07. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Henriete, Henrijs, Jete
Sākuma lapa » Sabiedrība » LTV: VM plāno publiskot plānu par „veselības nodokli”
LTV: VM plāno publiskot plānu par „veselības nodokli”
Autors: IR.lv / 26. marts 2012, 9:50
Veselības ministrija (VM) sola jau pēc mēneša pusotra valdību un sabiedrību iepazīstināt ar shēmu, kā nodokļu nomaksu sasaistīs ar pieejamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".


Iecere ieviest veselības nodokli gan nenozīmē, ka uz iedzīvotāju pleciem gulsies jauns nodokļu slogs, kas jau tā ir gana smags. Veselības ministrija vēlas noteiktu daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, ko iekasē valsts, pārdēvēt par veselības nodokli, un šī daļa tad automātiski nonāktu veselības aprūpes budžetā, raksta BNS.

Sākotnējā iecere ir visai vienkārša - tiem, kas maksā nodokļus, valsts piedāvā plašāku plānveida veselības aprūpi, bet tiem, kas nemaksā, garantē vien neatliekamo minimumu, par pārējiem pakalpojumiem maksājot pašiem. Valsts dotētu iemaksas par bērniem, pensionāriem, invalīdiem un noteiktu laiku - bezdarbniekiem.

Veselības ministrija cer, ka šāda nodokļu sasaiste ar veselības aprūpi veicinās nodokļu maksāšanu. Tiesa gan, vismaz pašlaik izskatās, ka medicīnas pakalpojumu grozs būtiski neatšķirsies tam cilvēkam, kurš nodokļus nomaksā no minimālās algas un pārējo saņem aploksnē, un tam, kurš nodokļus nomaksā no visas algas, norāda "De facto".

Valsts finanšu plānotāji pagaidām gan atturīgi raugās uz Veselības ministrijas iecerēm.

"Ir jāsaprot, par kādu nodokli mēs runājam, jo vienkārši sasiet ar nodokļu maksāšanu pašlaik nav iespējams. Varbūt pirms 10-15 gadiem mēs tādu koncepciju varējām ieviest, bet pašlaik mums ir Satversmes tiesas spriedumi, kas uzliek ierobežojumus dažādām valsts darbībām, tai skaitā arī tik vienkāršam skatam uz problēmu, jo nodokļu maksātājs ir jebkurš - gan tas, kas maksā ienākuma nodokli, gan pievienotās vērtības nodokli, gan akcīzes nodokli," skaidro Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Korna.

Finanšu ministrija nav sajūsmā arī par ieceri atgriezties pie speciālā budžeta veidošanas veselības nozares vajadzībām, jo tad ar šādu ierosinājumu var nākt arī citas nozares. Finanšu ministrija savu novērtējumu sola tikai pēc konkrētu plānu un aprēķinu saņemšanas no Veselības ministrijas, raksta IR.LV.

Tiesa gan, Veselības ministrijai jāpaveic gadiem neizdarīts mājasdarbs un jāsakārto jau pieejamās naudas izlietojums. Piemēram, jau jau gadiem ilgi tā nav definējusi, kas ir tie pakalpojumi, ko valsts apmaksā kā neatliekamās medicīniskās palīdzības minimumu.

Saskaņā ar valdības rīcības plānu, veselības apdrošināšanas sistēmai jābūt gatavai uz nākamā gada vidu, bet jau nākamajā nedēļā plānota Veselības un Finanšu ministrijas pārstāvju tikšanās, lai jau pēc mēneša, pusotra koncepcija par apdrošināšanas sasaisti ar nodokļiem būtu gatava un par tās ieviešanu varētu spriest jau valdības līmenī.

Veselības ministrija arīdzan vēlas panākt, lai veselības aprūpei pieejamie līdzekļi tuvāko trīs gadu laikā pieaugtu vismaz par 300 miljoniem latu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Veselības ministrija, veselības nodoklis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats