Otto Ozols
publicistika, literatūra, žurnālistika
Pievienots 2017 gada 1. novembrī | 0 komentāri
Šis būs stāsts par trim 20. gadsimta politiķiem, kuri nebaidījās, uzdrošinājās, saglabāja savu un savu valstu pašcieņu ļoti sarežģītos apstākļos. Divi no pieminētajiem būtiski ietekmēja arī Latvijas likteni. Visi ir spoži ierakstījuši savu vārdu vēsturē. Pelnīti. Viens no viņiem joprojām ir gana mundrs un pavisam nesen Latvijas politiķu pašreizējo rīcību nodevēja par "ļoti, ļoti dīvainu".
Pievienots 2017 gada 2. augustā | 0 komentāri
Pagājušajā nedēļā uzzinājām par jauno politisko kustību "Mēs esam par!". Nedēļas laikā organizācijas manifestētās idejas un tās redzamākos dalībniekus jau krietni kritizējuši un arī atbalstījuši dažādi mediji un apskatnieki. Manifestu parakstījuši cilvēki, kuri bieži atkārtojuši, cik nepieciešama ir kritiskā domāšana. Sekojot viņu aicinājumam, vēlos kritiski aplūkot redzamākos "Par" dalībniekus. Viņu idejas ir skaistas, bet jau agrāk dzirdētas un saskan ar agrāk paustajiem uzskatiem. Jautājums – kā viņi ir sekojuši pašu sludinātajām vērtībām un principiem? Īpaši tas attiecas uz pieciem redzamiem "Vienotības" politiķiem, kuri veido jaunās kustības pamatu.
Pievienots 2017 gada 28. jūnijā | 0 komentāri
Pretīgi – tas būtu īsākais apzīmējums nesen žurnālā "Ir" publicēto tā dēvēto oligarhu sarunu pārstāstam, daļējam atšifrējumam. Vienkārši pretīgi. Protams, daļa kritiķu un pieminēto politiķu cenšas atklātībā nākušos sarunu fragmentus dēvēt par "kompilācijām" un pat viltojumiem. (1)
Pievienots 2017 gada 19. aprīlī | 0 komentāri
Tikko uzzinājām, ka Igaunijā noķerts kārtējais Krievijas spiegs. Šoreiz tas ir kāds vārdā nenosaukts Krievijas militārā izlūkdienesta - GRU aģents. Viņš notverts jau janvārī, bet oficiāli par to tika paziņots tikai tagad. Igaunijas Drošības policijas vadītājs paziņoja, ka pirmo reizi izdevies notvert tieši GRU aģentu. Krievijas bruņoto spēku izlūkdienests GRU (1) tiek uzskatīts par vienu no efektīvākajām spiegu organizācijām pasaulē. (2)
Pievienots 2017 gada 12. aprīlī | 0 komentāri
Domāju, ka ASV un Francijā jebkura politiķa karjera būtu beigusies precīzi tajā brīdī, kad viņš pateiktu – Nācijas tēvu piemiņa nav mūsu darīšana. Ja, piemēram, ASV slavenā Ārlingtonas kapsēta vai Francijā Perlašēza kapsēta būtu pamesta iznīcībai, nodota bezatbildīgu un apšaubāmu politikāņu rokās, tad vainīgie par šādu rīcību nekavējoties zaudētu sabiedrības cieņu un piedzīvotu ātru politisko bankrotu.
Pievienots 2017 gada 8. martā | 0 komentāri
Tuvojas pašvaldību vēlēšanas un atkal atskan balsis par kādu it kā "mācītāju" partiju. Dzirdētas arī dusmīgas pašu kristiešu balsis, ka vismaz viens mācītājs aktīvi darbojas partijā, kura daudziem rada šaubas. Tas viss rada pārpratumus un spriedzi, no kuras var un vajag izvairīties.
Pievienots 2017 gada 8. februārī | 2 komentāri
Nesen visai plašu viļņošanos izraisīja Latvijas TV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" atklājumi. Jau agrāk bija zināms, ka Latvijas skolās krievu valoda ir otrā populārākā svešvalodu izvēle aiz angļu valodas. Sākot ar 6. klasi to ik gadu apgūst apmēram 60 tūkstoši bērnu. TV raidījuma žurnālisti noskaidroja, ka patiesībā latviešu bērni krieviski runā ļoti slikti un daudzās mācību stundas nav devušas vēlamo rezultātu.
Pievienots 2017 gada 18. janvārī | 1 komentārs
Valstī ir pamatīgas, dziļi ielaistas problēmas, kas nopietni apdraud Latvijas ilgtspēju kā tādu. Vienkāršoti runājot, Latvija kā valsts, latvieši kā nācija var sabrukt pārskatāmā nākotnē. Diemžēl to apliecina uzticami un cienījami pētnieciskie avoti – Eiropas Savienības analītiskie dienesti, nopietni pētnieciskie institūti.
Pievienots 2017 gada 4. janvārī | 0 komentāri
1918. gada 18. novembrī dibinātās un vēlāk Brīvības cīņās nosargātās Latvijas valsts liktenis šobrīd ir apdraudēts divu politiķu spītīgās varaskāres un viņu biedru gļēvuma dēļ.
Pievienots 2016 gada 16. decembrī | 0 komentāri
Pirms kāda laika, runājot ar kādu pieredzējušu politikas speciālistu, jautāju - kas īsti notiek Latvijā? Kāpēc ir tik daudzas ļoti smagas un valsti pazudinošas problēmas - pamatīgi ielaistā demogrāfija, milzīgā vilcināšanās ar aizsardzības finansējumu, farss ar korupcijas apkarošanu, ilgstoši nesakārtotā tieslietu nozare, Krievijas propagandas netraucētā plosīšanās un daudzas citas problēmas.
Pievienots 2016 gada 30. novembrī | 0 komentāri
Izskanējuši skaļi aicinājumi atlaist Saeimu. Nenoliedzami, ka politiķi bieži ir devuši iemeslus pamatotai kritikai. Tomēr, vai nule pieņemtais nākamā gada valsts budžets ir tik bargas kritikas vērts? Patiesībā tajā ir iezīmējušās principiālas un, var teikt, pat tektoniskas politiskās pārmaiņas uz labo pusi.
Pievienots 2016 gada 16. novembrī | 0 komentāri
Zaļās partijas biedri ne burtiskā, bet simboliskā nozīmē ir nodevuši un, tēlaini runājot, iedūruši nodevības dunci mugurā paši savējam - Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. Satversmē - valsts pamatlikumā, Latvijas prezidentam paredzēta ļoti maza faktiskā politiskā vara. Satversmes autori it kā ieprogrammējuši, ka prezidentam jābūt ar tik lielu autoritāti, ka ar to jāspēj aizpildīt formālās varas trūkumu.
Pievienots 2016 gada 4. novembrī | 0 komentāri
Tuvojas 11. novembris. Laika posmu no 11. līdz 18. novembrim manā bijušajā skolā - Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā dēvē par Tēvzemes nedēļu. Skolēni šai nedēļai gatavojas īpaši, lai pieminētu valsts dibinātājus un aizstāvjus. Ceru, ka citās Latvijas skolās ir līdzīgi pasākumi. 
Pievienots 2016 gada 25. oktobrī | 0 komentāri
Interneta dzīlēs klīst kāds vulgārs, bet tajā pašā laikā arī pārdomas rosinošs joks: "Viens idiots ir viens idiots, divi idioti ir divi idioti, bet simts idioti – tā jau ir Saeima." No vienas puses, tas ir ļoti ļauns un aizskarošs joks. Runa ir par mūsu valsts – Latvijas Republikas – parlamentu, un šāda nicīga attieksme, dzejnieka vārdiem runājot, ir gara nabadzības apliecības izrakstīšana pašiem sev.
Pievienots 2016 gada 28. septembrī | 0 komentāri
"Kopīga armija liks Krievijai saprast, ka mēs esam vairāk kā nopietni, kad runājam par Eiropas Savienības vērtību aizstāvību. Eiropas tēls pēdējā laikā ir ļoti cietis un, kas attiecas uz starptautisko politiku, mūs vairs neuztver nopietni" - šādus vārdus nesen teica Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.
Pievienots 2016 gada 14. septembrī | 0 komentāri
Latvijas valstij katastrofāli trūkst naudas izglītībai, aizsardzībai, veselībai, demogrāfijai. Tie visi ir valstij un nācijai eksistenciāli izšķirīgi jautājumi. Tajā pašā laikā mēs regulāri uzzinām, ka budžetam tiek nozagti simtiem miljoni, pat miljardi eiro. To apgalvo pašmāju eksperti un starptautiskās organizācijas, tai skaitā Eiropas Komisija. Tomēr no mūsu valsts oficiālajām amatpersonām nav dzirdamas skaidras atbildes – kāpēc ir tāda situācija? Ja arī ir kaut kādi paskaidrojumi, tad tās vairāk ir diezgan izplūdušas lekcijas bez konkrētiem atbildīgajiem. Kāpēc tā?
Pievienots 2016 gada 31. augustā | 0 komentāri
Nesen LTV raidījums "de facto" ziņoja, ka Rīgas Brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs saņēmis mantojumā no tēva - vienkārša zvejnieka ārkārtīgi dārgu "Maybach" limuzīnu.
Pievienots 2016 gada 24. augustā | 0 komentāri
Šajās dienās ļoti plaši tiek pieminēta Baltijas valstu faktiskā neatkarības atjaunošana un komunistu puča izgāšanās Maskavā 1991. gada augustā, kas būtībā sagrāva PSRS. 
Pievienots 2016 gada 10. augustā | 0 komentāri
Pēc Lielbritānijas vēlētāju skaidri paustās vēlmes par izstāšanos no Eiropas Savienības, daudzi steidza mierināt, ka Eiropas drošībai nekas nedraud, jo par to gādā NATO. Te jāatceras, ka mūsu lielākais apdraudējums ir nevis Putins, bet gan bezatbildīga vēlmju domāšana.
Pievienots 2016 gada 3. augustā | 0 komentāri
Kad kārtējo reizi sākas diskusijas par migrācijas sekām Eiropai un Latvijai, tad dažkārt nudien gribas vienam otram politiķim palūgt, lai viņš izvelk ārā galvu no smiltīm. Reizēm šķiet, ka viņi ir iebāzuši to kādā citā vietā. Piemēram, govju pilsētas izslauktā piena lieko putu spainī.

Pievienots 2016 gada 20. jūlijā | 0 komentāri
Pēc traģiskā, nu jau kārtējā terora akta Francijā mēs tiekam mierināti, ka Latvijā apdraudējuma līmenis ir zems. Jācer un jāatzīst, ka vistuvākajā laikā Latvijā vēl nebūs augsnes, kurā varētu rasties līdzīgi slepkavnieciski radikāļi, bet pārskatāmā nākotnē par to ir jādomā ļoti nopietni.
Pievienots 2016 gada 13. jūlijā | 0 komentāri
Vācijā, Berlīnē, netālu no Aukstā kara simbola – sabiedroto robežposteņa, leģendārā "Checkpoint Charlie" atrodams izstāžu centrs "Topographie des Terrors". Tas uzbūvēts vietā, kur reiz atradās nacistu laika slepenpolicija – Gestapo (Geheime Staatspolizei – Valsts slepenpolicija). Tajā apmeklētāji var apskatīt nacistu laika noziegumu liecības. Kāda no fotogrāfijām negaidīti sasaucas ar neseno referendumu Lielbritānijā un … dažiem pašmāju demokrātijas sludinātājiem.
Pievienots 2016 gada 6. jūlijā | 0 komentāri
Pēc britu lēmuma izstāties no Eiropas Savienības (ES) arī Latvijā ir sasparojušies eiroskeptiķi. Neapšaubāmi viņiem ir taisnība – ES ir problēmas. Var pat piebalsot – ļoti lielas problēmas
Pievienots 2016 gada 29. jūnijā | 0 komentāri
Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības ir milzīgs trieciens pašai Eiropai un īpaši Baltijas valstīm. To atzinuši vairāki pasaules līmeņa diplomāti, politikas speciālisti un mediji. ES kā organizācija, patiesībā Eiropa, kā ideja ir, zaudējusi vienu no svarīgākajiem nesējbalstiem. Tā tas diemžēl ir noticis un mēs esam bijuši bezpalīdzīgi liecinieki satricinājumam. Ļoti svarīgs jautājums - vai Latvija kā valsts, tās pilsoņi varēja kaut ko darīt, lai tā nenotiktu?
Pievienots 2016 gada 22. jūnijā | 0 komentāri
Interneta ziņu portāli reizēm mēdz paironizēt par smalkiem pasākumiem un to apmeklētājiem. Pavisam nesen viens portāls reportāžu no kāda patiešām laba kultūras pasākuma bija nodēvējis šādi - "sabiedrības krējums pirmie steidz baudīt plašāko vācu mākslas izstādi Rīgā". Starp daudzu pazīstamu cilvēku foto bija redzams arī viens ar bijušo veselības ministru Gunti Belēviču.
Pievienots 2016 gada 15. jūnijā | 1 komentārs
Liela daļa Krievijas iedzīvotāju lieliski saprot, ka brāļu karš, kurā krievu un ukraiņu jaunieši viens otru nogalina, ir vājprāts. Iespējams, daļa Krievijas iedzīvotāju nojauš, ka tas ir briesmīgs noziegums, ko Kremļa noziedznieki ir pastrādājuši pret Ukrainu un pašu tautu. Iespējams, ka daudzi Krievijas pilsoņi nojauš, ka Krimas aneksija un neoficiālā, bet nepārprotamā Krievijas bruņoto spēku agresija ir šausmīga nodevība pret Ukrainu tai ļoti grūtā brīdī.
Par autoru
Latvijā plaši pazīstams grāmatu autors un vied ...
Vairāk
Reklāma