27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Iestādes izmanto nepareizu saīsinājumu - LR apzīmē Libērijas Republiku
Iestādes izmanto nepareizu saīsinājumu - LR apzīmē Libērijas Republiku
Autors: Apollo.lv / 25. novembris 2012, 21:49
Latvijas iestādes nereti dokumentos lieto nepareizu Latvijas Republikas saīsinājumu un par to izpelnījušās pārmetumus arī no kolēģiem Briselē, jo nereti mūsu valsts nosaukumu iestādēs strādājošie saīsina ar tādu pašu burtu salikumu, ko  starptautiski atpazīst kā Libērijas Republikas saīsinājumu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».


Mūsu valsts institūciju dokumentācijā, nosaukumos, zīmogos, arī publiskajos uzziņu materiālos, ir izveidojies paradums valsts nosaukumu «Latvijas Republika» saīsināt kā abreviatūru «LR».

Atbilstoši 1990.gada 4.maija deklarācijas «Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu» 3.punktam, Latvijas valsts oficiālais nosaukums ir LATVIJAS REPUBLIKA, saīsināti – LATVIJA.

Abreviatūra LR, ko tik bieži var lasīt visdažādākajos valsts pārvaldes institūciju dokumentos, radusies kā pretnostatījums kādreizējam Padomju Latvijas nosaukumam.

Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars uzskata, ka šis saīsinājums LR ir vēsturiski kļūdains. Pareizi būtu Latviju saukt Latvija, Latvijas Republika, jeb Latvijas valsts, saīsinājumā tas būtu LV. Pastars uzskata, ka tā ir necieņa pret valsti, ja mēs lietojam saīsinājumu LR valsts iestāžu dokumentos.

Kā zināms, pašlaik neviens Latvijas Republikas tiesību akts nereglamentē saīsinājuma LR lietošanu, un nav noteikti ne ierobežojumi, ne atļaujas tā lietošanai.

Valsts valodas centra direktora vietnieks Agris Timuška nenoliedz, ka  saīsinājums LR dažādos dokumentos un starpinstitucionālajā sarakstē ir ļoti izplatīts: «mūsu izpratnē LR vispirms  nozīmē Latvijas Republika, bet nav šaubu, ka tas var nozīmēt arī daudz ko citu, piemēram, arī saīsinājumu vārdnīcā tas ir minēts kā atšifrējums - Latvijas Republika, arī Lietuvas Republika, tas arī ir loģiski un saprotami, taču, kā zināms, šim saīsinājumam varbūt daudz citu izskaidrojumu, kā labās rokas, lācēns Rimcimcī, Laimis Rācenājs, Liene Roze u.t.t.  Tomēr galvenais, lietojot šādu saīsinājumu, ir nodrošināt tā nepārprotamību.»

Ar šo, tā saucamo «LR» sērgu jau ilgāku laiku cīnās arī Latvijas pārstāvniecība Briselē, kas jau sagatavojusi īpašu atbildes ziņojumu visām tām iestādēm, kas piesūta savus neprecīzos, ar akronīmu LR rotātos dokumentus.

Atbilstoši valstu un teritoriju kodu standartiem ISO-3166, saīsinājums «LR» apzīmē Libērijas Republiku. Savukārt Latvijas nosaukums tiek atveidots ar akronīmu LV.

Lai nerastos lieki pārpratumi, un Latvijas valstij tiktu izrādīta  pienācīga cieņa, «De facto» uzrunātie eksperti iesaka izvairīties no saīsinājuma LR lietošanas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Agris Timuška, De facto, Edgars Pastars, Latvijas valsts, Libērijas republika

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats