06. maijs, Pirmdiena
Vārda dienas: Didzis, Gaidis
Sākuma lapa » Sabiedrība » VIRŠI-A: Latvijā turpina pieaugt popularitāte auto ar dīzeļdegvielas dzinējiem
VIRŠI-A: Latvijā turpina pieaugt popularitāte auto ar dīzeļdegvielas dzinējiem
Autors: BNA / 29. novembris 2012, 10:21
Saskaņā ar lielākā pašmāju degvielas tirgotāja VIRŠI-A novērojumiem, visvairāk pirktākais degvielas veids Latvijā ir dīzeļdegviela, kuras pārdošanas apjomi tikai pieaug.


To apliecina arī CSDD reģistrēto transportlīdzekļu statistika - gada laikā no pērnā gada oktobra Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu īpatsvars ar benzīna dzinēju samazinājies par 8%, savukārt dīzeļdegvielas īpatsvars palielinājies par 11%.

Šogad desmit mēnešos VIRŠI-A 40 degvielas uzpildes stacijās mazumtirdzniecībā realizētie benzīna pārdošanas apjomi bijuši par 2% lielāki nekā identiskā laika periodā pērn. Savukārt šogad mazumtirdzniecībā realizētie dīzeļdegvielas pārdošanas apjomi, salīdzinot ar 2011.gada pirmajiem desmit mēnešiem, pieauguši par 5.3%.

Auto ar benzīna dzinēja īpatsvars samazinās
Lai arī benzīna dzinēji veido lielāko daļu no reģistrēto transportlīdzekļu dzinēju veidiem, to īpatsvars gada laikā ir būtiski sarucis un no visiem reģistrētajiem transportlīdzekļiem tie veido vairs tikai 49%. Savukārt dīzeļdegvielas dzinēju popularitāte tikai pieaug, to tirgus daļai šogad deviņos mēnešos sasniedzot 45%.

Jānis Riekstiņš, AS VIRŠI-A valdes priekšsēdētājs: „Dīzeļdegvielas dzinēju popularitātes pieaugumu var skaidrot ar degvielas augsto cenu, ko nosaka norises pasaules biržās, kā arī pērn paaugstināto akcīzes nodokli benzīnam. Tā rezultātā iedzīvotāji meklē ekonomiskākus degvielas patēriņa veidus, un kā viens no tiem ir transportlīdzekļa izvēle ar dīzeļdegvielas motoru. Jāņem vērā, ka dīzeļdegvielas motorus izvēlas uzņēmumi un valsts un pašvaldības institūcijas autoparkiem. Arī pērkot jaunus transportlīdzekļus, iedzīvotāji daudz vairāk dod priekšroku dīzeļdegvielai. Tādēļ var prognozēt, ka benzīna dzinēju īpatsvars tuvākajos gados vēl vairāk samazināsies, bet tā vietā pieaugs dīzeļdegvielas un arī gāzes dzinēju īpatsvars.”

Autobraucēji kļūst pragmatiskāki un izvēlas kombinētos dzinējus
Pēdējā gada laikā parādās arī jauna tendence – šī gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada deviņiem mēnešiem, par 34% palielinājies transportlīdzekļu skaits, kas aprīkoti ar gāzes un benzīna dzinēju. Tiesa, no kopējās tirgus daļas šādu transportlīdzekļu īpatsvars ir salīdzinoši mazs – 5%.   

Jānis Riekstiņš, AS VIRŠI-A valdes priekšsēdētājs: „Arī VIRŠI-A degvielas uzpildes stacijās varam novērot, ka pieaug gāzes kā degvielas pārdošanas apjomi. Lielākā daļa no gāzes pircējiem ir tieši vieglo transportlīdzekļu vadītāji, kas iegādājas automašīnas ar kombinētajiem dzinējiem gāzei un benzīnam, izmantojot vienu vai otru degvielas veidu pēc izvēles. Jāmin, ka gāze šobrīd ir lētākais degvielas veids.”


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: dīzeļdegviela, dīzeļdzinēji, Virši-a

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats