20. maijs, Pirmdiena
Vārda dienas: Salvis, Selva, Venta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aptiekām izsaka skarbus brīdinājumus
Aptiekām izsaka skarbus brīdinājumus
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 19. marts 2012, 11:37
Veselības inspekcija pārbaudījusi vides pieejamību aptiekās un izteikusi brīdinājumu 61 aptiekai. Sešu mēnešu laikā aptiekām jāveic pasākumi, lai nodrošinātu aptieku vides pieejamību personām ar ierobežotām pārvietošanās spējām, pastāstīja Veselības inspekcijas (VI) speciāliste Dagnija Būmane. Citādi inspekcija rīkosies, lai apturētu aptieku licenci.


VI paziņojums par veiktajām pārbaudēm nācis klajā uzreiz pēc tam, kad invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons aktīvists Cilvēkmens organizēja akciju, pārbaudot vides pieejamību Rīgas aptiekās, vēlēdamies noskaidrot, vai cilvēki ratiņos var tajās iekļūt. Diemžēl lielākajā daļā aptieku bez citu cilvēku līdzdalības viņš nevarēja iebraukt. Neatkarīgā rakstīja, ka Apeirons pieļauj arī iespēju vērsties tiesā, jo, nenodrošinot pieejamību aptiekām, cilvēkus ar invaliditāti diskriminē un nostāda nevienlīdzīgā stāvoklī ar sabiedrību. 

Veselības inspekcija skaidro, ka kopš 2011. gada otrā pusgada aptieku vides pieejamību uzrauga pastiprināti. Pirmās kārtas kontroles veiktas aptiekās, kuras atrodas pilsētās ar iedzīvotāju skaitu virs 4000, un aptiekās, kuras inspekcijas aptaujas anketās ir sniegušas negatīvas vai neviennozīmīgas atbildes par vides pieejamības nodrošināšanu. Pārbaudēs konstatēts, ka daļa aptieku nav pieejama personām ar ierobežotām pārvietošanās spējām, līdz ar to aptieka nav nodrošinājusi telpas atbilstoši aptieku darbības noteikumu prasībām. Rakstveida brīdinājumi izteikti saskaņā ar Farmācijas likuma 66. pantu, aptiekām ir pusgada termiņš pārkāpumu novēršanai. Ja pēc noteiktā termiņa beigām Veselības inspekcija nebūs saņēmusi no aptiekas informāciju par vides pieejamības nodrošināšanu vai iesniegumu ar pamatotiem iemesliem termiņa pagarinājumam, tiks pieņemts lēmums par aptiekas darbības apturēšanu, vienlaikus nosūtot ziņojumu Zāļu valsts aģentūrai lēmuma pieņemšanai par speciālās atļaujas jeb licences darbības apturēšanu, pamatojoties uz to, ka noteiktajā termiņā trūkumi nav novērsti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Apeirons, aptiekas, Dagnija Būmane

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats