19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » IT un sakari » IT eksperti tiekas Executive Forum
IT eksperti tiekas Executive Forum
Autors: bizness.lv / 18. oktobris 2018, 11:56
Oktobrī “Executive Forum” ietvaros jau piekto gadu Rīgā pulcējās gan zinošākie ārvalstu, gan Latvijas IT eksperti, uzņēmēji un citu jomu pārstāvji, lai diskutētu par šī brīža nozīmīgākajām nozares un sabiedrības aktualitātēm, kā arī dalītos personiskos novērojumos par IT problēmām Latvijā. Foruma ietvaros eksperti apsprieda kiberpratības nozīmīgumu, gudru datu pārvaldību un nozares iespējas.


Forums ir unikāls ar to, ka tā saturs ir veidots, apkopojot informāciju par IT nozares aktualitātēm gan no Latvijas uzņēmumu un valsts organizāciju pārstāvjiem, gan no pasaules vadošajiem IT uzņēmumiem, bet tā lektoru pulkā ik gadu tiek iesaistīti pasaulē atzīti lektori.  

Kiberpratība

Kibernaivums un kibernepratība ir viena no lielākajām šī brīža IT nozares aktualitātēm Latvijā – tā atzīst nozares eksperti, tāpēc gan valstij, gan uzņēmumiem ir jārūpējas par IT infrastruktūru lietotāju izglītošanu. Diskusijā, daloties savā pieredzē par darbinieku IT zināšanām gan privātajā, gan valsts sektorā, eksperti atzina, ka tieši darbinieks jeb lietotājs ir tas, kuru ievainot ir visvieglāk, un kura ievainojums var radīt būtiskas problēmas organizācijai. Lai veicinātu kiberpratības uzlabošanos, ir jāiegulda zināšanas un resursi ne tikai šobrīd strādājošajos, bet ir jau jāizglīto bērni skolās. Tas sniegtu ieguldījumu vēl vienā IT nozares aktualitātē – globāli trūkstošajos IT darbiniekos. 

Kiberdrošības un risku mazināšanas starptautisko ekspertu “NCC Group” vecākais drošības konsultants Nikos Laleas (Nikos Lalelas) uzsver, ka kiberpratība sākas ar organizāciju izglītošanu. Būt gataviem, zināt, kā rīkoties, mācēt paredzēt riskus un iespējamos risinājumus – šiem jautājumiem ir jābūt skaidriem un saprotamiem ikvienas organizācijas vadītājiem. 

Gudra datu pārvaldība

Pastāvīgi mainīgajā IT pasaulē nemitīgi tiek izstrādāti jauni lietojumprogrammu veidi un rodas jaunas infrastruktūras. Tā rezultātā pieaug ne tikai datu daudzums, bet arī dažādas to variācijas. Organizācijām svarīgi ir nodrošināt pareizu stratēģiju, kā pārvaldīt un aizsargāt datus šādās sarežģītās vidēs. Datu aizsardzības un informācijas pārvaldības risinājumi nodrošinātāja “Commvault” Austrumeiropas reģiona direktors Andrejs Višlovs (Andrey Vyshlov) norada, ka šobrīd organizācijas vairāk nekā 70% datu glabā sekundārās krātuvēs. Svarīgs jautājums, uz kuru organizāciju vadītājiem nāktos rast atbildes, ir cik drošas ir šīs krātuves, kādas ir atkopšanās validācijas un kādas ir šo krātuvju pārvaldības?

Lai samazinātu IT infrastruktūras sarežģītību ar sadrumstalotu projektēšanu un pārvaldību, arvien populārāk kļūst izmantot mākoņpakalpojumus. Tie sniedz virkni priekšrocību, ir viegli pieejami, elastīgi, vienkārši vadāmi, kā arī nemitīgi tiek atjaunināti, lai spētu sniegt labākos risinājumus. Tomēr gan mākoņarhitektūras pakalpojumu sniedzēja “Nutanix” vecākais sistēmu inženieris Mihkels Mērits (Mihkel Meerits), gan pasaules līdera inteliģentās datu pārvaldības jomā “Veeam Software” vadītājs Baltijas valstīs un Polijā Marcins Fruziks (Marcin Fryzik) iesaka - pirms datu migrēšanas uz mākoņservisiem, ikvienai organizācijai vai indivīdam ir jāsaprot, ka par datu drošību tajos atbild pakalpojuma izmantotāji, ne servisa nodrošinātāji, tāpēc ir būtiski izstrādāt pašiem savu datu apstrādes stratēģiju un politiku.

Gudrai uzņēmuma vadībai ir nepieciešami gudri biznesa analītikas rīki – to uzsver “Extreme Networks” vadītājs Somijas un Baltijas reģionā Tīmo Lonka (Timo Lonka). Tīklā balstīts biznesa izlūkošanas risinājums, kas uztver un analizē kontekstuālo lietojumprogrammu datplūsmu, lai sniegtu izlūkdatus par lietojumprogrammām, lietotājiem, vietām un ierīcēm, ir labākais rīks, lai spēju pieņemt ātrus un efektīvus lēmumus. 

Nozares iespējas

Gudra datu pārvaldība var palīdzēt būvēt gudru dzīvojamo vidi un sniegt nozīmīgu artavu visai sabiedrībai, tā norāda datu pārvaldības risinājumu nodrošinātāja “Hitachi Vantara” pārstāvis Toms Kristensens (Tom Christensen). Viņš arī norādīja, ka šobrīd pasaule peld datu jūrā, taču tie netiek analizēti un izmantoti. Mazāk nekā 40% pasaules uzņēmumu šobrīd ir digitalizēti, bet tikai 5% no tiem analizē savā rīcībā esošos datus. Turpretī, ja šis viss tiktu attīstīts un darīts publiski pieejamāks, tas būtu nozīmīgs ieguldījums gan sabiedrībā, gan apkārtējā vidē. Piemēram, video analītiku var izmantot kā rīku, lai veicinātu ilgtspējīgu infrastruktūras un sabiedrības attīstību, sniegtu ieguldījumu apkārtējā vidē, veicinātu labklājību un ļautu sasniegt labākus rezultātus, ieguldot mazāk resursu.

Blokķēžu ekosistēma pasaulē kļūst arvien plašāka. Jaunākās paaudzes cilvēki vairs neuzticas bankām un ir nepieciešami jauni risinājumi – apgalvo pasaulē lielākā pilna servisa blokķēdes tehnoloģiju kompānijas “Bitfury Group” izpilddirektors Aleksejs Petrovs (Alexey Petrov). Viņš arī norāda, ka izpētē un inovācijas šobrīd šajā nozarē visaktuālākais jautājums. Aktuāls ir arī jautājums par datu drošību, bet A. Petrovs ir pārliecināts, ka tehnoloģijas nav sliktas vai labas, tās par tādām padara cilvēks. Tehnoloģijas ir tikai instrumenti, un blokķēžu tehnoloģijas nākotnē ieņems nozīmīgu lomu. 
“Executive Forum” ir IT vadītāju veidota diskusiju platforma uzņēmējiem, IT un citu nozaru vadītājiem par pieaugošo informācijas tehnoloģiju lomu ikvienas organizācijas vadības procesos. Jau piekto gadu platformas saturu izstrādā IT vadītāji, kuri iepriekš analizējuši nozares svarīgākās attīstības tendences. 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats