04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Degvielas tirgotāji brīdina: nākamnedēļ iestājoties spelgonim, dīzelīšu īpašniekiem jābūt modriem
Degvielas tirgotāji brīdina: nākamnedēļ iestājoties spelgonim, dīzelīšu īpašniekiem jābūt modriem
Autors: NRA.lv / 17. decembris 2012, 15:33
Nākamnedēļ gaisa temperatūra pazemināsies līdz -24, tādēļ degvielas tirgotāji aicina automašīnu īpašniekus pievērst uzmanību dīzeļdegvielas marķējumam.


Ņemot vērā sinoptiķu prognozes par gaisa temperatūras mazināšanos, "Statoil Fuel & Retail Latvia" aicina autobraucējus degvielas uzpildes stacijās (DUS) pastiprināti pievērst uzmanību dīzeļdegvielas marķējumam, precīzāk - tās piemērotībai konkrētiem laika apstākļiem. Statoil degvielas uzpildes stacijās pašlaik tiek tirgota 1.klases arktiskā dīzeļdegviela, un uzsāktas 2.klases arktiskās dīzeļdegvielas piegādes, kas izmantojama pat vairāk nekā -32 grādu zemā temperatūrā.

"Atgādinām, ka valstī ir noteikta prasība degvielas tirgotājiem uzrādīt dīzeļdegvielas aukstumizturības klasi, un rekomendējam autobraucējiem šobrīd būt īpaši vērīgiem. Izvēloties aukstajā laikā nepiemērotu dīzeļdegvielu, sekas var būt ļoti nopietnas - līdz pat automašīnās apstāšanās riskam klajā laukā liela sala apstākļos. Statoil pakāpenisku pāreju uz "ziemas dīzeļdegvielu" uzsāka jau oktobrī, un šobrīd notiek 2.klases arktiskās dīzeļdegvielas piegādes visās stacijās." skaidro "Statoil Fuel & Retail Latvia" degvielas produktu attīstības direktors Viesturs Astičs.

Pēc Viestura Astiča teiktā, tradicionāli dīzeļdegvielas ražošanas procesā filtrēšanās temperatūra tiek nodrošināta par vairākiem grādiem zemāk nekā noteiktajās valsts prasībās, ko apliecina testēšanas pārskats. Šogad Statoil degvielai 1.arktiskās (A1) klases dīzeļdegvielas filtrēšanās temperatūra ir -32 grādi, savukāŗt 2.klases arktiskās klases degvielai pat -38 grādi.

Autobraucējiem, kas izmanto ar dīzeļdegvielu darbināmus transporta līdzekļus, svarīgi arī zināt, ka arktiskās dīzeļdegvielas kvalitāti raksturo gan degvielas filtra nosprostošanās temperatūra, gan arī degvielas sabiezēšanas temperatūra. Degvielas sabiezēšanas temperatūra, pie kuras dīzeļdegvielā sāk veidoties saduļķojumi jeb kristāli, taču dīzeļdegviela vēl saglabā savas plūstamības īpašības. Savukārt filtra nosprostošanās temperatūras parametrs norāda zemāko iespējamo temperatūru, pie kuras dīzeļdegvielas sabiezējuma pakāpe var radīt degvielas filtra nosprostošanos un iespējamu nespēju iedarbināt automašīnu. Diemžēl Latvijas likumdošana neparedz prasību degvielas tirgotājiem - norādīt dīzeļdegvielas sabiezēšanas temperatūru. Tāpēc, rūpējoties par savu auto un drošu pārvietošanos, pircējiem šāda informācija būtu pašiem jāpieprasa no degvielas tirgotājiem.

Pat -5 grādu temperatūrā, automašīnas darbība var būt traucēta

Ja gaisa temperatūra ir zemāka par -5 grādiem pēc Celsija, dīzeļdegvielas plūstamības īpašības mainās, tāpēc ir svarīgi pārliecināties, vai degvielas padeves sistēma, it īpaši degvielas filtrs, ir savlaicīgi nomainīti, tīri, tajā un degvielas bākā nav vasaras degvielas paliekas. Arī ar nelielu salu neizturīgas dīzeļdegvielas devu degvielas tvertnē pietiek, lai arktiskā dīzeļdegviela zaudētu savas īpašības. Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, kurā vietā auto tiek glabāts. Uz klaja lauka vēja un sala ietekme ir lielāka, nekā, piemēram, ja automašīna atrodas slēgtā teritorijā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: dīzelis, Statoil Fuel & Retail Latvia, Viesturs Astičs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats