28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valsts kontroles vadības liktenis juridiskā labirintā
Valsts kontroles vadības liktenis juridiskā labirintā
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 16. janvāris 2013, 14:16
Plānots, ka rīt Saeimas deputāti balsos par jauno Valsts kontroles vadītāju, taču ļoti iespējams, ka pēkšņā neatkarīgā deputāta Viktora Valaiņa atklāsme, ka viena no kandidātēm nedrīkst tikt ievēlēta šajā amatā, balsojumu atcels.


Šobrīd augstajam amatam deputāti izvirzījuši divas kandidātes – Valsts kontroles (VK) pašreizējās padomes locekli Elitu Krūmiņu un zvērināto revidenti Ivetu Rutkovsku. E. Krūmiņu izvirzījuši četri deputāti no Reformu partijas un Nacionālās apvienības, savukārt I. Rutkovsku Vienotības deputāts Dzintars Zaķis.

Iemeslu, kāpēc E. Krūmiņa nedrīkstētu ieņemt VK vadītājas amatu, V. Valainis saskatījis VK likumā, kas nosaka, ka VK padomes priekšsēdētājs ir VK vadītājs, bet institūcijas padomes sastāvā persona var atrasties tikai divus termiņus pēc kārtas. E. Krūmiņai VK padomē šis ir jau otrs termiņš, kurš beidzas 14. maijā, tādēļ, ja viņu ievēlē VK vadītājas amatā, viņai, V. Valaiņa interpretācijā pārkāpjot likumu, vajadzētu atkal kļūt par padomes locekli, un nu jau trešo termiņu pēc kārtas.

Tomēr Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē, kurā piedalījās arī abas kandidātes, pieaicināto ekspertu – VK pārstāvja, bijušā tieslietu ministra Gaida Bērziņa un Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Gunāra Kusiņa – paustie likuma skaidrojumi nedeva pārliecību, ka E. Krūmiņa tiešām drīkst kandidēt uz VK vadītājas krēslu.

VK pārstāvis un G. Bērziņš, kurš ir viens no deputātiem, kas virza E. Krūmiņas kandidatūru, uzskatīja, ka VK likums pieredzējušajai VK darbiniecei neliedz ieņemt augsto amatu, jo likums atdalot VK vadītājas amatu no iestādes padomes ierindas locekļiem.

Tik pārliecināts nebija G. Kusiņš, kura vadītā biroja darbinieki, konsultējoties ar tiesību zinātniekiem un analizējot likumus, bija raduši trīs interpretācijas, kas izslēdz cita citu. Viena no tām atbalsta VK pārstāvja un G. Bērziņa pausto pārliecību, otra ir līdzvērtīga V. Valaiņa, bet trešā ļauj E. Krūmiņai būt ievēlētai amatā, taču atrasties tajā tikai līdz brīdim, kad beidzas viņas pilnvaras VK padomē, – 14. maijam.

Lai atrastu vienīgo pareizo atbildi, G. Kusiņš lūdza birojam dot laiku vismaz līdz šodienas pēcpusdienai. Pretējā gadījumā varot notikt tā, ka E. Krūmiņa tiek ievēlēta, bet vēlāk Satversmes tiesa balsojumu atzīst par nelikumīgu.

Komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa šos argumentus atzina par labu esam un vienojās, ka Juridiskajam birojam nepieciešamais laiks tiks dots. Taču gadījumā, ja problēma netiks atrisināta, Saeimas prezidijam būs jālemj par valsts kontroliera vēlēšanu atcelšanu.

Valsts kontrolieres amata kandidāte E. Krūmiņa kopš 2005. gada ir Valsts kontroles padomes locekle un Trešā revīzijas departamenta direktore. Savukārt I. Rutkovska kopš 2010. gada ir valdes locekle un atbildīgā zvērinātā revidente SIA Larssen Donoway Inkens. Pašreizējās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas pilnvaras beidzas 21. janvārī.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaidis Bērziņš, Valsts kontrole, Viktors Valainis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats