30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Saeima atceļ nacionālo komerckanālu obligātas retranslācijas pienākumu
Saeima atceļ nacionālo komerckanālu obligātas retranslācijas pienākumu
Autors: Apollo.lv / 4. oktobris 2012, 15:49
Saeimas deputāti ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, ar kuriem tiek atcelts obligātas retranslācijas princips attiecībā uz nacionālajiem komerckanāliem.


Kā informē Saeimā, grozījumi nosaka, ka TV3 un LNT no 2013.gada 31. marta varēs saņemt samaksu no kabeļtelevīzijas operatoriem par to satura retranslāciju kabeļtelevīzijas tīklos, norāda likumprojekta autori, raksta Apollo.lv.

«Mūsu valsts interesēs ir nostiprināt Latvijas mediju telpu, kurā diemžēl ir neproporcionāli spēcīga Krievijas retranslēto mediju ietekme, un to var panākt, spēcinot vietējo mediju saturu. Šie likuma grozījumi Latvijas nacionālos komerckanālus, kas par atrašanos televīzijas bezmaksas apraidē «Lattelecom» maksā augstu apraides maksu – ap 650 000 latu gadā, nostādīs līdzvērtīgākā situācijā, salīdzinot ar ārvalstu retranslētajiem televīzijas kanāliem. Ārvalstu retranslētie televīzijas kanāli var vienoties ar kabeļtelevīzijas operatoriem, lai saņemtu samaksu par saturu, bet nacionālajiem komerckanāliem likumdevējs to bija liedzis, tādējādi apgrūtinot to konkurenci. Šī kļūda tiek labota. Ceru, ka pieņemtie grozījumi nacionālajiem komerckanāliem ļaus stiprināt vietējā satura veidošanu,» sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Obligātās retranslācijas pienākums attiecībā uz kabeļtelevīzijām tiek atcelts līdz 2014.gada sākumam.

Plānots, ka 2014.gada sākumā spēkā stātos regulējums, kas noteiktu, kādam jābūt televīzijas programmu pamatpiedāvājumam atbilstoši valsts nacionālajām interesēm jeb kāda veida televīzijas kanālus jāiekļauj televīzijas programmu pamatpakā. Pie šā regulējuma izstrādes šobrīd strādā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome.

«Saeimas trešajā lasījumā pieņemtie grozījumi paredz, ka obligātās retranslācijas pienākums kabeļtelevīzijas tīklos joprojām paliks spēkā attiecībā uz sabiedriskās televīzijas abiem kanāliem LTV1 un LTV7. To saturs arī nākotnē kabeļtelevīzijas tīklos operatoriem būs pieejams bez maksas un tie obligāti būs jāiekļauj visās kabeļtelevīzijas programmās. Šīs likuma izmaiņas neskars bezmaksas televīzijas apraidi un arī nākotnē televīzijas kanāli – LTV1, LTV7, LNT un TV3 skatītājiem būs pieejami bez maksas,» skaidroja Mūrniece.

Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka likuma grozījumi tapuši sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju un tikusi atrasta juridiski korekta versija, pret kuru pēc diskusijām komisijas sēdē iebildumus necēla ne komerctelevīziju, ne apraidītāju pārstāvji, ne Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, LNT, retanslācija, TV3

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats