30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Sabiedrība » LDDK: IIN samazinājums ilgtermiņā veicinās algu līmeņa pieaugumu
LDDK: IIN samazinājums ilgtermiņā veicinās algu līmeņa pieaugumu
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 12. jūlijs 2013, 16:03
Šodien notikušajā Reformu vadības grupas sēdē Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) vēlreiz aicināja valdību turēt iepriekš izteiktos solījumus un saglabāt likumā iestrādāto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanas grafiku, kas paredz 2014.gadā IIN samazināt par 2%. 


LDDK vēlreiz akcentē valdības uzmanību uz to, ka darba nodokļu jomā IIN samazināšana ir viens no svarīgākajiem instrumentiem, kas ilgtermiņā palīdzēs uzlabot uzņēmējdarbības vidi, tādējādi dodot iespēju radīt jaunas darbavietas un palielināt neto atalgojumu, mazinot bezdarbu valstī. 

„Mēs pastāvam uz to, ka tautsaimniecības attīstības, darbaspēka neto atalgojuma pieauguma un ēnu ekonomikas mazināšanas vārdā ir jāīsteno iepriekš solītā un 2012.gadā likumā iekļautā apņemšanās mazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi,”  uzsver LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone. Minot kaimiņvalstu piemēru, L.Menģelsone norāda, ka likmju starpība Baltijas valstīs nostāda Latvijas uzņēmējus neizdevīgā pozīcijā. „Igaunijā un Lietuvā IIN likmes ir attiecīgi 21% un 16%, tāpēc IIN pazemināšana ir būtisks solis Latvijas uzņēmēju konkurētspējas paaugstināšanas virzienā,” skaidro Menģelsone. 

Šonedēļ LDDK kopā ar LTRK jau nākuši klajā ar kopējo pozīciju par to, ka nodokļu politikai jāveicina gan ekonomikas attīstība, gan sociālā vienlīdzība, mazinot nabadzību dažādās iedzīvotāju grupās, un sociālās vienlīdzības veicināšanai nepieciešams līdz ar IIN likmes samazināšanu likumā noteiktajā apjomā paaugstināt atvieglojumus par apgādībā esošām personām. Savukārt diferencējot neapliekamo minimumu, ieguvēji būs “aplokšņu” algu maksātāji un saņēmēji, nevis tie komersanti, kas godprātīgi maksā visus darba nodokļus. Tāpat, progresīvā neapliekamā minimuma ieviešana neveicinātu reemigrācijas politikas īstenošanu, jo kopējais darba nodokļu slogs ‘vidējā’ lieluma algu saņēmējiem paliks faktiski nemainīgs.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: iedzīvotāju ienākumu nodoklis, Latvijas Darba devēju konfederācija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats