28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Sabiedrība » Raidījums: audio ieraksti atklāj haosu Nodarbinātības valsts aģentūrā
Raidījums: audio ieraksti atklāj haosu Nodarbinātības valsts aģentūrā
Autors: Apollo.lv / 22. janvāris 2012, 22:26
Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) iekšējo sanāksmju audioieraksti parāda, cik neprofesionāli un nepārskatāmi dalīta Eiropas un valsts speciālā budžeta nauda, svētdien ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».


Raidījuma rīcībā esošā informācija rāda, ka haoss finansēs valdījis arī aģentūras pārraudzībā esošajās Eiropas Savienības projektos.

Viens no piemēriem ir Finanšu sadales komisijas sēdes ieraksts pagājušajā gadā. No ieraksta noprotams, ka gada beigās bezdarbnieku izglītošanai paredzētās prāvās naudas summas palikušas neiztērētas un pēdējā brīdī izmisīgi dalītas starp aģentūras filiālēm.

Darbinieki centušies izdalīt bezdarbniekiem paredzētos apmācību kuponus, bez lielas pārliecības, vai tos vairs paspēs izlietot.

Fragments no audioieraksta.

Finanšu sadales komisijas sēde 2011.g.28.novembris. Apspriež Eiropas Struktūrfondu projektu «Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība Latvijā-2»

Vivita Pūliņa, Finanšu sadales komisijas priekšsēdētāja: Bet jūs vēl tagad varat paņemt 9400, neskatoties uz to, kādi atlikumi vēl pašiem izveidosies?

Ilze Grudule, Vecākā ekonomiste: Bet es saprotu, ka man nav variantu, es saprotu, ka man ir jāņem klāt un viss!

Pūliņa: Mēs esam iedzīti stūrī..

Grudule: Mēs esam iedzīti stūrī..Man pateica, ka ir jāpaņem un es viņu pieliku klāt.

No sarunas turpinājuma rodas iespaids, ka aģentūras finansisti vienkārši par katru cenu gribējuši norakstīt liekos līdzekļus, lai tikai skaitītos, ka nauda ir apgūta, norāda raidījums.

Pūliņa: 300 štukas klāt sanāk? Jā, tad tur ir jautājums pareizs. Tad no kurienes viņus taisās finansēt? Salvi, ja tu smaidīsi, es tevi izlikšu ārā, labi?

Salvis Miķelsons, Juridiskā departamenta direktors: Es jūtos tā kā Lasvegasā ar naudu. 100 tūkstoši turp, šurp..

Sandra Šimkus, Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja: Pieradīsi. Sākumā tā liekas..Paņem.. paņem, padalīsim! Tu negribi kaut ko paņemt?


Baiba Paševica, Nodarbinātības valsts aģentūras direktore: Nevaru komentēt, es domāju, ka tas ir absolūti kaut kāds humors...

Paševica gan raidījumā kategoriski noliedza, ka nauda dalīta nenopietni. Viņa atzīst, ka situācija bijusi stresa pilna un piekrīt, ka kļūdas tāpēc varēja gadīties un pārkāpumi droši vien tiks atrasti. Tāpēc savai atlaišanai no amata viņa esot jau gatava. «Es pilnīgi rēķinos, ka lēmums varētu būt man nelabvēlīgs,» norādīja Paševica.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V), kuras uzdevumā izmeklēšana uzsākta, pagaidām gan no konkrētām prognozēm izvairās, taču atzīst: aģentūra ir lielu pārmaiņu priekšā.

Vairāki «Nekā Personīga» aptaujātie avoti, kas paši aģentūrā strādājuši vai bijuši saskarē ar to, saka, ka agrāk vai vēlāk patiesībai bija jānāk gaismā. Tāpēc Paševicas atstādināšanu nav uztvēruši kā zibeni no skaidrām debesīm.

Normunds Zernis raidījumam stāsta, ka, strādājot aģentūras Juridiskajā departamentā, konstatējis: ilgstoši nav izskatītas sūdzības par Eiropas finansēto projektu naudas izlietojumu. Šim nolūkam izveidotā speciālā komisija, nokavējot sūdzību termiņus, vairākus mēnešus nav sanākusi uz sēdēm.

Tikmēr Karjeras konsultantu asociācija domā, ka Latvijai var pat draudēt soda sankcijas. «Ja Eiropas Komisijai radīsies pamatotas bažas, tad var likt atmaksāt šo naudu un pēc maniem provizoriskiem aprēķiniem tie ir kā minimums miljons,» stāsta asociācijas priekšsēdētāja Gundega Pavāre.

Pēc aculiecinieku stāstiem, aģentūrā finansējuma sadalē vispār esot valdījis juceklis.

«Nevar saskaitīt nevienu ciparu, ne rezultatīvi, ne finansiāli. Tātad, ne to, cik bezdarbnieki ir iesaistīti, ne arī, cik naudas ir izlietots. Viss bija jāparaksta, bet neviens nelasīja, ko viņš paraksta un ar kādām sekām tas viss var beigties,» secina Zernis.

Zernim radies iespaids, ka visi pie tā sen jau pieraduši. Viņš esot daudzkārt iebildis, rosinājis situāciju mainīt, bet pretim saņēmis trīs disciplinārlietas un beigās augstāko soda mēru – padzīšanu no darba aģentūrā, raksta Apollo.lv.

Paševicas atstādināšana NVA tiek uztverta ar cerībām, ka sliktāk vairs nebūs un varbūt izdosies noskaidrot arī Zaļo zemnieku savienības patieso lomu aģentūras darbā.

Tikmēr NVA informē, ka nākamnedēļ vērsīsies Drošības policjā ar iesniegumu par draudu izteikšanu NVA vadošām amatpersonām.

Draudi gan ar elektroniskā pasta starpniecību, gan telefoniski tiekot saņemti kopš 2011.gada 1.decembra, iepriekšējais draudu zvans atskanējis 20.janvārī.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Baiba Paševica, Nodarbinātības valsts aģentūra

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats