15. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Airita, Arita, Sofija
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aicina sniegt priekšlikumus par jauno valsts pārvaldes cilvēkresursu politiku
Aicina sniegt priekšlikumus par jauno valsts pārvaldes cilvēkresursu politiku
Autors: BNA / 26. oktobris 2012, 9:40
Valsts kanceleja aicina ekspertus sniegt priekšlikumus par jauno valsts pārvaldes cilvēkresursu koncepciju. Tā paredz ieviest modernu pieeju, lai noturētu un motivētu augsta līmeņa profesionāļus darbam valsts iestādēs, nodrošinot to konkurētspējas celšanu, tajā skaitā Latvijas gatavību īstenot prezidentūru ES Padomē. 


Koncepcijas projekts ceturtdien, 25.oktobrī, izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē un priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 8.novembris.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane min, ka jau šobrīd vērojami signāli pārvaldes mazspējai valsts politikas un funkciju nodrošināšanā un bez nopietnām reformām un investīcijām valsts pārvaldes cilvēkresursu politikā tiks apdraudēta valsts attīstība un konkurētspēja. “Nespēja piesaistīt gan augsta līmeņa vadītājus, gan speciālistus vājina valsts interešu aizstāvību gan nacionālajā, gan starptautiskajā līmenī, tādēļ aicinu gan politiskās amatpersonas, gan sabiedrību iesaistīties un atbalstīt mazas, bet profesionālas valsts pārvaldes attīstību”, uzsver E.Dreimane.

Valsts pārvaldes cilvēkresursu koncepcijā piedāvā jaunus elementus valsts pārvaldes darbinieku motivēšanai, piemēram, nodrošinot strādājošo ar izciliem rezultātiem materiālo stimulēšanu, kā arī izmantojot modernas un efektīvas darba metodes, piemērām, attālinātais darbs. Tāpat ir plānots veicināt jauniešu nodarbinātību, piedāvājot jauniešu stažēšanās programmu, kā arī programmu, lai veicinātu profesionāļu atgriešanos valsts pārvaldē, tajā skaitā ārvalstīs mītošo.

Lai veicinātu atklātu un pieejamu valsts pārvaldību, plānots reformēt valsts pārvaldes darbinieku atlases procesu, nosakot atklātu konkursu un citu vienotu atlases principu ieviešanu valsts un pašvaldību iestādēs, tādejādi nodrošinot labāko speciālistu atlasi un mazinot korupcijas riskus. Plānots augsta līmeņa vadītāju atlases procesā piesaistīt arī personāla atlases profesionāļus.

Savukārt darba efektivitātei nepieciešams ieviest darba laika uzskaiti, kā arī uz rezultātu orientēto darba izpildes sistēmu. 

Tāpat koncepcijā tiek norādīts par nepieciešamību būtiski pilnveidot valsts pārvaldes darba samaksas sistēmu, sasaistot mainīgo atalgojuma sadaļu ar darba izpildi, sašaurinot mēnešalgu diapazonu, piedāvājot līdzvērtīgu sociālo garantiju apjomu visiem valsts pārvaldē nodarbinātajiem.

Jau iepriekš informējām, ka straujā tendence valsts pārvaldes profesionāļu aiziešanā no valsts pārvaldes turpinās. Šī gada pirmajā pusgadā ministrijas pametuši 217 darbinieki, savukārt 2011.gadā  11 mēnešos darba attiecības ir izbeiguši 382 ministriju darbinieki, no kuriem lielākā daļa ir speciālisti un vadītāji. Tāpat aptaujas rezultāti rāda, ka vairāk nekā 55% valsts pārvaldes darbinieki ir domājuši par darba vietas maiņu. 


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: atalgojums valsts pārvaldē, Elita Dreimane, valsts pārvalde

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats