26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zatlers turpmāk vadīs Reformu partiju
Zatlers turpmāk vadīs Reformu partiju
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 23. aprīlis 2012, 9:50
Varam tikai minēt – Zatlera Reformu partijas (ZRP) biedri tiešām zaudējuši interesi par sava politiskā iedvesmotāja gaitām vai apzinājušies likumā paredzētās iespējas un ļāvuši saviem partijas biedriem svarīgus lēmumus pieņemt mazākā pulkā.


Aizvadītajā sestdienā ZRP atkal nebūtu savākusi kvorumu, jo kopsapulcei nepieciešamo 540 partijas biedru skaitu tā nespēja savākt, raksta NRA.LV.

Neatkarīgā jau ziņoja, ka ZRP kopsapulcē 31. martā Rīgas Kongresu namā bija ieradies 471 biedrs, kas bija par 69 biedriem mazāk, nekā nepieciešams kvorumam. Līdz ar to kopsapulce nebija lemttiesīga un nevienu no plānotajiem lēmumiem, tajā skaitā partijas nosaukuma maiņu, nepieņēma.

Vēlas vadoni

Bet! Likums nosaka – pēc pirmā neveiksmīgā piegājiena partija savus statūtus var mainīt, noteiktā laikā pēc pirmās izgāšanās sasaucot kopsapulci, kura ir lemtspējīga pat tad, ja sapulcējušies tikai divi partijas biedri. Tā 21. aprīlī simtu pirmajā kilometrā – Kokneses kultūras namā sapulcējās gandrīz 300 partijas biedri, kas lēma par ZRP nosaukuma maiņu, statūtu grozījumiem un partijas padomes ievēlēšanu.

Balsojums par ZRP nosaukuma maiņu, atmetot Zatlera vārdu, bija pārliecinošs. Taču arī šeit izpaudās daudzos valsts iedzīvotājos dziļi iesakņojusies vēlme pēc skaidri saskatāma un taustāma vadoņa – pret organizācijas pārdēvēšanu par Reformu partiju (RP) balsoja četri cilvēki. Divi no viņiem vēlāk žurnālistiem skaidroja, ka tiem nosaukuma maiņas dēļ radusies izjūta – partijas ambiciozākie biedri nolēmuši atstumt bijušo ķirurgu Valdi Zatleru no lēmumu pieņemšanas. Tas neesot pareizi! Tāpēc uzrunātie apsverot iespēju pat izstāties no pārdēvētās politiskās organizācijas.

Arī sociālo tīklu vidē, piemēram, Twitter, ZRP pārdēvēšana sabiedrības zobgaļiem ļāva ironizēt, ka Zatlera vārds atmests, jo politiskajā vidē un sabiedrības acīs tas vairs nenes iecerētās dividendes, bet gadījumā, ja neizdosies arī solītās reformas, tad no organizācijas nosaukuma atmetīs arī vārdu Reformu – atstājot tikai partija. Arī Rīcības partijas (RP) līderis Normunds Grostiņš paudis neapmierinātību ar V. Zatlera vadītās organizācijas, viņaprāt, plaģiātisko pozicionēšanos politiskajā tirgū.

Jauns logo

Līdz ar partijas nosaukuma maiņu, protams, tika mainīta arī tās pazīšanās zīme – logo. Atsakoties no vārda Zatlera, organizācija atteicās arī no bieži peltā sarkanā krusta savā logo. To aizstājis oranžsarkans kvadrāts ar labēji augšup vērstu vektoru uz jau ierastā spilgti zilā fona. Šādi logo autori iecerējuši atainot partijas tiekšanos pēc aizvien jaunām un sabiedrībai kopumā noderīgām reformām. Jau vēstīts, ka iepriekšējais ZRP logo, ar bultas cauršautu sarkanu krustu izraisīja Starptautiskā Sarkanā Krusta organizācijas neapmierinātību, jo tā uzskatīja, ka izmantota visā pasaulē šo organizāciju simbolizējošā un oficiāli reģistrētā ģeometriskā forma. Arī šajā mēģinājumā par RP kļuvusī ZRP nav spējusi izvairīties no sabiedrības modrāko acu īpašnieku kritikas. Proti, mārketinga aktualitātēm sekojošie, piemēram, politiskais konkurents no Vienotības Edgars Jaunups, pamanījis, ka labēji vērstais augšupejošais vektors ļoti atgādina nacionālās aviosabiedrības airBaltic izmantoto simboliku uz tās lojalitātes kartes. Un viņš nav vienīgais RP simbolikas kritizētājs...

Mācība gūta

Tomēr uz lielās politiskās skatuves pavadītie mēneši jaunākajai no Saeimā pārstāvētajām partijām devušas arī noderīgas mācības. Visticamāk, savu artavu devis arī Olšteina sešnieks, kas ZRP pameta dienu pirms jaunievēlētās Saeimas pirmās sēdes, jo uzskatīja, ka partijā valda autokrātija un ierindas biedriem nav iespējas ietekmēt partijas lēmumus. Tagad, veidojot RP domi, vairākkārt tika uzsvērts, ka tajā nevajag atrasties sabiedrībā atpazīstamākajiem partijas biedriem – domē jādarbojas reģionālo grupu pārstāvjiem un jārealizē sava elektorāta uzticētie uzdevumi.

Kopsapulcē, kā jau visu partiju līderi, arī V. Zatlers, kurš vismaz līdz pašvaldību vēlēšanām partijas vadību pamest negrasās, uzsvēra nākamā gada vēlēšanu nozīmību un centās klātesošos iedvesmot enerģiskam darbam pašvaldībās arī pirms vēlēšanām.

V. Zatlers arī atzina, ka sarežģītās komunikācijas formas dēļ sabiedrība ne vienmēr sapratusi partijas vēstījumu – tādēļ turpmāk dialogs ar elektorātu būšot vienkāršāk uztverams. Proti, RP uzskaitīja desmit darbus, kurus tā apņēmusies veikt vēl šajā gadā, un ļaus sabiedrībai sekot to progresam internetā.

Starp šiem darbiem, RP min, piemēram, pašvaldību referendumu ieviešanu, kas ļaušot iedzīvotājiem labāk kontrolēt un ietekmēt savā dzīvesvietā notiekošo, un angļu valodas mācības ieviešanu jau no pirmās klases.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Reformu partija, Valdis Zatlers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats