05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Apģērba un apavu cenu dēļ prognozē inflācijas pieaugumu
Apģērba un apavu cenu dēļ prognozē inflācijas pieaugumu
Autors: Apollo.lv / 4. oktobris 2013, 13:09
Patēriņa cenas septembrī varētu būt pieaugušas par 0,6% mēneša griezumā, liecina bankas «Citadele» novērojumi un prognozes.


Kā informē bankā, lielāko ietekmi uz cenu pārmaiņām septembrī līdz ar jauno kolekciju nonākšanu veikalu plauktos ir atstājis sezonālais apavu un apģērbu cenu pieaugums. Visticamāk, mēneša laikā dārgākas kļuvušas arī atsevišķas pārtikas un personīgās aprūpes preces, raksta Apollo.lv.

Pirms cenu paralēlās atspoguļošanas perioda sākuma 1.oktobrī, atsevišķie tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji jau septembra izskaņā ir pārskatījuši dažu preču un pakalpojumu cenas augšup līdz tuvākajam «apaļajam» skaitlim eiro izteiksmē.

Ņemot vērā, ka šī nebija masveidā izplatīta prakse un šādu preču un pakalpojumu īpatsvars mājsaimniecību tēriņos ir salīdzinoši neliels, saskaņā ar bankas aplēsēm, tas varētu paātrināt mēneša inflāciju par kādu procenta desmitdaļu. Tāpat, ņemot vērā statistiķu cenu vākšanas metodoloģijas īpatnības, šādas pārmaiņas lielākoties varētu tikt atspoguļotas oktobra inflācijas datos, norāda bankā.

Gadījumā, ja prognoze būs tuva realitātei, patēriņa preču cenas septembrī varētu būt samazinājušas par 0,1% gada griezumā.

Banka gan norāda, ka gada atlikušajos mēnešos tiek gaidīts pakāpenisks inflācijas tempu paātrinājums.

«Pagaidām mēs saglabājam 2013.gada vidējās inflācijas prognozi nemainīgu tuvu 0,5%. Tomēr pateicoties īslaicīgam atslābumam inflācijas dinamikā pēdējo divu mēnešu laikā, neizslēdzam, ka vidējā gada inflācija varētu noslīdēt vēl tuvāk nulles atzīmei,» teic «Citadele» Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: apavi, apģērbi, Citadele, Simona Striževska

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats