03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgas brīvosta neatrod ekspertu Spilves pļavu darījuma izvērtēšanai
Rīgas brīvosta neatrod ekspertu Spilves pļavu darījuma izvērtēšanai
Autors: IR.lv / 27. februāris 2012, 9:31
Rīgas brīvosta nespēj atrast neatkarīgu ekspertu, kas būtu gatavs izvērtēt vērienīgo Spilves pļavu nomas darījumu, aiz kura slēpjas arī brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Par to svētdienas vakarā vēstīja LTV raidījums "de facto".


Rīgas brīvosta zaļo gaismu nomas līguma slēgšanai par vairāk nekā 160 hektāru iznomāšanu Spilves pļavās deva pagājušā gada nogalē un, visticamākais, līgums jau būtu parakstīts, ja vien "de facto" neatklātu, ka Singapūrā reģistrētā kompānija, kas tikusi pie nomas līguma, daļēji pieder pašam brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam, raksta IR.LV.

Turklāt "de facto" rīcībā esošā informācija arī liek apšaubīt, ka uzņēmums, kas sevi pieteicis kā vadošo eksporta zonu attīstītāju Āzijas un Eiropas valstīs, ir spējīgs brīvostai dotos solījumus izpildīt. Singapūrā reģistrētā kompānija dibināta vien pirms trim gadiem, un tās kapitāls no sākotnējiem diviem ASV dolāriem palielināts līdz 100 dolāriem jeb nepilniem 50 latiem.

Brīvostas valdes locekļi aizbildinājās, ka, lēmumu pieņemot, nav zinājuši, ka Spilves pļavu nomnieks pieder arī Loginovam, un solīja vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lai noskaidrotu, vai Loginovs nav pārkāpis kādus ierobežojumus un rīkojies ētiski. Kā arī tika solīts neatkarīgu ekspertu vērtējums, cik nopietni un reāli ir Spilves pļavu nomnieku plāni. Kā nekā 166 hektāri brīvostas zemes tiks iznomāti uz 45 gadiem.

Par nomas līgumu brīvostas valdei būs jālemj jau ceturtdien, taču "de facto" rīcībā esošā informācija liek apšaubīt, ka amatpersonas izdarījušas visu iespējamo, lai pārbaudītu un novērstu iespējamos klupšanas akmeņus. Brīvostai tā arī nav izdevies atrast neatkarīgu ekspertu, kas būtu gatavs darījumu izvērtēt. "Tika aicināti, diemžēl neuzņēmās šo darbu un par tālāko es šobrīd nevaru pateikt, par to tiks lemts nākamajā valdes sēdē," atzina Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Anita Leiškalne.

Viņa arī apstiprināja - lai arī solīts, brīvosta nav vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Neraugoties uz to, birojs sācis pārbaudi par Loginovam daļēji piederošās firmas vēlmi nomāt zemi paša Loginova vadītajā brīvostā, taču, visticamāk, ka tā ir paša KNAB iniciatīva. Tikmēr ostas uzraugošās amatpersonas aizvien gatavas apgalvot, ka valsts intereses tiks aizsargātas. Tiesa gan, neviens pat nebija informēts, ka varenā brīvosta nespēj atrast neatkarīgu ekspertu, kas potenciālo zemes nomas darījumu varētu izvērtēt.

"Manuprāt, ekspertu jau nu gan vajadzētu atrast, tā nav tāda joma, kur nevarētu ekspertus atrast, nav nekādas jaunās tehnoloģijas vai kas, zemi nevar novērtēt, projektu, šis bizness nav tik sarežģīts, ka nespētu novērtēt," sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Tomēr noprotams, ka brīvosta ar zemes nomas līguma izvērtēšanu īpaši nesteigsies. Līgums patlaban nav parakstīts, un kā "de facto" apgalvoja viens no brīvostas valdes locekļiem - Rīgas mērs Nils Ušakovs - tikai nākamceturtdien brīvostas valde varētu lemt, vai un kāpēc vērsties tiesībsargājošajās institūcijās: "Neatkarīgu auditoru viedoklis vai fakts, ka tāda viedokļa nebūs, var ietekmēt, vai mēs vērsīsimies ar daudziem jautājumiem KNAB, vai to jautājumu skaits būs mazāks, vai nevajadzēs jautāt un būs skaidrs pats par sevi."

Brīvostas valdes sēdē esot arī jānoskaidro, vai Singapūrā reģistrētā uzņēmuma daļas tiešām pieder Loginovam. Te gan jāpiebilst, ka Loginovs iepriekš "de facto" pats atzina, ka ir šīs kompānijas līdzīpašnieks, turklāt piebilda, ka tas neesot vienīgais viņa pēdējā laika darījums. Jācer, ka par sev piederošajiem uzņēmumiem Loginovs ieviesīs skaidrību jau nākamnedēļ. Brīvostas pārvaldnieks ilgstoši uzturas ārpus valsts, taču viņš solījis, ka uz nākamās nedēļas brīvostas valdes sēdi tomēr ieradīšoties.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Leonīds Loginovs, Rīgas brīvosta, Spilves pļavas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats