26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » SC: parlamentam ir iespēja novērst pilsonības referenduma draudus
SC: parlamentam ir iespēja novērst pilsonības referenduma draudus
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 28. augusts 2012, 17:45
Neraugoties uz to, ka jau ir savākts pilsonības referenduma pirmajam posmam nepieciešamais parakstu daudzumu, kreisā flanga spēcīgākais spēlētājs – Saskaņas centrs (SC) – nesteidzas paust atbalstu šai iniciatīvai.


Šodien Saeimas Juridiskā komisija atsāk diskusiju par grozījumiem Pilsonības likumā, un tieši no parlamenta gatavības mīkstināt šo likumu būšot atkarīgs tas, vai SC aicinās savus vēlētājus atbalstīt referendumu.

Pagājušajā nedēļā noslēdzās aptuveni gadu ilgusī akcija, kuras laikā savākti 12 100 notariāli apstiprinātu parakstu par referenduma rīkošanu pilsonības nulles varianta ieviešanai. Šobrīd savāktos parakstus pārbauda Centrālā vēlēšanu komisija, un, ja vizmaz 10 000 no tiem tiks atzīti par autentiskiem, komisijai būs jāorganizē nākamais procedūras posms, kurā jāsavāc 10% vēlētāju parakstu tautas nobalsošanas ierosināšanai.

Lai gan par parakstu vākšanas iniciatoru tiek saukta kustība Par vienlīdzīgām tiesībām, pamatā šo ideju ir virzījuši cilvēki, kuri saistīti ar parlamentāro pārstāvniecību zaudējušo partiju Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā. Viena no redzamākajām partijas pārstāvēm Tatjana Ždanoka uzskata, ka šī iniciatīva beidzot novērsīšot divdesmit gadu ilgušo netaisnību un Latvijas iedzīvotāju šķirošanu. Savukārt partijas līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs akcentē, ka 10 līdz 15% no tiem, kuri ar saviem parakstiem atbalstījuši pilsonības referendumu, ir latvieši.

Videomateriālos, kas aicināja iedzīvotājus iesaistīties akcijā, piedalījās dažādu kreisi orientētu kustību pārstāvji, tostarp Vladimirs Lindermans, kuram gada sākumā izdevās iekustināt divvalodības referenduma procedūru, kā arī SC pārstāvis, 11. Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs, kuram tika pārmesta parlamentārieša zvēresta pārkāpšana, parakstoties par divvalodību. Tiesa, lai arī virspusēji varētu šķist, ka prokrieviskās partijas pilsonības jautājumā ir vienotas, pēdējā gada laikā to starpā izvēršas arvien sīvāka konkurence, kas kreiso flangu ir sākusi šķelt.

PCTVL zaudējums Saeimas vēlēšanās bijis tieši saistīts ar SC popularitātes pieaugumu, savukārt V. Lindermana jaunizveidotā partija paziņojusi par gatavību ieņemt savulaik spēcīgo PCTVL radikālā nacionālisma nišu.

Arī SC Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka partija nesteigsies atbalstīt kustības Par vienlīdzīgām tiesībām ieceri par referendumu, tā vietā par primāru uzskatot parlamenta labo gribu mīkstināt Pilsonības likumu. Jāatgādina, ka Saeima jau teju gadu nespēj uzsākt darbu pie strīdīgām izmaiņām pilsonības piešķiršanas kārtībā. Šā jautājuma izpētei tika radīta īpaša apakškomisija, kuras redzējumu šodien sāk analizēt Juridiskā komisija. «Šobrīd parlamentam ir vēsturiska iespēja novērst referenduma draudus un pašam labot vēsturiskās kļūdas,» uzsver V. Agešins, atzīstot, ka tautas nobalsošana ir ļoti radikāls ierocis, kas būtu jāizmanto tikai galējas nepieciešamības gadījumā. «Saskaņas centra iesaistīšanās vai neiesaistīšanās sabiedrības mobilizēšanā dalībai pilsonības referendumā būs tieši atkarīga no tā, vai parlaments tagad izrādīs labo gribu – mainīt Pilsonības likumu. Ja tiktu atbalstīta iecere piešķirt pilsonību visiem neatkarīgajā Latvijā dzimušajiem bērniem, kā arī visu skolu – arī mazākumtautību – absolventiem, tad tautas nobalsošana nebūtu nepieciešama,» atzina politiķis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Saskaņas centrs, Valērijs Agešins

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats