04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pieaug atjaunojamo energoresursu patēriņš un to saražotās enerģijas apjoms
Pieaug atjaunojamo energoresursu patēriņš un to saražotās enerģijas apjoms
Autors: Apollo.lv / 2. septembris 2013, 14:24
Pēdējos gados ir vērojams pakāpenisks atjaunojamo energoresursu (AER) īpatsvara pieaugums, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.


AER daļa Latvijā 2012.gadā bija 63 gigadžouli (60 gigadžouli 2011.gadā).

Galvenie AER veidi Latvijā ir kurināmā koksne un hidroresursi, kas 2012.gadā aizņēma trešo daļu no kopējā energoresursu patēriņa. Mazākā mērā tiek izmantota vēja enerģija, biogāze, biodegviela, salmi un cita biomasa. Saules enerģiju šobrīd izmanto tikai ļoti nelielos apjomos pilotprojektu formā, liecina CSP sniegtā informācija.

No Latvijā saražotajiem energoresursiem kurināmā koksne 2012.gadā aizņem gandrīz 79%. Pateicoties pieejamībai, tās īpatsvars Latvijas energoresursu izmantošanā tradicionāli ir bijis ievērojami liels. Jau vairākus gadus kurināmā koksne stabili aizņem ceturto daļu (2010.gadā 25,6%, 2011. un 2012.gadā – 25,4%) no kopējā energoresursu patēriņa Latvijā.

Pieauguši kokskaidu brikešu un granulu ražošanas apjomi attiecīgi par 25,7% un 45,2%, kas veicināja arī tās ražošanai nepieciešamās koksnes (kokapstrādes atlikumi, šķelda, un malka) patēriņa pieaugumu. Kurināmās koksnes patēriņš ir pieaudzis pārveidošanas sektora koģenerācijas stacijās. Pieaugums ir vērojams arī mājsaimniecību sektorā, kas pamatā saistīts ar palielinātu granulu patēriņu.

2012.gadā no AER saražotais elektroenerģijas daudzums palielinājās par 33,4% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, sasniedzot 4105 gigavatstundas (GWh). No AER saražotās elektroenerģijas īpatsvars kopējā saražotajā apjomā veidoja 66,6% un bija 55% no kopējā elektroenerģijas patēriņa.

Palielinājums galvenokārt ir saistīts ar lielāku hidroelektrostaciju izstrādi (3706 GWh 2012.gadā gadā salīdzinājumā ar 2887 GWh 2011. gadā).

Ievērojami ir augusi arī elektroenerģijas izstrāde no citiem avotiem. No biogāzes saražotās elektroenerģijas daudzums ir audzis par 107,5% un sasniedza 222 GWh. Savukārt no biomasas saražotais elektroenerģijas apjoms pieauga par četrām reizēm, sasniedzot 65 GWh. Pateicoties jaunu vēja staciju darbības uzsākšanai, arī no vēja saražotās elektroenerģijas apjoms ir pieaudzis par 57,7% un veidoja 112 GWh.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: atjaunojamie energoresursi, Centrālā statistikas pārvalde

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats