05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Iespēja iedzīt vīraku biznesu pagrīdē
Iespēja iedzīt vīraku biznesu pagrīdē
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 1. novembris 2013, 10:38
Likumdevējs izveidojis jaunu ieroci cīņā ar tā dēvētajām legālajām narkotikām, un tagad tikai no policijas un pārējām iesaistītajām institūcijām atkarīgs, cik veiksmīga būs šī cīņa. Ar 12 mēnešu pagaidu moratoriju pagrīdes ķīmiķu izdomai iespējams uzlikt grožus.


Valsts prezidents vakar izsludināja grozījumus likumā, kas regulē psihoaktīvo vielu aprites kārtību, un tie stāsies spēkā 14. novembrī. Teorētiski šajā dienā valsts un pašvaldību policijām ir visas iespējas izgrābt pa tukšo vīraku bodes, pilnībā paralizējot kaitniecisko rūpalu. Pēc tam eksperti bez steigas šīs vielas varēs pētīt, bet ierēdņi gatavot iekļaušanai aizliegto vielu sarakstos. Turklāt ne vien konkrētās vielas, bet arī to ģenēriskos atvasinājumus. (Šajā ziņā esam pirmrindnieki visā Eiropas Savienībā.) Tirgošanai jau būs uzlikts pagaidu aizliegums ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu.

Kādam nagla jāiedzen

Līdz šim valsts vienmēr zaudējusi sacensībā ar ķīmiķiem, jo administratīvās procedūras aizņem ilgu laiku, bet tirdzniecība tikmēr pilnā sparā turpinās. Ja konfiscētās vielas aizliegto sarakstā nav, tās jāatdod īpašniekiem. Policija tik vien var, kā metodiski traucēt šā biznesa darbu, piesienoties visādiem pakārtotiem sīkumiem – kases aparātiem, izlietnēm, ugunsdzēšamo neesamībai, darba līgumiem –, brīžam pat pašiem balansējot uz likumu pārkāpšanas sliekšņa. «Mēs masveidīgi bez jebkāda iemesla ejam un izdarām spiedienu. Mums var pārmest likumību, bet nevar pārmest morāli un ētiku,» atzīst Rīgas Pašvaldības policijas Profilakses nodaļas priekšnieks Egils Vidriks. Saeimas izdarītos likuma labojumus viņš atzīst par labu instrumentu, tomēr arī naglas iedzīšanai dēlī bez āmura nepieciešama arī precīza roka – efektivitāte atkarīga no jaunās normas piemērotājiem. Kā un vai tā darbosies, būs redzams tikai pēc 14. novembra. Vismaz pāris šaurās vietas joprojām saglabājas – pat izņemot visu preci, fiziski vīraku būdas slēgtas netiek, to saimnieki sodīti pagaidām netiek, un vēl jau nav zināms, cik operatīvi tiks noteikts šis pagaidu aizliegums.

Arī noziedznieki gatavojas

Pēc policijas reida vispirms izņemtajām vielām jāveic ekspertīze. Valsts kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins teic, ka ekspresanalīzes aizņem stundu un desmit minūšu. Taču iegūtie rezultāti vēl arī jāapraksta. Pēc tam tos pārsūtīta Slimību profilakses un kontroles centram. Tā pārstāve Aija Pelne lēš, ka pāris nedēļas būs nepieciešamas informācijas izpētei, un tad konfiscētajām vielām tiks uzlikts pagaidu aizliegums, par ko liecinās paziņojums Latvijas Vēstnesī. Nākamajā dienā tirdzniecība jāpārtrauc un trīs dienu laikā visi krājumi jānodod policijai, pretējā gadījumā tos konfiscēs spaidu kārtā, bet īpašniekus, cerams, sodīs par nepakļaušanos administratīvam rīkojumam. Šī norma vēl atrodas Saeimā tapšanas stadijā. Protams, pastāv šaubas, vai apdullinošo vielu tirgoņi tik viegli padosies, un gan jau gaidāmajai policijas ofensīvai tiek gatavoti pretpasākumi. Kas zina – varbūt pat juristus piesaistīs un tiesāsies par konfiscēto preci, īpaši, ja tā kaut kādu iemeslu dēļ aizliegto vielu sarakstā iekļauta netiks. Taču Iekšlietu ministrija uzskata, ka šajā gadījumā risks ir attaisnojams. Nozares politikas departamenta direktora vietnieks Jānis Bekmanis konstatē: «Mums pretī stāv organizētā noziedzība, un valsts pamatoti rīkojas, ejot uz šādu tiesas procesu risku. Ja vēlaties tiesāties, tiesājieties!»

Narkotiku vietā frizētava

To, ka šis bizness ir ārkārtīgi pelnošs, liecina gan tirdzniecības vietu skaita dubultošanās pēdējā laikā, gan arī vairāki ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumi. Sākotnēji šķita, ka iedzīvotāji ņēmuši cīņu ar nekrietno biznesu savās rokās, tomēr policija romantiķus ātri vien apbēdināja. Ticamāk, ka ar šādām metodēm savā starpā cīnās naidīgi tirgotāju karteļi. Saskaņā ar policijas datiem visā valstī ir ap 70 tirdzniecības vietu, Rīgā – atkarībā no policijas aktivitātes un vietējās sabiedrības naidīguma pakāpes – svārstās ap pussimtu. Vismaz vienas bodes aizklapēšanu NRA.lv var ierakstīt arī savā kontā. Pēc mūsu publikācijas par legālo narkotirgoni Andreju Volodkinu, viņa veikalu Teikā pastiprināti purināja policija. Visbeidzot narkomāni aizvācās, un viņu vietā tagad saimnieko sabiedrībai draudzīga frizētava.

Cerams, līdzīgs scenārijs sagaida arī pārējās apdullinošu draņķu tirgotavas. Policija sola, ka jau 14. novembrī dosies uz Slimību profilakses un kontroles centru, lai iesniegtu veselu sarakstu ar jau izņemto viltus vīraku, augu mēslojumu un kaljānu beržamo pulveru ķīmiskajām formulām.


Diskusija par rakstu (0) , Aija Pelne, Andrejs Grišins, legālās narkotikas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats