04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Eksperts: finanšu mahinatoru upuru skaits Latvijā ir ievērojams
Eksperts: finanšu mahinatoru upuru skaits Latvijā ir ievērojams
Autors: Apollo.lv / 10. aprīlis 2012, 15:19
Korporatīvo finanšu kompānijas «Laika Stars» valdes priekšsēdētājs Vadims Jerošenko uzskata, ka finanšu piramīdu atbalstītāju un ieguldītāju skaits Latvijā ir ievērojams. Viņš asi kritizē valsts amatpersonas, kuras nepietiekoši vēršas pret finanšu mahinatoriem.


«Interneta resursi un aktivitātes sociālajos tīklos norāda, ka MMM atbalstītāju un ieguldītāju skaits Latvijā ir ievērojams, neņemot vērā plašsaziņas līdzekļos izskanējušos brīdinājumus par piramīdas krāpnieciskām pazīmēm. Jāuzsver, ka lielākoties šādu krāpniecisku shēmu upuri ir sociāli vismazāk aizsargātās grupas, piemēram, pensionāri un cilvēki ar zemu izglītības līmeni, kuri ir ne tikai vieglāk ietekmējami, bet arī nevar objektīvi izvērtēt finanšu piramīdas draudus,» skaidro Jerošenko.

«Šī iemesla dēļ nepieņemams ir, piemēram, Finanšu ministra Andra Vilka viedoklis, ka ikvienam iedzīvotājam ir kritiski jāizvērtē finanšu iestāžu un akcionāru uzvedība, ka nepieciešams sekot līdzi šo iestāžu darbībai. Tāpat nevaru piekrist Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Kristapa Zakuļa izteikumam par to, ka piedalīšanās šāda veida krāpnieciskā rakstura finanšu shēmās ir katra iedzīvotāja brīva izvēle. Savukārt atbildīgās instances aizbildinās ar savu kompetenču nepietiekamību un arī ar nepilnīgu likumdošanu.»

Eksperts norāda, ka ņemot vērā sabiedrības uzticības trūkumu valstij un vēlmi uzlabot savus dzīves apstākļus esošajā ekonomiskajā situācijā, kopā ar iedzīvotāju nepietiekamām zināšanām finansēs, ekonomikā un vienkārši informācijas trūkumu, var prognozēt, ka ieguldītāju skaits finanšu piramīdās varētu palielināties, raksta Apollo.lv.

Eksperts uzsver - jebkura finanšu piramīda jau sākotnēji ir nolemta izjukšanai.

«Ir vairākas lietas, ko valsts šajā situācijā var darīt. Pirmkārt, steidzami būtu jāizveido sociālās reklāmas kampaņa, kas paskaidrotu finanšu piramīdu darbības principus un sekas iedzīvotājiem. Uzskatu, ka šo preventīvo pasākumu ietvaros būtu lietderīgi vienoties arī par kopīgu darbu ar kaimiņvalstīm, jo piramīdas izplatīšanās ir strauja, un skar ne tikai Latviju. Otrkārt, nekavējoties jāpārskata esošā likumdošana un jāizstrādā labojumi, kas nepieļautu šādiem maldinošiem finanšu veidojumiem oficiāli piereģistrēties kā biedrībām, SIA vai citas veida sabiedrībām. Oficiālus dokumentus par reģistrāciju MMM pārstāvji var izmantot kā papildus argumentu, piesaistot ieguldītājus, pierādot, ka šī shēma ir valsts akceptēta, tādējādi tiek grauts arī valsts tēls un iedzīvotāju uzticība tai. Tāpat nepieciešami Krimināllikuma grozījumi, izveidojot konkrētu likuma pantu, kas aizliegtu finanšu piramīdu veidošanu mūsu valstī. Turklāt krīzes situācijā nepieciešama operatīva un asa valsts rīcība pret visām personām, kas tieši vai netieši var būt saistītas ar šo piramīdu, tādējādi apstādinot vai vismaz apturot krāpnieciskās darbības» – tā Jerošenko.

Vienlaikus gan Jerošenko atzinīgi novērtē Patērētāju tiesību aizsardzības centra atzinumu, ka «MMM-2011» reklāmu izplatīšana kvalificējama kā negodīga un maldinoša komercprakse, un pilsētas būvvalde nepieļāva turpmāku reklāmu izvietošanu, kā rezultātā tika ierosinātas administratīvās lietas pret reklāmas aģentūrām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Laika Stars, MMM-2011, Vadims Jerošenko

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats