, 9:59
Piedzīvojusi iznīcinošu reitingu kritumu, Reformu partija (RP) joprojām nespēj atgūt vēlētāju uzticību. 65% iedzīvotāju netic, ka jauna priekšsēdētāja ievēlēšana veicinās partijas atdzimšanu.


Tikmēr eksperti norāda, ka līdz ar līderu maiņu Reformu partija ideoloģisko naivumu ir sākusi nomainīt pret pragmatismu, pakāpeniski atsakoties arī no saukļa par oligarhu apkarošanu.

Jūlija vidū Reformu partijas kongresā par jauno priekšsēdētāju ievēlēts Saeimas deputāts Edmunds Demiters. Būdams plašākai audiorijai maz pazīstams, jaunais līderis pagaidām nav varējis atjaunot vēlētāju uzticību praktiski bankrotējušajam politiskajam spēkam. Pētījumu aģentūras TNS veiktā aptauja atklāj, ka 47% iedzīvotāju pozitīvas izmaiņas drīzāk nesagaida, savukārt 18% ir pārliecināti, ka jauns partijas valdes priekšsēdētājs noteikti nelīdzēs.

E. Demiters parlamentā iesoļoja bez vērā ņemamas politiskās pieredzes un arī šo divu gadu laikā nav mācējis izcelties, lai gan ilgu laiku viņš ir bijis Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks un vēlāk arī priekšsēdētājs. Tikmēr aizkulisēs E. Demiteru dēvē par spirta biznesa miljonāru ar miglainu vēsturi privatizācijā, ko 90. gadu beigās diriģēja Andris Šķēle. E. Demiters ir bijis alkohola ražotņu Jaunpagasts, Latvijas balzams un Jaunalko valdes loceklis.

Arī politologs Filips Rajevskis sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka E. Demiters naudu nopelnījis smagā un bīstamā nozarē, kas nenoliedzami daudz ko pasaka par viņa rakstura iezīmēm. Latvijas lielākā alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmuma Latvijas balzams kādreizējais ģenerāldirektors un spirta ražošanas kompānijas Jaunpagasts plus saimnieks Dainis Peimanis tika nošauts 2000. gada decembrī. Savukārt 1999. gada rudenī nogalināja Arni Šķesteru, kas bija viens no nogalinātajiem uzņēmējiem, kas nodarbojušies ar spirta rūpniecību. «Cilvēks, kurš ir bijis spējīgs nopelnīt kapitālu tik smagā nozarē, nav ar pliku roku ņemams,» norāda F. Rajevskis, piebilzdams, ka «līdz ar līderu maiņu Reformu partija ideoloģisko naivumu ir sākusi nomainīt pret pragmatismu».

Eksperts uzsver – ja jaunais RP priekšsēdētājs vēlas panākt partijas uzrāvienu, viņam būs jāpārvar vairāki izaicinājumi. «Iespējams, Edmunds Demiters ir labs biznesa vadītājs, taču politika ir cits žanrs. Biznesā vadītājs var būt nepamanāms, jo visu nosaka peļņas rādītāji. Savukārt partijas līderim viena no svarīgākajām kvalitātēm ir harisma un spēja ar savām idejām aizraut cilvēkus. Līdz šim tādas prasmes Edmundam Demiteram nav novērotas,» komentēja politologs. F. Rajevskis gan prognozēja, ka, vēloties restartēt partiju, vēlētājiem tikšot sagatavots jauns piedāvājums, no kura, visticamāk, pazudīs oligarhu apkarošana. «Jau pati Edmunda Demitera personība kā tāda liek domāt, ka karš pret oligarhiem vairs nebūs galvenais partijas sauklis» norādīja F. Rajevskis.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Filips Rajevskis, partiju reitingi, Reformu partija, Reformu partijas reitingi, Valdis Zatlers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats