30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dūle oficiāli mainīs vārdu uz Zuarguss, bet Gustavo uz Arstarulsmirus
Dūle oficiāli mainīs vārdu uz Zuarguss, bet Gustavo uz Arstarulsmirus
Autors: NRA.lv / 31. augusts 2012, 16:58
Partjas Skaistā Nākotne dibinātāji mūziķis Gustavo jeb Gustavs Butelis, reklāmists Aivars Čivželis jeb Čižiks un Viesturs Dūle iecerējuši mainīt savus vārdus, ziņo db.lv.


Tieslietu ministrija skaidro, ka katrs vārda vai uzvārda maiņas gadījums jāvērtē individuāli, ņemot vērā gan maiņas iemeslu, gan latviešu valodas pareizrakstības noteikumus.

Izdevumam Sestdiena Dūle pastāstīja, ka partijas dibinātāji definē sev, ka neākstās, bet sāk jaunu dzīvi, tāpēc noliek iepriekšējo slavas mantojumu. "Līdzīgi kā jaunstrāvnieki, kas bija pilnīgi avangardiski, vai Rainis; viņi mainīja savus vārdus, mēs vienkārši ņemam jaunus vārdus, ko ierakstām arī pasē," sarunā ar izdevumu sacīja Dūle.

Viestura Dūles vārds turpmāk būšot Zuarguss, Gustavo – Arstarulsmirus, bet Čižika – Jurgstulaistus. Partijas veidotāji mainīšot arī uzvārdus, taču, lai būtu vienkāršak, publiskajā telpā nolēmuši paziņot tikai vārdus, raksta Sestdiena.

Dūle skaidro, ka gan budismā, gan kristietībā pirmais bija vārds. "Tur katrs burts veido savu enerģiju, bet šiem vārdiem nav nekādas asociācijas. Mēs esam pilnīgi ārpus asociācijas," viņš skaidroja. Jaunie vārdi tikuši veidoti katram atsevišķi un ir ņemti no tādas vēsturiskas un senas mācības kā numeroloģija.

Kā portālam db.lv skaidroja Tieslietu ministrija, personas vārds un uzvārds ir viena no cilvēka privātās dzīves sastāvdaļām un līdz ar to tas ir svarīgs personas identitātes kultūras elements. Saskaņā ar spēkā esošo tiesisko regulējumu persona var mainīt gan vārdu, gan uzvārdu, ja esošais apgrūtina iekļaušanos sabiedrībā.

Ministrija norādīja, ka, saskaņā ar vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma otro pantu, vārdu un uzvārdu var mainīt, ja pastāv kāds no šiem iemesliem – vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā, persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu, persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu, persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā, persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu, personai mainīts dzimums, kā arī, ja viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Čivželis, Gustavs Butelis, Skaistā Nākotne, Viesturs Dūle

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats