24. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Ilvija, Marlēna, Ziedone
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aizstikloji lodžiju - maksāsi 1000 latu
Aizstikloji lodžiju - maksāsi 1000 latu
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 6. janvāris 2012, 12:29
Trūkst precīzas informācijas par to, cik Rīgas ēkām lodžijas vai balkoni ir aizstikloti nelikumīgi, bet sods par šādu rīcību var būt pat līdz 1000 latu. Rīgas būvvaldes inspektori lielā darba apjoma dēļ nepārbauda katru uzlaboto balkonu, to dara vien pēc kaimiņu sūdzības vai iesnieguma saņemšanas.


«Visbiežāk patvaļīgi veic daudzdzīvokļu māju dzīvokļu un privātmāju pārbūves, palīgēku un žogu būvniecību, pieļauj atkāpes no saskaņotā būvprojekta, izmainot sienu novietojumu, durvju vai logu ailas lielumu. Savukārt informācija par aizstiklotām lodžijām tiek iegūta, izvērtējot iedzīvotāju iesniegumus par kaimiņu iespējamo patvaļīgo būvniecību vai būvinspektoram apsekojot objektus un pieņemot būvobjektus ekspluatācijā,» informē Rīgas būvvaldes sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Kristīne Pētersone. 

Ziepniekkalna iedzīvotāja Marta neslēpj, ka lodžiju iestiklojusi nelikumīgi. «Jā, pirms tam es izlasīju noteikumus un sapratu, ka nevarēšu tos izpildīt. Tāpēc rīkojos pēc iespējas godprātīgāk. Stiklus ievietojām nevis rāmjos, bet uz sliedītēm. Ja es saņemtu brīdinājumu, ka stiklojums jāaizvāc, man būtu vienkārši to izdarīt,» savu rīcību motivē sieviete. Savukārt kāda Zolitūdes iedzīvotāja ilgi pretojusies dzīvokļu īpašnieku kooperatīva vadības prasībai iestiklot lodžiju. Kad dzīvoklī kļuvis nepanesami auksti, viņai ticis aizrādīts – iestiklosi lodžiju, palīdzēsim. Taču neviens neesot prasījis, lai visas lodžijas būtu noformētas vienādi, raksta NRA.lv

Iespējams, viena no prasībām – saskaņot lodžijas aizstiklošanu ar vairāk nekā pusi ēkā dzīvojošo kopīpašnieku – varētu šķist pārspīlēta un pat neloģiska un atbaida no formalitāšu kārtošanas. Taču K. Pētersone atsaucas uz Ministru kabineta noteikumiem, kuros noteikts, ka ēkas fasādei ir jābūt vienotā stilā. «Lodžijas aizstiklošana veicama, izstrādājot būvprojektu. Tās ir izmaiņas kopīpašuma fasādē, līdz ar to ir nepieciešams kopīpašnieku saskaņojums. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam, ja par balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem,» Dzīvokļa īpašuma likuma normas skaidro būvvaldes preses sekretāre. Piecu dzīvokļu ēkā šādu balsojumu var panākt ātri, bet vairāk nekā 100 dzīvokļu ēkā, iespējams, nekad.

Būvvaldes interneta mājaslapā atrodama informācija par ēkas fasādes vienkāršotās renovācijas dokumentācijas sagatavošanas un saskaņošanas kārtību. Vienkāršotā renovācija nebūt neizskatās tik vienkārša – tā iespējama, ja aizpilda veidlapu, pievienojot deviņus līdz desmit pielikumus, piemēram, plānu un galvenos konstruktīvos mezglus; būves vai telpu grupas pilnu aktuālās tehniskās inventarizācijas lietas apliecinātu kopiju; esošo būves fotofiksāciju vides kontekstā; fasādes krāsu risinājumu (krāsu pasi); būvdarbu organizācijas shēmu u.c.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kristīne Pētersone, Rīgas būvvalde

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats