01. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Ziedonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijas Gāze: par patvaļīgu gāzes tērēšanu draud cietums līdz diviem gadiem
Latvijas Gāze: par patvaļīgu gāzes tērēšanu draud cietums līdz diviem gadiem
Autors: Marija Ziediņa / NRA.lv / 8. jūlijs 2014, 17:00
Pēc gāzes sprādziena Liepājā, kuram par pamatu uzskatāms nelegāls gāzes pieslēgums, sabiedrības uzmanība likumsakarīgi ir fokusējusies uz to, kāda tad šobrīd ir situācija ar nelegālajiem gāzes pieslēgumiem Latvijā. „Cilvēki zog gāzi un dara to ļoti rafinēti,” Sarunā ar NRA.lv atklāja AS "Latvijas Gāze" preses sekretārs Vinsents Makaris.


Kā uzsvēra Vinsents Makaris, lielākoties nelikumīgie gāzes pieslēgumi tiek atklāti revīziju laikā, ko „Latvijas Gāze” veic reizi piecos gados, apsekojot katru māju, un iekļūstot aptuveni 85% dzīvokļu. Protams, cilvēki ne tikai nelegāli pieslēdzas gāzes vadiem, bet arī veic citas, sīkākas manipulācijas ar vadiem vai skaitītājiem, tādējādi cenšoties nozagt gāzi. Arī šīs patvaļīgās darbības ir ārkārtīgi bīstamas un tās veikt nedrīkst. „Ir aizliegts veikt gan iejaukšanos gāzes vados, gan skaitītājos, bet cilvēki to dara, lai varētu maksāt pēc iespējas mazāk, vai nemaksāt vispār,” uzsver V. Makars. Patvaļīga gāzes pieslēgšana un manipulāciju veikšana ar skaitītājiem un/vai gāzes vadiem apdraud ne tikai cilvēku fizisko drošību, bet par to draud arī reāla kriminālatbildība. „Šobrīd ir iesākta virkne kriminālprocesu, pamatojoties uz gāzes zagšanu. Par patvaļīgu gāzes patērēšanu draud cietumsods līdz diviem gadiem un, ja šo darbību rezultātā ir cietušie, tad cietumsods līdz pat pieciem gadiem,” stāsta V. Makaris.

Vēsture liecina — 1969. gada 12. janvāri gāzes eksplozijas rezultātā sabruka piecstāvu māja Jelgavā, Raiņa ielā 8, aprokot 39 cilvēkus no kuriem 14 bija bērni. Toreiz katastrofas galvenais cēlonis bija speciālistu un arī sabiedrības zināšanu, pieredzes trūkums dabas gāzes lietošanas drošības lietās, tomēr šīs pašas sekas ir sagaidāmas arī no nelegāliem gāzes pieslēgumiem.„Liepājas gadījumā ir paveicies, jo ēka varēja arī sagrūt, kā tas pēdējā gada laikā jau ir noticis, gan Amsterdamā, gan Krievijā,” komentē V. Makaris

Atklāt palīdz kaimiņu novērojumi

Bieži, arī vērīgi un par savu drošību noraizējušies kaimiņi palīdz atklāt nelikumīgos gāzes pieslēgumus. „Visbiežāk nelegāli gāzes pieslēgumi un manipulācijas ar gāzi ir novērojami sociāli nelabvēlīgās mājsaimniecībās, kur gāzes padeve nemaksāšanas vai nepiemērota aprīkojuma dēļ ir atslēgta,” informē V. Makars. Kaimiņiem jābūt modriem un jāvēro apkārt notiekošais. Ja ir zināms, ka kaimiņiem par nemaksāšanu gāze ir atslēgta, tomēr rodas aizdomas, ka viņi to tomēr lieto, par to vajadzētu ziņot Gāzes avārijas dienestam. Līdzīgi arī jārīkojas gadījumā, ja rodas aizdomas, ka gāze tiek patērēta ar nepiemērota aprīkojuma palīdzību. „Ir redzēti visādi brīnumi, piemēram, gāzes vadam pielikta veļas mašīnas šļauka, kas ir klāt pietīta ar diegu”. Ar pieredzi dalās V. Makars.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Latvijas Gāze

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats