26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Maksa par apkuri galvaspilsētā lēkā, bet šoziem kļūs dārgāka
Maksa par apkuri galvaspilsētā lēkā, bet šoziem kļūs dārgāka
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 12. janvāris 2012, 13:58
Tikko rīdziniekus iepriecināja ziņa, ka rēķini par decembrī patērēto siltumenerģiju būs krietni mazāki nekā 2010. gada nogalē, tā vienlaikus satrauca jauna informācija – janvārī siltumenerģijas tarifs palielināsies par 13 procentiem, salīdzinot ar 2011. gada decembri.


Ja saglabāsies silts laiks, tad cilvēki sadārdzinājumu nejutīs, taču, ja sāksies spelgonis, tad apkures rēķini šoziem vēl var sagādāt nepatīkamu pārsteigumu.

SIA Rīgas namu pārvaldnieks apsaimniekotajās ēkās par novembrī patērēto apkuri un karsto ūdeni bija jāmaksā par 15 procentiem mazāk nekā 2010. gada novembrī. Tā kā 2010. gadā novembrī un decembrī laiks bija ļoti auksts, bet pērn pirmie ziemas mēneši lutināja ar siltumu, varēja prognozēt, ka jāmaksā būs mazāk. Akciju sabiedrības Rīgas siltums (RS) informācijas daļas vadītāja Jana Roze informē, ka par 2011. gada decembri rīdziniekiem par siltumu būs jāmaksā vidēji par 27,5 procentiem mazāk nekā par 2010. gada decembri.

Mazākus rēķinus iepriekšējā mēnesī ietekmēja vairāki faktori – par 30 procentiem samazinājies siltuma patēriņš, salīdzinot ar 2010. gada decembri. Tos ietekmēja arī āra gaisa temperatūra – pērn decembrī tā bija vidēji par 8,4 grādiem augstāka nekā vēl pirms gada. Rīgā 2011. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija +2,6 grādi, savukārt 2010. gada decembrī tā bija -5,8 grādi. Kaut arī dabasgāzes tirdzniecības cena un vienlaikus arī maksa par siltumu pagājušā gada decembrī palielinājās, izrakstīto rēķinu summa decembrī ir vidēji par 27,5 procentiem mazāka nekā 2010. gada decembrī, skaidro J. Roze.

Toties decembrī, salīdzinot ar 2011. gada novembri, izrakstīto rēķinu summa ir par 23 procentiem lielāka. Tas tāpēc, ka pagājušā gada pēdējā mēnesī bijusi zemāka āra gaisa temperatūra – +2,6°C, bet novembrī – +5,1°C.

Tomēr šis gads rīdziniekiem sācies ar nepatīkamām ziņām. Siltumenerģijas tarifs galvaspilsētā palielināsies par 13 procentiem, salīdzinot ar 2011. gada decembri. RS skaidro, ka no 1. janvāra norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju tiks piemērots augstāks tarifs par megavatstundu, jo tas ir atkarīgs no dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem janvārī. Dabasgāzes tirdzniecības cena janvārī ir 210 latu par 1000 normālkubikmetriem salīdzinājumā ar 175 latiem decembrī. Martā tarifs atkal nedaudz paaugstināsies, jo tiek prognozēts, ka dabasgāzes tirdzniecības cena šā gada februārī saglabāsies 210 latu apmērā, bet martā sasniegs 215 latu.

RS arī informē, ka saistībā ar jauno akcīzes nodokli dabasgāzei, kas stājies spēkā jau no 2011. gada 1. jūlija, uzņēmums ir iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jauno siltumenerģijas tarifu projektu. Jaunais tarifu projekts varētu stāties spēkā no februāra vai marta. Šajā apkures sezonā tas rēķinus būtiski neietekmēs, jo lielāku maksājumu rīdzinieki ieraudzīs aprīļa rēķinā, kas, visticamāk, būs pēdējais apkures mēnesis šopavasar.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Rīgas namu pārvaldnieks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats