07. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Henriete, Henrijs, Jete
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » ERAB viceprezidents Citadeles cenu sauc par pareizu
ERAB viceprezidents Citadeles cenu sauc par pareizu
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 24. septembris 2014, 10:59
Eiropas Reģionālās attīstības bankas (ERAB) viceprezidents Filips Benets vakar kaunināja tos cilvēkus Latvijā, kurus interesē valstij piederošās bankas Citadele pārdošanas cena.


«No mūsu viedokļa cena, kas ļauj piesaistīt investoru, ir pareizā cena, nerunājot par apjomu,» teica F. Benets. Vakar viņš kā Citadeles līdzīpašnieku pārstāvis (ERAB pieder 25% no Citadeles pamatkapitāla) pārrunāja Citadeles valsts kapitāla daļas pārdošanu ar Latvijas Republikas Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Pēc tam abas amatpersonas uzstājās kopīgā preses konferencē, raksta NRA.lv.

Žurnālisti mēģināja jautāt F. Benetam par Citadeles cenu reizes trīs četras un vienmēr saņēma apmēram tādas atbildes kā jau minētā. Ko, lūdzu, nozīmē ieteikums kaulēties par cenu, «nerunājot par apjomu»? Jā, «Latvijai vajadzētu cīnīties par vislabāko cenu», novēlēja F. Benets, «bet nav runa par to, kādai tai vajadzētu būt. Runa ir par investoru piesaisti». Viņa angļu valodā teiktie vārdi šeit atveidoti Valsts kancelejas nolīgta cilvēka tulkojumā, kas balss ieraksta veidā pieejams Ministru kabineta mājaslapā jebkuram interesentam.

Būtībā uz vienu un to pašu jautājumu par Citadeles cenu F. Benets arī atbildēja vienādi, vairākas reizes iesakot nedomāt par cenu, bet «ilgtermiņā», kad Latvija varēšot «izmantot Citadeli un tajā ieguldīto kapitālu, lai pieņemtu stratēģiskus lēmumus, kurā virzienā pavērst ekonomikas attīstību». Arī tas izklausās vairāk nekā fantastiski, jo līdz šim valdīja uzskats, ka tieši bankas piederība valstij ir nepieciešamais priekšnoteikums, lai «stratēģiskos lēmumus» ne vien pieņemtu, bet arī finansētu. Pašlaik Latvijā strādājošās bankas, lūk, realizē pašas savu lēmumu no saviem Latvijas parādniekiem atgūto naudu Latvijā neatstāt – jaunos kredītos izsniegt mazāk, nekā tiek bankām atdots.

Kas liek domāt, ka ASV pierakstītais fonds Ripplewood Holdings Latvijā rīkosies savādāk, nekā caurmērā rīkojas aptuveni trīsdesmit jau esošās bankas? Vai tiešām amerikāņi sāks finansēt Latviju tieši tāpat kā ASV, kur Federālo rezervju banka praktiski neierobežotā apjomā atpērk jeb noraksta iztrūkumu, ko privātbankām rada tām neatdotie parādi? Vai Latvijai tādā gadījumā nav jākļūst par ASV štatu? Varbūt galvenais Citadeles pārdošanas noslēpums ir tāds, ka Latvija jau kļuvusi par šādu štatu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Citadele, ERAB

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats