29. aprīlis, Pirmdiena
Vārda dienas: Laine, Raimonds, Vilnis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » NEPLP izvirza nosacījumus LNT un TV3 apvienošanās darījumam
NEPLP izvirza nosacījumus LNT un TV3 apvienošanās darījumam
Autors: IR.lv / 11. aprīlis 2012, 9:37
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) neiebilstu pret LNT un TV3 apvienošanos, ja abi esošie kanāli paliktu bezmaksas virszemes apraidē un saglabātu neatkarīgas ziņu redakcijas, teikts padomes vēstulē Konkurences padomei (KP).


Padome īpašu uzmanību, KP vērtējot divu Latvijas bezmaksas telekanālu LNT un TV3 apvienošanās darījuma riskus, lūdz pievērst mediju daudzveidības saglabāšanai, raksta IR.LV.

Otrdien izsūtītajā vēstulē par "MTG Broadcasting AB" darījumu, apvienojot abas televīzijas, NEPLP norāda, ka padomes "kompetencē nav noteikt, vai apvienošanās darījuma rezultātā radīsies dominējošais stāvoklis un kā tieši apvienošanās darījums ietekmēs kādu no nosacītajiem tirgiem". Tomēr tā norāda uz iespējamiem apvienošanās darījuma riskiem un uzskaita potenciāli veicamās darbības, lai riskus mazinātu.

Lai notiktu LNT un TV3 apvienošanās un NEPLP tai neiebilstu, padome apvienošanās dalībniekiem pieprasa - LNT un TV3 jāpaliek bezmaksas virszemes apraidē; LNT un TV3 katram atsevišķi ir jāsaglabā neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas; jāgarantē oriģinālā satura pieejamība, nosakot minimālo kvotu vidēji piecas stundas dienā; MTG regulāri vismaz reizi ceturksnī jāiesniedz neatkarīgu mediju tirgus pētījumu datus par savās programmās ietverto Latvijā veidotā satura apjomu.

NEPLP arī uzskata, ka obligāts nosacījums būtu MTG grupas piedāvātā ombuda izveidošana, ko finansē pats MTG un kas seko līdzi viedokļu daudzveidības nodrošināšanai. Turklāt visiem MTG grupas kanāliem jābūt brīvi pieejamiem vairumtirdzniecībā, reklāmdevējiem jābūt iespējai iegādāties reklāmu katrā kanālā atsevišķi.

Pie riskiem NEPLP uzskaita to, ka pēc televīziju apvienošanās MTG grupas kanālu īpatsvars plašas auditorijas kanālos būs 66,6% pret LTV 33,3%.

Vēl viens no riskiem ir tas, ka pēc 2013.gada 31.decembra situācija bezmaksas apraides tirgū var mainīties, kādam no MTG kanāliem (TV3 vai LNT) kļūstot par maksas kanālu. Tas savukārt būtiski ietekmēs „mediju daudzveidības" pieejamību skatītājiem.

NEPLP arī uzskata, ka apvienošanās, optimizējot izmaksas, var samazināt oriģinālprodukcijas apjomu un no neatkarīgajiem producentiem iepirkto produkciju.

Apvienošanās rezultātā var tikt apvienotas ziņu redakcijas, kas arī nozīmē viedokļu daudzveidības samazināšanos, jo "lēmumu pieņemšana notiek arvien mazākā cilvēku lokā", teikts NEPLP vēstulē.

NEPLP vērš uzmanību arī uz jau iepriekš izskanējušajām bažām, ka televīziju apvienošanās rezultātā MTG grupas kanāliem būtiski palielināsies televīzijas reklāmas tirgus daļa. "Ņemot vērā MTG grupas ietvaros esošo kanālu skaitu, var veidoties situācijas, kad reklāmdevēji nevar izvietot reklāmu vienā sev vēlamā kanālā," teikts padomes ekspertu vēstulē. Tas var būtiski ietekmēt elektronisko plašsaziņas līdzekļu vienlīdzīgu konkurenci.

Minēto iemeslu dēļ NEPLP uzskata, ka apvienošanās darījums var būtiski ietekmēt Latvijas elektronisko plašsaziņas līdzekļu tirgu un iespējamās sekas var būt pretrunā ar NEPLP uzdevumiem, kas paredz, ka NEPLP veicina Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu konkurētspēju Eiropas un pasaules tirgū, rada vienlīdzīgus darbības nosacījumus visiem Latvijas jurisdikcijā esošajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Jau ziņots, ka KP vērtē darījumu, kurā MTG plāno no a/s "Neatkarīgie nacionālie mediji" iegādāties a/s "Latvijas Neatkarīgā televīzija" akcijas. Pēc apvienošanās zem MTG "jumta" būtu kanāli LNT, "TV3", "TV5", "TV6", "K2", "3+".


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LNT, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, TV3

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats