02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Sabiedrība » AKKA/LAA: Latvijas iedzīvotājiem nav izdevīgi pirkt nesējus kaimiņu valstīs
AKKA/LAA: Latvijas iedzīvotājiem nav izdevīgi pirkt nesējus kaimiņu valstīs
Autors: Zanda Zablovska / DB.LV / 25. oktobris 2012, 16:25
Izvēloties iegādāties nesējus ārzemēs nevis Latvijā, visdrīzāk tiek samaksāta nesēju atlīdzība, jo pārsvarā visās Eiropas valstīs un ļoti daudzās valstīs ārpus ES – kā Krievijā, Turcijā, Ukrainā u.c. nesēju atlīdzība ir likumiski nostiprināta un, iegādājoties nesēju, pircējs samaksā arī nesēju atlīdzību, DB skaidro Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) preses sekretārs Reinis Briģis.


«Latvijas iedzīvotājiem nav izdevīgi pirkt nesējus kaimiņu valstīs, jo tur šī nesēju atlīdzība jau pastāv un, it īpaši Lietuvā, kur nesēju atlīdzība ir jāmaksā par lielāko daļu nesēju un ierakstu iekārtu, turklāt uz tiem, kas Latvijā būs no 1.novembra – jāmaksā  divreiz lielāka nekā Latvijā,» norāda R. Briģis.

«Tāpat kā līdz šim, nesēja atlīdzība būs jāmaksā datu nesēju vai kopēšanai izmantojamo iekārtu izgatavotājiem un personām, kas tos ieved Latvijā, izņemot gadījumus, kad fiziskas personas minētos nesējus vai iekārtas ieved Latvijā nekomerciālos nolūkos. Izņēmumi attiecībā uz ārvalstu interneta veikaliem un izsoļu vietnēm nav paredzēti,» DB iepriekš skaidroja Kultūras ministrijas(KM) Juridiskās nodaļas juriskonsults autortiesību un blakustiesību jomā Rihards Gulbis, atbildot uz jautājumu, vai pircējam, ja tas USB zibatmiņu iegādājas eBay vai Amazon, būs jāmaksā datu nesēju atlīdzība. Vienlaikus KM atzīmē, ka plašāk par šo tēmu, kā tiek veikta uzraudzība, var sniegt AKKA/LAA, raksta DB.LV.

«Attiecībā uz ārvalstu interneta veikaliem un importa kontroli – Eiropas un pasaules valstu nesēju atlīdzību iekasējošās organizācijas sūta informāciju par citām valstīm pārdotajiem disku u.c. preču apjomiem. Arī AKKA/LAA saņem šo informāciju. Saskaņā ar to AKKA/LAA var aicināt valsts tiesībsargājošās iestādes veikt pārbaudes. Šādas pārbaudes nav nepieciešamas, ja lietotājs iepērk nesējus no jebkura avota un ir reģistrējies kā profesionālais lietotājs, kuram nesēju atlīdzība nav jāmaksā,» tā R. Briģis.

Jau vēstīts, ka no 1. novembra datu nesēja atlīdzība 2 Ls apmērā Latvijā būs jāmaksā par datoriem, savukārt 4% no ieviešanas cenas Latvijā būs maksājums par USB zibatmiņām, bet 6% par DVD un CD. Šādām izmaiņām zaļo gaismu deva Ministru kabinets (MK). Tās tika veiktas, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu nesēja atlīdzības lietā.

LIKTA aprēķinājusi, ka provizoriskā atlīdzības summa gada laikā par datoriem varētu būt ap 367,9 tūkst. Ls. Līdzīgu tendenci, minot 350 tūkst. Ls, iekrāso ELKO Grupas Baltijas reģionālais direktors Guntis Tomsons, ņemot vērā pagājušā gada kopējo pārdoto datoru apjomu Latvijā. Savukārt KM sagaida, ka iekasētās nesēju atlīdzības lielums būtiski nemainīsies un būs pērnā gada 160 tūkst. Ls.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: AKKA/LAA, autoratlīdzība, Autortiesības, datu nesēji

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats