02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Sabiedrība » Policija: žurnālistam uzbrukuši divi cilvēki
Policija: žurnālistam uzbrukuši divi cilvēki
Autors: IR.lv / 30. marts 2012, 9:33
Žurnālistam Leonīdam Jākobsonam, kurš ceturtdien ar šautu brūci sejā nonācis Stradiņu slimnīcā, uzbruka divi cilvēki, Latvijas Radio piektdienas rītā apstiprināja Valsts policijas virsnieks Andrejs Sozinovs.


Policija piektdien plāno tikties ar Jākobsonu, raksta IR.LV.

Žurnālists sašauts ar traumatisko ieroci, viņa stāvoklis ir stabils, informēja Sozinovs.

Viena no galvenajām uzbrukuma versijām būs žurnālista profesionālā darbība, BNS piektdien sacīja Sozinovs. "Viena no galvenajam versijām, protams, ka būs saistīta ar viņa profesionālo darbību. Jākobsons ir rakstījis par ļoti dažādiem cilvēkiem un ļoti daudz, izvēlēties vienu no tā visa, būtu pāragri," norādīja Sozinovs.

Jau ziņots, ka ceturtdien sava nama kāpņutelpā sašauts portāla "Kompromat.lv" žurnālists Leonīds Jākobsons. Ir.lv uzzināja, ka žurnālista dzīvībai briesmas nedraud.

Policijas virsnieks Andrejs Sozinovs ceturtdien notikuma vietā pastāstīja, ka Jākobsonam trāpīts sejā un, visticamāk, šauts no gāzes pistoles. Vienīgais liecinieks ir viņa deviņus gadus vecais puika. Policija plānojusi ceturtdien apmeklēt žurnālistu slimnīcā, lai uzklausītu viņa versiju par notikušo. Jākobsona veselības stāvoklis ir stabils, apliecināja Sozinovs.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis BNS apstiprināja, ka ceturtdien Rīgas centrā ir noticis uzbrukums cilvēkam kāpņutelpā, izmantojot pagaidām nenoskaidrotu ieroci ‒ traumatisko, gāzes vai citu ieroci.

Policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas ‒ noziegums pret personas veselību.

Uzbrukums Jākobsonam ir atriebība vai iebiedēšana, kas saistīta ar viņa profesionālo darbību, uzskata viņa kolēģis no portāla "kompromat.lv" Aleksandrs Šabanovs.

Aģentūrai BNS Šabanovs sacīja, ka viņi nav iepriekš saņēmuši draudus. Šabanovs pats nejūtas apdraudēts.

Šabanovs ar Jākobsonu sazinājies ceturtdienas rītā, bet vakarā ar kolēģi vēl nav izdevies sazvanīties.

"Es nekādus draudus neesmu saņēmis. Cik zinu, arī Jākobsonam neviens nav draudējis, bet to vislabāk var pateikt viņš. Es nekādu apdraudējumu nejūtu. Tagad jau redzams, ka tas nav nekāds slepkavības mēģinājums, paldies Dievam. Domāju, ka tā ir iebiedēšana vai atriebība, neko citu nevaru iedomāties. Ja ne iebiedēt, tad vismaz atriebties par kaut ko, kas bija pārāk sāpīgs tam cilvēkam, kas to izpildīja vai pasūtīja," teica Šabanovs.

Viņš pastāstīja, ka pirms trim gadiem noticis mēģinājums ielauzties žurnālista dzīvoklī, mājās bijusi sieva un bērns. Žurnālists ielaušanās mēģinājumu saistījis ar savu profesionālo darbību un aprakstīto kriminālprocesu pret Borisu Rjazanski, kuram ir uzrādīta apsūdzība par uzkūdīšanu uz kukuļdošanu, kukuļņemšanas organizēšanu un atbalstīšanu un kukuļa piesavināšanos.

Vienā no jaunākajām portāla publikācijām žurnālists aprakstījis policijas veikto izmeklēšanu par elektroniskās sarakstes zādzībā aizdomās turēto prokūristu Juriju Kozlovu, kurš ir saistīts ar miljonāru Rjazanski, kurš savukārt, pēc portālā rakstītā, ir pietuvināts ar "Saskaņas centru" saistītām personām.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), kuras biedrs ir Jākobsons, asi nosoda uzbrukumu žurnālistam un uzskata notikušo par nepieņemamu demokrātiskā valstī, teikts LŽA valdes paziņojumā.

Latvijas Žurnālistu asociācija atgādina, ka pēdējo gadu laikā saistībā ar vairāku plašsaziņas līdzekļu īpašnieku maiņu, kratīšanām žurnālistu dzīvesvietās, tai skaitā arī Leonīda Jākobsona mājās pērn decembrī, Latvijas novērtējums dažādu organizāciju veidotajos Preses brīvības indeksos ir krietni krities. Sašautā žurnālista Jākobsona dzīvesvietā policija 2011.gadā veica kratīšanu saistībā ar Rīgas mēra Nila Ušakova nozagto epastu publiskošanu "kompromat.lv". Kratīšanas laikā Jākobsons arī tika aizturēts, radot jautājumus, cik pamatoti tika piemērots šāds drošības līdzeklis.

Tomēr līdz šim nebija apdraudēta žurnālistu dzīvība un veselība. Uzbrukums Leonīdam Jākobsonam liek bažīties, ka ir šķērsota trauslā robežšķirtne, kas atšķir demokrātiskas valstis ar brīvu presi no nedemokrātiskām valstīm ar daļēji ierobežotu vai ierobežotu presi, teikst LŽA paziņojumā.

Lai arī Jākobsona darbības metodes reizēm ir bijušas diezgan diskutablas, taču LŽA atgādina, ka, saskaņā ar likumu «Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem» personām, kuras uzskata, ka viņu gods un cieņa ir aizskarti, ir tiesības prasīt gandarījumu likumā noteiktā kārtībā.

Asociācija aicina tiesībsargājošās iestādes nekavējoties un ar vislielāko rūpību izmeklēt uzbrukumu Leonīdam Jākobsonam, kā prioritāru izvērtējot versiju, vai uzbrukums saistīts ar žurnālista profesionālo darbību.

Jākobsons daudz ir rakstījis arī par Daugavpils domes dažādiem, viņaprāt, aizdomīgiem procesiem. Skaļāko ievērību izpelnījusies kompromat.lv publiskotā Rīgas mēra Nila Ušakova e-pastu sarakste, kas atklāj "Saskaņas centra" politikas aizkulises, mediju kontroli un saites ar Krieviju.

Leonīds Jākobsons rakstījis arī par Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes bijušā vadītāja Vladimira Vaškeviča krimināllietu, pēdējā laikā pievērsies radikāļa Jevgeņija Osipova ģimenes biznesa izpētei (iespējams, pornofilmu uzņemšana), kā arī izvirzījis versijas par uzņēmēja Bislana Abdulmuslimova iespējamo saistību ar Latvijas politiskajiem spēkiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: "Kompromat.lv" žurnālists, Leonīds Jākobsons, sašauts

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats