27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Lembergs tuvu kompensācijas saņemšanai
Lembergs tuvu kompensācijas saņemšanai
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 26. jūlijs 2012, 16:14
Anglijas Augstās tiesas karalienes sēdekļa Komerctiesa gaida Aivara Lemberga pieteikumu par zaudējumiem, kas radušies, tiesājoties Anglijā ar Latvijas kuģniecību (LK).


Tiesai vajadzēja vairāk nekā gadu, lai šā gada 12. jūlijā konstatētu, ka LK un A. Lemberga savstarpējās pretenzijas uz Angliju nemaz neattiecas. Šajā laikā puses tērēja simtos tūkstošu latu izsakāmas naudas summas juristiem, kuri uzturēja prasību un aizstāvību tiesā. Prasītāji šajā laikā panāca tiesas lēmumu par A. Lemberga īpašumu arestēšanu prasības nodrošināšanai. Tas nenozīmē, ka pie īpašumiem tiesa noliek sargus, bet īpašumu izmantošana ir apgrūtināta, kas arī rada zaudējumus. Par zaudējumu summu A. Lemberga advokāte Vineta Čukste zina teikt tikai tik daudz, ka simtos tūkstošu latu tie tiks sarēķināti līdz nākamai tiesas sēdei 31. jūlijā.

Arī LK sniedz savu versiju par tiesās procesa gaitu. Attiecībā uz 24. jūlija tiesas sēdi LK akcentē, ka situācija nav mainījusies: īpašumi paliek arestēti, un LK iesniegusi apelāciju, prasot atcelt spriedumu par strīda neizskatīšanu Anglijā.

V. Čukste piekrīt, ka tāda ir tagadējā situācija, kurai strauji jāmainās. Viņa atsaucas uz precedentu, ka apelācijas instancē jau noraidīta ļoti līdzīga prasība lietā VTB pret Nutritek. Šobrīd izskatīšanā atrodas VTB kasācijas sūdzība augstākā instancē. Ja tur noraidīs kasācijas sūdzību, zemāku instanču tiesas nepieņems apelācijas analogās lietās. Stingri ņemot, Anglijas tiesām nevajadzētu pieņemt arī analogus prasību pieteikumus, bet varam domāt arī tā, ka angļu juristi parūpēsies, lai vismaz pilnībā nepazaudētu lielu ienākumu avotu.

Internetā ir izlasāms Anglijas Augstās tiesas karalienes sēdekļa Komerctiesas 20. jūnija spriedums, ka tā vairs nenodarbosies ar kādas Krievijas komercbankas prasību pret Krievijas piensaimniecības uzņēmumu par 2007. gadā izsniegta aizdevuma piedziņu. Spriedums uzrakstīts ar 200 310 zīmēm, t.i., tādā garumā, kādu būtu grūti ievietot vienā Neatkarīgās numurā, pat ja vienam tekstam tiktu atdots viss numura apjoms. Tik garu tekstu sacerēšana prasa lielu darbu, kas tiek darīts trīskārši: prasītāji sacer prasību, atbildētāji sniedz tās atspēkojumu, un tiesa savieto abu pušu tekstus tā, lai pamatotu tiesas spriedumu.

Tiesāšanās izdevumi nav kavējuši LK pērn strādāt ar 854 866 latu peļņu. Šo rezultātu vakar apstiprināja Rīgā notikusī LK akcionāru sapulce. Peļņa attiecas uz mātes uzņēmumu daudziem juridiski patstāvīgiem uzņēmumiem dažādās valstīs. Lai gan ar saviem publiskajiem paziņojumiem par tiesāšanās gaitu LK apstiprina, ka faktiski piedalās tiesā, juridiski to dara LK meitasfirmas. Tām piepulcējušās vēl citas ārzonu kompānijas, kas kādreiz bijušas LK saimnieciskās darbības partneri. Gan jau šādi uzņēmumi nekavēsies radīt A. Lembergam daudz šķēršļu, lai traucētu viņam saņemt ne vien morālu kompensāciju – uzvaru tiesā, bet arī naudu, kas izkaisīta pa gandrīz 30 adresē visā pasaulē.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Anglijas Augstās tiesa, Latvijas kuģniecība, Vineta Čukste

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats