01. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Ziedonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latviju uzaicina sākt sarunas par pievienošanos OECD
Latviju uzaicina sākt sarunas par pievienošanos OECD
Autors: Apollo.lv / 30. maijs 2013, 11:12
Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ministru padomes sēdē Parīzē OECD dalībvalstis pilnvaroja organizācijas ģenerālsekretāru uzsākt sarunas ar Latviju par pievienošanos organizācijai, portālu «Apollo» informēja Ārlietu ministrijā.


Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) pauž gandarījumu par pieņemto lēmumu un uzsver, ka sarunu uzsākšana par pievienošanos OECD ir viena no svarīgākajām Latvijas ārpolitikas prioritātēm, ko izdevies īstenot kopš Latvijas iestāšanās ES un NATO.

Ministrs uzsver, ka tas panākts saskaņoti darbojoties visam ārlietu dienestam un Latvijas valsts pārvaldes institūcijām. Latvija uzskata OECD par nozīmīgāko globālās ekonomikas veidošanas forumu.

«Latvijai šis uzaicinājums nozīmē pasaules attīstītāko valstu augstu novērtējumu mūsu īstenotajām reformām, kā arī valdības un sabiedrības kopīgi paveiktajam ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanā,» norāda Rinkēvičs.

Pievienojoties OECD, Latvija tiks novērtēta kā augstu ienākumu OECD dalībvalsts valstu riska klasifikācijā. OECD dalībvalsts statuss veicinās valsts atpazīstamību ārpus ES, kas padarīs Latviju vēl pievilcīgāku investīcijām, kā arī atvieglos pieeju kredītu tirgiem tautsaimniecībai nozīmīgu projektu finansēšanai.

Latvijas iestāšanās OECD veicinās valsts pārvaldes kvalitātes attīstību un labāku publiskā sektora pakalpojumu sniegšanu mūsu valsts iedzīvotājiem, šajā procesā izmantojot citu ekonomiski attīstītāko valstu pieredzi. OECD ietvaros tiek izstrādāti globāli ekonomiskās un attīstības politikas standarti un principi.

OECD ir aktīvs spēlētājs G20 procesā, palīdzot identificēt aktuālos ekonomiskās politikas izaicinājumus, kā arī piedāvā ekspertīzi dažādiem politikas risinājumiem. Līdz ar to Latvijai kā OECD dalībvalstij būs iespēja pastarpināti piedalīties G20 dienaskārtības jautājumu apspriešanā. OECD statistikas datu bāzes, tautsaimniecības nozaru politikas pārskati un analītiskie pētījumi, kuros tiek apskatītas, galvenokārt, OECD dalībvalstis, bauda augstu ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticību.

OECD ekspertīze ekonomikas, finanšu, nodarbinātības, izglītības un citos jautājumos ir daudz dziļāka nekā ES ietvaros. OECD notiekošās diskusijas, zinātniskie pētījumi un ekonomisko politiku analīze palīdz OECD dalībvalstīm apzināt ekonomiskās prioritātes, iespējamās problēmas un labākās metodes to risināšanai. Latvija jau līdz šim, aktīvi sadarbojoties ar organizāciju ne-dalībvalsts statusā, ir aizsākusi, vai ilgāku laiku darbojusies tādās jomās kā valsts kapitālsabiedrību pārvaldes reforma, korupcijas novēršana starptautiskajos biznesa darījumos, nodarbinātība un darba tirgus, nodokļu jautājumi, veselības aizsardzība, izglītība u.c.

Dalība OECD pasākumos dod iespēju nozaru ekspertiem, kā arī uzņēmēju pārstāvjiem, piemēram, Uzņēmējdarbības un rūpniecības padomnieku komitejā (BIAC) apspriest aktuālos nozaru jautājumus, apmainīties ar pieredzi, iegūt jaunas teorētiskās un praktiskās zināšanas, diskutēt par labākajiem risinājumiem. Dalība OECD Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmā (PISA) ir devusi iespēju starptautiski salīdzināt Latvijas izglītības sistēmu un programmas rezultātus izmantot izglītības politikas pilnveidošanā.

Uzaicinājums sākt sarunas par pievienošanos OECD Latvijai ir solis virzienā uz valsts mērķi pilnvērtīgi iekļauties pasaules ekonomiski attīstītāko valstu saimē, kā arī rezultāts aktīvam ārpolitiskajam, visas valsts pārvaldes un nozaru ekspertu darbam vairāku gadu garumā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ārlietu ministrija, Edgars Rinkēvičs, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija, OECD

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats