05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Daugavpilī maģistriem pagaidām – akadēmiskā izziņa
Daugavpilī maģistriem pagaidām – akadēmiskā izziņa
Autors: Āris Upenieks / NRA.lv / 29. aprīlis 2013, 16:58
Daugavpils universitātes (DU) absolventi, kuriem studiju programma beidzās jau ziemā, ar satraukumu gaida, kā beigsies jezga ar programmu akreditāciju.


Apturētās studiju virzienu akreditācijas dēļ diploma vietā viņi saņem akadēmisko izziņu, kas apstiprina studiju programmas apgūšanu, bet nekalpo par apliecinājumu iegūtajai augstākajai izglītībai. Tas attiecas uz pieciem studentiem, kuri mācījās profesionālajā maģistru studiju programmā Profesionālās izglītības mūzikas skolotājs.

DU rektors Arvīds Barševskis aicināja necelt paniku, jo augstskolas absolventi, līdzko programma būs akreditēta, saņemšot diplomu. Augstskolai nav tiesību izsniegt diplomu, kamēr attiecīgā programma nav akreditēta. Izlaidums būs jūnijā, un rektors pauda cerību, ka līdz tam laikam visas problēmas būs atrisinātas. Viņš uzsvēra, ka DU no savas puses visu gan attiecībā uz minēto, gan citām studiju programmām jau sen ir izdarījusi, bet akreditācijas procesu ir novilcinājusi valsts, konkrēti – Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

A. Barševskis atzina, ka līdzīgas problēmas var rasties vēl dažās programmās, gluži tāpat – arī citās augstskolās, ja studiju virzienu akreditācija netiks uzsākta nekavējoties. Viņš uzsvēra, ka augstskolas neklusē, šis jautājums tiek aktualizēts, visas prasa un prasīs ministrijai rīkoties.

Konkrētās studiju programmas vadītājs, DU Mūzikas un mākslu fakultātes dekāns profesors Ēvalds Daugulis pauda cerību, ka tagad, kad šai problēmai ir pievērsusies arī valdība, akreditācijas jautājums beidzot tiks atrisināts un absolventi tiks pie godīgi nopelnītajiem diplomiem. Viņš atzina, ka sarežģījumi šobrīd varētu rasties, ja kāds gribētu stāties jaunā darbā, kur tiktu prasīts maģistra diploms. Esošo darbu turpināt šiem absolventiem nav problēmu, jo viņiem visiem ir bakalaura diploms. Iespējams, kādam maģistra diploms, augstāka skolotāja kvalifikācijas pakāpe varētu dot iespēju saņemt lielāku algu, taču šādas izmaiņas reāli varētu būt septembrī, līdz ar jauno mācību gadu. Arī uzņemšana doktorantūrā būs augustā, un līdz tam laikam problēmai ir jābūt atrisinātai.

Viena no šīm absolventēm ir Daugavpils novada kultūras centra vokālās studijas vadītāja Tatjana Larionova. Viņa cer, ka programma tomēr tiks akreditēta un diplomi saņemti, studenti mācībās ir ieguldījuši lielu laiku un naudu. T. Larionova teic, ka par šādu iespējamību vajadzējis studentus laikus brīdināt, programma bija licencēta, bet neviens iepriekš nav teicis, ka var rasties sarežģījumi ar akreditāciju. Viņa gan piekrīt, ka tā īsti nav augstskolas vaina, bija grūti iepriekš paredzēt, ka process apstāsies ministrijā.

T. Larionova pastāstīja, ka arī paši studenti savā starpā daudz sprieduši par iespējamo rīcību, pieļāvuši, ka varētu visi braukt ar savām prasībām uz Rīgu, cīnīties. Tagad situācija jau ir cerīgāka un visi tic, ka jūnijā būs izlaidums un diplomi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: akadēmiskā izziņa, Arvīds Barševskis, Daugavpils universitāte, Tatjana Larionova

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats