27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgas nami spekulācijās ieguldīja divreiz vairāk nekā ziņots
Rīgas nami spekulācijās ieguldīja divreiz vairāk nekā ziņots
Autors: Apollo.lv / 7. oktobris 2012, 23:00
Šonedēļ policija apcietināja pašvaldības uzņēmuma «Rīgas nami» valdes priekšsēdētāju Kārli Kavacu, un atklājies, ka viņš bija nelikumīgi izmantojis uzņēmuma naudu valūtas maiņas operācijām.


Kā vēsta raidījums «Nekā Personīga», notikumu secība liecina, ka pašvaldība policiju iesaistīja tikai tad, kad dokumentus bija sakārtojusi mēram pakļautā Revīzijas un audita pārvalde.

Pašvaldības uzņēmums «Rīgas nami» vairāk nekā miljons divi simti tūkstošus latu ieguldīja uzņēmuma «Zeus» valūtas maiņas punktu apgrozībā. Policija pagaidām atradusi vien pusi naudas. Vairāk kā 600 000 latu ir vienkārši pazuduši.

Kavacs pie sava priekšnieka Rīgas vicemēra Andra Amerika ar ziņām par iztrūkumu Rīgas namu kontā ieradās jau septembra sākumā - informēja viņu, ka nauda aizskaitīta valūtas maiņas operācijām, bet valūtas mijējs naudu neatdod. Kavacs atzinās pilnvaru pārsniegšanā, par ko pienākas kriminālsods.

Tomēr Ameriks ar iesniegumu policijai nesteidzās. Kavacam deva nedēļu laika paskaidrojuma sniegšanai, pēc tam viņu atlaida un papīrus nodeva domes Audita un revīzijas pārvaldei. Tikai trīs nedēļas pēc Kavaca grēksūdzes policija saņēma jaunās «Rīgas namu» vadītājas Ilzes Spūles iesniegumu. Vēl pēc nedēļas policija Kavacu apcietināja. Tikmēr nekādi operatīvie pasākumi vairs nebija iespējami un policijai bija jāiztiek tikai ar domes papīros sagatavoto informāciju.

Jautāts, kāpēc policija netika iesaistīta uzreiz, Ameriks sacīja: «Viņa netika iesaistīta uzreiz tāpēc, ka vienkārši ar pliku iesniegumu nekas nav mainīts. Policijai ir nepieciešami konkrēti fakti. Un policijā nav šis auditoru dienests, līdz ar to pagāja 10 dienas, nevis 10 dienas, bet viena nedēļa, kamēr tika visa šī informācija savākta un, pateicoties arī šai informācijai, policija ierosināja šo kriminālprocesu.»

Nelikumīgās darbības notikušas jau sen. Kavacis «Zeus» valūtas maiņas punktiem pirms gada bija pārskaitījis 1,2 miljonus latu it kā, lai tos samainītu pret eiro, taču šī nauda patiesībā palika maiņas puntos un nodrošināja biznesu.

Valūtas maiņas firmai «Zeuss» ir 13 maiņas punkti Rīgā. 2010.gadā šīs firmas apgrozījums bija 80 000 latu, taču jau nākamajā gadā – trīs miljoni. Rīgas namu nelikumīgais aizdevums sastāda gandrīz pusi no šīs summas.

Ekonomikas policijas priekšnieks Gatis Gudermanis sacīja: «Iepriekšējās «Rīgas nami» amatpersonas ir slēgušas iespējami neizdevīgus līgumus un faktiski veikušas augsta riska finanšu darījumus. Pēc būtības mēs varam runāt par to, ka ir slēgts pakalpojuma līgums, pēc būtības valūtas konvertācijas līgums pēc formas. Savukārt, mums ir pamats uzskatīt, ka tas ir tikai pēc formas, bet pēc būtības tas ir aizdevuma līgums, kā rezultātā uzņēmums, kuram šie naudas līdzekļi ir pārskaitīti, iegūst faktiski apgrozāmos līdzekļus sev.»

Kāds bijušais «Rīgas namu» darbinieks liecina, ka Kavacs katru soli «Rīgas namos» esot saskaņojis ar Ameriku. Pie vicemēra viņš ar atskaitēm devies teju vai katru dienu. Naudas pārskaitījums valūtas punktiem ir viens no lielākajiem pērnā gada darījumiem. Tādēļ šķiet neiespējami, ka Ameriks par tiem nebūtu informēts. Šobrīd policija noskaidro, vai Kavaca darījumos nav iesaistīta vēl kādas amatpersonas.

«Es domāju, ka tālākā izmeklēšana parādīs, vai vēl kāda amatpersona ir iesaistīta, kāda ir viņas loma un vai gadījumā kaut kas nav speciāli novilcināts,» sacīja Gudermanis.

«Rīgas namu» 2011.gada pārskatā redzams, ka uzņēmums savus uzkrājumus vairāk nekā piecus miljonus latu noņēmis no depozītiem trīs bankās un pārlicis uz norēķinu kontiem. Tas nešķita aizdomīgi ne Amerikam, ne arī «Rīgas namu» revidentei Annai Tulinskai, kas reizē ir revidē arī Kavaca privātfirmu «Konsultāciju birojs». Aizdevums gada pārskatā nav norādīts.

Rīgas domes opozicionāri uzskata, ka Ameriks lietu nodot policijai vilcinājies apzināti. Ameriks ir «Rīgas namu» kapitāla daļu turētājs un, ja izrādīsies, ka Kavacs rīkojies ar priekšnieka ziņu, jāatbild būs abiem.

Rīgas domes deputāts Māris Puriņš (V) norāda: «Viņi ir konstatējuši reālu likuma pārkāpumu, Tad nekavējoties ir jāraksta iesniegums policijai, lai policija sāktu operatīvās darbības, nostiprinātu pierādījumus, ja ir nepieciešams, arī aizturēšanas un kratīšanas. Operatīvā darbība tāpēc ir operatīvā darbība, lai tā būtu kā pārsteigums tiem, kas ir likumu pārkāpuši. »

Ameriks ar Kavacu kopā strādājuši ilgus gadus. Kad Ameriks vadīja Īpašuma komiteju, Kavacs vadītāja Īpašuma departamentu. Tieši viņš ieteica Kavacu iecelt «Rīgas namu» vadībā. Šobrīd tur Ameriks ir iecēlis bijušo Kavaca padoto gan domes īpašuma, gan Finanšu departamentā Ilzi Spūli. Viņa cenšas mazināt iespaidu par nodarījuma smagumu.

Spūle saka: «Ja mēs runājam, vai līdzekļu iztrūkums var traucēt sabiedrības pamatdarbībai, tad atbilde ir nē, sabiedrība normāli darbojas, mums ir normāla naudas plūsma, absolūti līgumpartneriem nevajadzētu uztraukties, ka kādas saistības varētu netikt nokārtotas, tā noteikti nebūs, līdzekļi ir, lai varētu norēķināties ar tekošajām saistībām.»

Policija ir arestējusi 400 000 latu firmas «Zeus» kontos un valūtas maiņas punktos izņēmusi 160 000 skaidrā naudā. Tādēļ šīs firma dažus valūtas veikalus ir aizvērusi, citos imitē darbību, nosakot tādu valūtas kursu, kas klientiem nav izdevīgs. Tomēr dažus metrus tālāk jau cita tiem pašiem īpašniekiem piederoša firma piedāvā darījumus uz izdevīgiem noteikumiem.

«Nekā Personīga» noskaidroja, ka problēmas valūtas maiņas punktam radušās kāda neizdevīga darījuma dēļ. Tas savukārt aizkavējis atgriezt aizdoto naudu, tādēļ nelikumība atklājusies. Ja šādas problēmas nebūtu, domes nekustamā īpašuma uzņēmums joprojām būtu iesaistīts valūtas maiņas operācijās.

Kavacs sadarbību ar valūtas maiņas punktiem sācis neilgi pēc tam, kad nokļuva «Rīgas namu» vadībā. Sākumā tā bijusi firma «Viesis», tad tā pārtapusi par «Zeus». Vai šādas shēmas nav īstenotas vēl kādā Rīgas pašvaldības uzņēmumā vadošais tandēms pārbaudīt negrasās.

Uz jautājumu, vai ir pārbaudīti arī citi pašvaldības uzņēmumi, un vai tur nav noticis kas līdzīgs, Ameriks sacīja: «Pārbaudes ir bijušas aspektā, ka maijā, jūnijā ir bijuši apstiprināti visos uzņēmumos gada pārskati par 2011.gadu.»

«Ja mēs saņemsim kopējo saimniecību, ne tikai uzņēmumus, bet arī iestādes un centrālo administrāciju, tad mums pavisam kopā strādā 25000 cilvēku. 25 000 tūkstoši, tas ir skaidrs, ka ne visi no šiem cilvēkiem ir ideāli un godīgi. Un ir skaidrs, ka diemžēl, dažreiz notiks arī likumpārkāpumi. Nu ar tādu apjomu savādāk nevar būt,» situāciju komentēja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kārlis Kavacs, Nekā Personīga, Rīgas nami, Zeus

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats