11. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Karmena, Manfreds, Milda
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Lemberga prāvā aizpratināts Grigorija Lučanska bijušais menedžeris
Lemberga prāvā aizpratināts Grigorija Lučanska bijušais menedžeris
Autors: Ritums Rozenbergs / NRA.lv / 1. oktobris 2013, 12:01
Bijušais pasaulslavenās kompānijas Nordex pirmais viceprezidents Viktors Brods tā dēvētajā Lemberga prāvā tika pratināts aptuveni divas stundas.


No pratināšanas gaitas jautājumiem varēja noprast, ka valsts apsūdzība V. Brodu pievienojusi liecinieku pulkam tādēļ, ka viņš 90. gados darbojies multimiljonāra Grigorija Lučanska dibinātās un vadītās kompānijas Nordex amatos. Nordex piederēja apmēram 30% sabiedrības Multinord AG akciju. Multinord AG piederēja akciju sabiedrības Kālija parks akcijas, kas nodarbojas ar kālija sāls pārkraušanu Ventspils ostā. Apsūdzībā rakstīts, ka Aivars Lembergs pirms 20 gadiem esot izspiedis no Aināra Gulbja viņam piederošās Multinord AG akcijas.

Pirms 20 gadiem

Pratināšanā galvenā uzmanība no valsts apsūdzības puses pievērsta jautājumiem, kādus cilvēkus Ventspilī V. Brods pazinis laika posmā no 1992. līdz 1995. gadam.

Liecinieks neslēpa izbrīnu, kādēļ viņam uzdod šādus jautājumus. Uz tiesneša Borisa Geimana jautājumu, ko viņš tiesai var liecināt par konkrēto krimināllietu, V. Brods atbildēja: «Es neko tādu speciālu nevaru liecināt. Es jau esmu devis liecības, par kurām, taisnību sakot, esmu aizmirsis. Esmu godīgs cilvēks un tur visu godīgi norādīju, un tagad pat par tām neatminos.»

Liecinieks atcerējās, ka 1990. gadā viņu pie sevis darbā aicināja agrofirmas Ādaži priekšsēdētājs Alberts Kauls. Tur viņš iepazinies ar vēlāko Aināra Gulbja biznesa partneri Māri Forstu un 1991. gadā vai 1992. gadā arī ar pašu A. Gulbi, kurš jau darbojies naftas tranzītbiznesā Ventspilī. V. Brods vairākkārt uzsvēra: «Es lūdzu visus klātesošos, kas piedalās šajā procesā, saprast to, ka runa ir par lietu, kas bija apmēram pirms 20 gadiem.»

Pazīstu – nepazīstu

Viņš atminējās, ka zinājis Ventspils naftas prezidentus Jāni Blažēviču un Igoru Skoku. V. Brods viņus neesot īsti pazinis, bet tikai zinājis «pēc cepurēm» (krieviski – šapočno). Zinājis arī Ventrans vadītāju Vladimiru Krastiņu. Nav pazinis Ventspils uzņēmējus Genādiju Ševcovu un Olafu Berķi, bet uzņēmēju Mihailu Kacu pazinis ļoti labi vēl no agrofirmas Ādaži laikiem. Pratināšanas šļauganā gaita radīja iespaidu, ka prokuroriem V. Brodam īsti nav ko jautāt.

Turpinoties garajai aptaujai, ko V. Brods Ventspilī pazīst vai nepazīst, tienesis B. Geimans, vēršoties pie prokuroriem, izsaucās: «Tā, labi, konkrēti jautājumi jums ir lieciniekam?» B. Geimans paskaidroja – tiesai radies iespaids, ka prokuroriem vienīgie jautājumi ir: «Vai jūs pazīstat, vai jūs pazīstat?»

Gulbja parādi

Prokuroru vaicāts par Nordex un tā saistību ar Ventspils tranzītbiznesu no 1993. līdz 1995. gadam, V. Brods atbildēja, ka viņš pats Nordex nodarbojies ar finanšu – ekonomiskajiem jautājumiem un pārvaldījis Nordex Cīrihes biroja darbu. Nordex iegādāto izejvielu tranzīts caur Ventspili realizēts ar sadarbības partneru palīdzību. Ventspilī tā esot bijusi kompānija Ventrans. Ventspilī aktīvi darbojušies Nordex aģenti.

Prokurora Aivja Zalužinska vaicāts, kāda saistība ar kompāniju Nordex bija Grigorijam Lučanskim, V. Brods atbildēja: «Es nesaprotu jautājumu.» Pēc tam V. Brods paskaidroja, ka G. Lučanskis bija Nordex dibinātājs un vadītājs. V. Brods nenoliedza, ka G. Lučanskis ļoti labi pazinis arī A. Lembergu un abi esot bijuši viens ar otru labi pazīstami vēl pirms Nordex dibināšanas.

Liecinieks apstiprināja, ka Multinord AG bijusi arī kālija sāls tranzīta starpnieka kompānija. Kāda saistība ar šo kompāniju varētu būt A. Lembergam, V. Brods atbildēja: «Es nezinu.»

Uz jautājumu, vai laika periodā no 1994. līdz 1995. gadam A. Lembergs, A. Gulbis un M. Forsts lūguši G. Lučanskim aizdot viņiem naudu – 956 700 ASV dolāru biznesa uzsākšanai, V. Brods atcerējās: «Kaut kas tāds tur bija.» No jautājumiem varēja noprast, ka A. Gulbim ar naudas atdošanu nav gājis gludi. V. Brods neatcerējās, vai ir sūtījis A. Gulbim atgādinājuma vēstules aizdoto naudu atdot, un paskaidroja: «Tajā laikā kompānijā, kurā es strādāju par pirmo viceprezidentu (domāta Nordex), bija daudzmiljonu apgrozījums – apmēram miljards. Es dienā parakstīju daudz dokumentu.»

Kā ierasts, V. Brodu nepaguva noklaušināt A. Lembergs un viņa aizstāvji. B. Geimans paziņoja, ka V. Brodu uz tiesu aicinās vēlreiz.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Multinord AG, Nordex, Viktors Brods

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats