16. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Edijs, Edvīns
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Projekts Mazā Baltezera krastā var palikt uz papīra
Projekts Mazā Baltezera krastā var palikt uz papīra
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 22. marts 2012, 16:41
Mazā Baltezera krastā iecerēto projektu The Pearl tā attīstītāji reklamē kā skaistāko objektu, ar ko varēs lepoties ne tikai Ādaži, bet visa Latvija. Pašlaik gan tā būvatļauja ir apturēta, un, iespējams, ka projektu tā arī var nerealizēt. Tā autori uzskata, ka tas darīts politisku ambīciju dēļ, bet tā pretinieki to noraida, norādot uz potenciāliem vides pārkāpumiem.


„Ādažu dome 2006.gadā apstiprināja teritorijas plānojumu, nosakot tai jaukta darījuma iestāžu un dzīvojamo ēku zonējumu. 2007.gadā projekta attīstītājs New Europe iegādājās 1,3 hektāru lielo teritoriju, kad jau bija pilnīgi skaidrs, ko tur var celt,” skaidroja New Europe direktors Jānis Stukens. Līdz šim projektam, kurš paredz pie ezera apbūvēt 3800 kvadrātmetrus, izveidojot tur ēku kompleksu, piestātni, pludmali, notikušas septiņas sabiedriskās apspriešanas, kurās iedzīvotājiem iebildumu nav bijis. Tāpat kompleksa makets veselu gadu bijis aplūkojams Ādažu novada domē – arī par to nekādu sūdzību neesot bijis. Tāpēc jo pārsteidzošāka esot pēkšņā iedzīvotāju pretreakcija – kad uzņēmums saņēmis būvatļauju, tā apstrīdēta un apturēta. „Bijām sākuši dzīt izmēģinājuma pāļus, organizēt būvdarbus, kad no domes saņēmām ziņu par sūdzību, kuras rezultātā būvdarbi apturēti,” sašutis J.Stukens un uzsver, ka neredz pamata, kāpēc tas darīts. Jo no projekta teritorija, kas līdz šim bijusi neizmantota un pat degradēta (savulaik tur atradusies smilšu pārstrādes stacija, no kuras palikuši pāri tikai būvgruži), visi iegūtu sakārtotu vidi. Projekta attīstītāji apgalvo, ka ezers būs publiski pieejams – tur būs pludmale un piestātne. „Tā būtu visskaistākā tauvas josla Latvijā,” sola projekta direktors, ar nožēlu piebilstot, ka „ir ļoti žēl, ja tā jāatstāj tāda, kāda tā ir šobrīd.”

Projekta arhitekts Juris Mitenbergs cer, ka visas domstarpības atrisināsies un ka projekta potenciāls ir augsts. Viņš nebūt neatbalstot jūras vai citu krastu apbūvi, taču šajā gadījumā vieta tikai iegūtu, ja to sakārtotu. Turklāt pasūtītājs bijis prasīgs un nekad nav ļāvis pieiet projektam vienkāršoti.

Pašlaik projektā ieguldīts jau miljons latu, kopumā investīciju apjoms lēsts uz 10 miljoniem latu. „Mēneša beigās būs domes atbilde. Ja projektu pilnībā apturēs, vajadzēs vien tiesāties, taču šobrīd vēl neesam šādu plānu paredzējuši,” teic J.Stukens. Viņš arī noraida to, ka vieta atrodas applūstošā teritorijā un tāpēc projekta apturēšana varētu būt pamatota. Tā neesot, jo vieta nekad neesot applūdusi. Viņš arī veltīja kritiskus vārdus oponentiem, sabiedriskajai organizācijai Par brīvu Lielā Baltezera krastu. Pirmkārt, vietai nav nekāda sakara ar Lielo Baltezeru. Otrkārt, biedrība sabiedriskajās apspriešanās nekad neesot publiski iebildusi pret projektu. Viņš uzskata, ka viss slēpjas politiskā kapitāla krāšanā nākamajām vēlēšanām.

Biedrības vadītājs Artūrs Priede uzsver, ka sūdzība iesniegta gan domē, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā – par būvniecību vides aizsargjoslā, kas ir noteikta 50 metru no krasta. Viņš uzskata, ka New Europe un valdes priekšsēdētājam Gundaram Bojāram, ir nulle izredžu to īstenot veidā, kā tas plānots tagad. Ja tomēr būvvalde neanulēs būvatļauju, biedrība sniegs prasību tiesā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Artūrs Priede, Jānis Stukens, Juris Mitenbergs, mazais Baltezers, The Pearl

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats