08. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Apstiprina grozījumus Kredītiestāžu likumā
Apstiprina grozījumus Kredītiestāžu likumā
Autors: bizness.lv / 31. jūlijs 2012, 13:01
Šodien, 31. jūlijā, Ministru kabinetā (MK) tika apstiprināti grozījumi Kredītiestāžu likumā ar mērķi uzlabot lēmumu pieņemšanu grūtībās nonākušu kredītiestāžu situāciju risināšanai un panākt, ka tiesiskais ietvars nodrošina sekmīgu kredītiestāžu pārstrukturizāciju.

Lai novērstu iespējamu konkurences kropļošanu, grozījumi paredz kredītiestādei uzlikt par pienākumu, piemēram, uzņemties noteiktus darbības ierobežojumus, lai kompensētu valsts atbalsta sniegšanu, veikt pārstrukturizēšanu, lai īsā termiņā atbrīvotos no valsts atbalsta utt. Šādi nosacījumi uzliks par pienākumu kredītiestādei savā ikdienas darbībā ievērot virkni ierobežojumu, kas atšķirsies no kredītiestādes darbības normālos komerciālos apstākļos.
Komercdarbības atbalsts (finansiāls atbalsts grūtībās esošas kredītiestādei) tiks veikts ar mērķi novērst būtisku apdraudējumu kredītiestāžu sistēmas stabilitātei un maksājumu sistēmas raitai darbībai.

Ar likumprojektu arī plānots paplašināt Kredītiestāžu likumā iekļauto personu loku, kas nav atbildīgas par zaudējumiem, kas trešajai personai nodarīti ar valsts budžeta finansētas valsts pārvaldes iestādes un amatpersonas, kā arī valsts kapitālsabiedrības lēmumu par:

  • kredītiestādes pārņemšanu, ja kredītiestāde pārņemta gadījumos, kad Latvijas Republikas kredītiestāžu sistēmas stabilitāte un maksājumu sistēmas raita darbība ir nopietni apdraudēta;
  • glābšanas vai restrukturizācijas atbalsta sniegšanu pārņemtai vai finansiālās grūtībās esošai kredītiestādei;
  • glābšanas vai restrukturizācijas atbalsta sniegšanas pārtraukšanu kredītiestādei.


Grozījumi ir veikti, jo kā pierādīja akciju sabiedrības „Parex banka” pārņemšana, pārņemot kredītiestādi un uzsākot komercdarbības atbalsta sniegšanu (lai sekmētu kredītiestādes saistību izpildi) bieži vien efektīva procesa nodrošināšana ir saistīta ar būtisku juridisku risku.
Paredzēts, ka kredītiestādes, kas darbojas kā valsts kapitālsabiedrība, valdes un padomes loceklis neatbildēs par zaudējumiem, kas kredītiestādei radušies lietā par trešajai personai nodarītu zaudējumu atlīdzināšanu, ja zaudējumi trešajai personai būs nodarīti ar kredītiestādes lēmumu, izpildot MK pieņemto lēmumu par komercdarbības atbalsta sniegšanu vai kredītiestādei sniegtā komercdarbības atbalsta pārtraukšanu.

Valsts Finanšu ministrijas personā atlīdzinās trešajai persona ar spēkā stājušos tiesas spriedumu noteiktos zaudējumus Savukārt, ja valsts amatpersonu vai valdes un padomes loceklis būs tīši rīkojies prettiesiski vai pieļāvis rupju neuzmanību, attiecīgā valsts iestāde vai kapitālsabiedrība varēs vērst regresa prasību pret valsts amatpersonu vai pret valdes un padomes locekli. Regresa kārtībā piedzītie līdzekļi būs ieskaitāmi valsts pamatbudžetā.

Paredzēts, ka Finanšu ministrija līdzekļus zaudējumu atlīdzināšanai pieprasīs likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam izstrādes laikā, ja tiks saņemta informāciju par plānotiem izdevumiem, kas saistīti ar tiesas spriedumu par zaudējumu atlīdzību. Finanšu ministrija centīsies savlaicīgi atlīdzināt zaudējumus, nepieciešamības gadījumā trūkstošos naudas līdzekļus lūdzot no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. 




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: kreditēšana, kredītiestādes, Kredītiestāžu likums, likuma grozījumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats