08. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rosina ilgstošo darbnespēju samazināt no 180 līdz 120 dienām
Rosina ilgstošo darbnespēju samazināt no 180 līdz 120 dienām
Autors: Apollo.lv / 17. februāris 2012, 9:34
Patlaban darbnespējas lapas izsniedz līdz darbspēju atgūšanai, proti, uz maksimālo laiku līdz 180 dienām jeb sešiem mēnešiem, taču veselības ministre Ingrīda Circene (V) uzskata, ka tas ir pārāk ilgi, un piedāvā to samazināt līdz 120 dienām – četriem mēnešiem, kā tas ir Lietuvā, vēsta laikraksts «Diena».


Labklājības ministrija (LM) ieceri vērtē atturīgi, norādot – varbūt drīzāk jācīnās ar cēloņiem, jāievieš stingrāki kritēriji slimības lapu izrakstītājiem, raksta Apollo.lv.

Veselības ministrija kopā ar LM un citiem speciālistiem sāks darbu īpaši izveidotā darba grupā. Tai līdz 2.aprīlim jāizstrādā grozījumi normatīvajos aktos, raksta «Diena».

Tiks izvērtēta iespēju izsniegt darbnespējas lapas atbilstoši slimību diagnožu grupām, nosakot maksimālo ārstēšanās ilgumu. Circene min piemēru: «Ja ir iesnas – piemēram, viena nedēļa, taču, ja iesnām nāk klāt iekaisums – divas nedēļas, ja bronhīts – trīs nedēļas vai mēnesis.» Tad pēc viena vai pusotra mēneša īpaša speciālistu komisija izvērtētu pacienta veselību un ieteiktu – vai nu slēgt, vai turpināt darbnespējas lapu, vai arī cilvēkam mainīt darbu.

Circene uzsver – pacientam jāārstējas tik ilgi, cik nepieciešams, arī 160 vai 200 dienu, bet gadījumi jāskata individuāli un «ir jābūt kādam rāmim».

LM pārstāve Jana Muižniece par Circenes ieceri saka – esam atvērti diskusijai, bet samazināt darbnespējas izmaksas ilgumu nav tik vienkārši: «Mēs jau esam samazinājuši līdz pašam minumam, kā nosaka Eiropas Padomes standarti.»

Iespējams, būtu jānosaka stingrāki kritēriji ģimenes ārstiem par darbnespējas lapu izrakstīšanu. No 2009.gada jūlija darbnespējas maksimālais laiks jau tika samazināts no gada līdz pusgadam. Viņas kolēģe Ināra Baranovska piebilst – Veselības inspekcija (VI) varētu pastiprināt darbnespējas lapu izsniegšanas kontroli. 


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbnespējas lapa, ilgstošā darbnespēja, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats