27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Intervijas » Urbanovičs: Prezidents ir atlaidis valdību, nevis tā atkāpusies!
Urbanovičs: Prezidents ir atlaidis valdību, nevis tā atkāpusies!
Autors: Baiba Lulle / NRA.lv / 29. novembris 2013, 10:40
Par Rīgas domes politisko atbildību, Valda Dombrovska valdības demisiju, prezidenta spiedienu un nākamās valdības un «iekļaujošās sabiedrības» konstrukcijām Neatkarīgās intervija ar Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču.


Neatkarīgā: – Kā vērtējat Dombrovska demisiju?

Jānis Urbanovičs: – Augstu vērtēju prezidenta rīcību. Premjera rīcība nav patstāvīga.

– Jūsuprāt, Dombrovskis atkāpās pēc prezidenta spiediena?

– Protams! Domāju, ka iknedēļas tikšanās laikā prezidents, iespējams, atkal izdzirdēja par vidējā termiņa plāniem, un tas viņu varēja rosināt negaidīt 4. decembri, kad Nacionālās drošības padomē varētu runāt par politiķu atbildību.

– Bet prezidentam jau nav tādu tiešu instrumentu, lai piespiestu premjeru atkāpties!

– Domāju, ka kārtējais stāsts par vidējā termiņa plāniem un tas, ka viss riskēja ieiet atpakaļ vidējā termiņa plānošanas, darīšanas, nedarīšanas ierastajā, rimtajā Dombrovska stilā, noveda pie prezidenta ekspresijas un Dombrovska demisijas.

– Pēc Dombrovska paziņojuma par demisiju visi gaidīja, ka līdzīgi rīkosies arī Nils Ušakovs, bet tā vietā sekoja vien nievas par premjera rīcību. Jūsuprāt, Rīgas dome, kuras Būvvalde atrodas tiešā mēra pakļautībā, kas deva attiecīgas atļaujas un kuras inspektoriem bija jākontrolē konkrētais objekts, kas pieļāva ēkas būvniecību divās kārtās, bija mazāk līdzvainīga?

– Jau pirmajā dienā pēc traģēdijas visi, kam varēja būt paviršība, pildot pienākumus, Rīgas domē tika atbrīvoti no darba, uzsākta izmeklēšana, kurai sekos rīcība. Neko tādu valdība nedarīja, tā ļoti ātri iegāja rimtajā vidēja termiņa prognozēšanā, eiro ieviešanas gaidīšanā, prezidentūras lielās naudas, vairāk nekā simt miljonu, tērēšanas gaidās. Atšķirība ir milzīga!

Kāpēc neviens neredz to, kas ir sācies Dombrovska valdīšanas laikā? Bez politiskās greizsirdības un atriebības elementiem...

– Abpusējiem.

– Salīdzini peli ar ziloni! Visām pašvaldībām ar likumiem šī tiesiskuma koalīcija ir uzkrāvusi jaunus pienākumus, samazinot pašvaldību rocību.

– Šajā kontekstā tas nozīmē, ka pašvaldībām, tostarp Rīgai, nebija resursu pienācīgi kontrolēt būvobjektus?

– Arī satiksmē, būvniecībā, visās jomās! Valdība ir uzvedusies ļoti nekaunīgi, uzgrūdusi krīzes pārvarēšanu pašvaldībām, samazinot to rocību un uzliekot pienākumus tā vietā, lai dotu iespējas. Visām pašvaldībām ir šādas problēmas.

– Ušakovs atstādināja tos, kas varētu būt tieši atbildīgi, likuši parakstus vai nav kontrolējuši kā nākas, bet runāju par politisko atbildību, ko gaidīja no Ušakova.

– Tā ir valdošās koalīcijas rosināta histērija ar mērķi novirzīt uzmanību no savas bezatbildības, uzpūtības uz citiem. Atšķirībā no jums zinu, kas notika jau ceturtdienas vakarā Rīgas domē. Sākās paškritiska izvērtēšana, rīcība. No valdības puses nebija nekādas rīcības, tā vietā kāds ļoti atbildīgs ministrs sāka rakstīt atklātas vēstules, pašslavināties. Un valdībā visi draudzīgi sasēdās un rādīja uz Rīgas domei. Tā ir politiskā bezatbildība! Un kāda tur Dombrovska goda vīra rīcība! Tā ir pakļaušanās stipram viedoklim. Prezidents ir atlaidis šo valdību, nevis tā ir atkāpusies! Ja premjers gribētu atkāpties un uzņemties politisku atbildību, viņš to varētu izdarīt piecas minūtes pirms sarunas ar prezidentu. Prezidents, kurš ir pateicis, ka tā ir slepkavība, ka jābūt rīcībai, atkal dzird «vidējā termiņa plāns», noteikti nevarēja neuzsprāgt. Beidziet Dombrovska glorificēšanu!

Lielākās manas pretenzijas pret Dombrovski ir tās, ka viņš, šis labais lācītis, ir ļāvis valdībā katram darīt, ko grib. Valdība kā viens veselums nav strādājis, daudzas lietas, kuras sen jau vajadzēja pieņemt, nekust. Tā ir premjera atbildība.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Urbanovičs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats