04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Gaismas pilij ignorē 13. stāvu
Gaismas pilij ignorē 13. stāvu
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 21. septembris 2012, 16:56
Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka būvniekiem ir jāpabeidz līdz nākamā gada maijam, Neatkarīgajai sacīja būvdarbu vadītājs Valdis Koks. Būvniekiem neesot iemesla uztraukumam, ka viņi šajā termiņā nevarētu iekļauties.


Rīgā pašlaik uzturas arī Gaismas pils arhitekts Gunārs Birkerts un ir apskatījis paveikto. Viņam neesot bijis iebildumu pret pašlaik redzamo, un ar darbu gaitu ASV dzīvojošais šā projekta autors esot apmierināts. V. Koks stāstīja, ka būvnieki projektu īsteno tieši tādu, kādu saņēmuši, un vienīgās atkāpes esot pieļautas jumta risinājumā. «Apdare ir tāda, kāda sākotnēji iecerēta, nekas nav mainīts. Tehnoloģiski mainīts jumta risinājums, lai ieekonomētu pasūtītāja naudu,» viņš atbildēja uz Neatkarīgās jautājumu. G. Birkertam projektā bija paredzēts nerūsējošais tērauds, un tāds uz jumta būs uzklāts, tāpat kā daļēji – arī uz fasādes.

Arī jumtā redzamais un par gaiļa seksti nodēvētais veidojums nav pēkšņi izgudrots būvdarbu gaitā un dekoratīvā stikla pelēko toni izvēlējies arhitekts, sacīja V. Koks. Šobrīd arhitekts pārstrādā akustisko risinājumu vienai no pagrabā izbūvētajām konferenču zālēm, lai tur varētu rīkot arī koncertus.

Pēc tam, kad būvdarbi būs pabeigti un telpas iekārtotas, uz Gaismas pili Pārdaugavā pārvedīs lielāko daļu no bibliotēkas krājumā esošajiem iespieddarbiem. Tiks saglabāts arī depozitārijs Silakrogā, kur atstās reti izmantotas grāmatas. Plānots, ka nākamā gada valsts budžetā būs atvēlēts apmēram viens miljons latu, lai nodrošinātu bibliotēkas pārcelšanos uz jauno ēku. Bibliotēkai kopumā būs 13 stāvi, bet numerācijā pēdējais stāvs tikšot ignorēts, jo «ASV nav cieņā trīspadsmit,» piebilda būvdarbu vadītājs.

Gaismas pils projekta īstenošana nav notikusi tik raiti, kā tika plānots un solīts. Arī tagad par infrastruktūras darbiem skaidrības vēl nav, bet, kamēr tie netiks paveikti, ēku nevarēs nodot ekspluatācijā un sākt pilnvērtīgi izmantot. Saskaņā ar projekta īstenošanas likumu Nacionālās bibliotēkas ēka ir jāpabeidz līdz 2012. gada 18. novembrim, bet nepietiekamā finansējuma dēļ termiņš tika pagarināts līdz 2013. gada 31. decembrim. Ēkas būvdarbi tika uzsākti 2008. gadā. Nākamgad valsts budžetā Gaismas pils projekta pabeigšanai plānots papildus piešķirt nepilnus 10 miljonus latu. Šogad Kultūras ministrija no piešķirtajiem līdzekļiem pusi jeb 50 miljonus latu ir tērējusi Gaismas pils būvniecībai. Par to, cik Gaismas pils būvniecība, iekārtošana un uzturēšana Latvijai izmaksā, varēs spriest tikai tad, kad ēka būs pabeigta, tās apkārtne labiekārtota un bibliotēka uzsākusi darbu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaismas pils, Valdis Koks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats