Otto Ozols
publicistika, literatūra, žurnālistika
Kritiski par pirkstiem kabatā un PAR manifestu
Pievienots 2017 gada 2. augustā | 0 komentāri
Drukāt
Pagājušajā nedēļā uzzinājām par jauno politisko kustību "Mēs esam par!". Nedēļas laikā organizācijas manifestētās idejas un tās redzamākos dalībniekus jau krietni kritizējuši un arī atbalstījuši dažādi mediji un apskatnieki. Manifestu parakstījuši cilvēki, kuri bieži atkārtojuši, cik nepieciešama ir kritiskā domāšana. Sekojot viņu aicinājumam, vēlos kritiski aplūkot redzamākos "Par" dalībniekus. Viņu idejas ir skaistas, bet jau agrāk dzirdētas un saskan ar agrāk paustajiem uzskatiem. Jautājums – kā viņi ir sekojuši pašu sludinātajām vērtībām un principiem? Īpaši tas attiecas uz pieciem redzamiem "Vienotības" politiķiem, kuri veido jaunās kustības pamatu.

Vispirms īsi par tepat "Delfi" ziņoto. Tātad – pirms nedēļas bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, rīcībpolitikas pētniece Marija Golubeva, uzņēmējs Mārtiņš Staķis un virkne citu sabiedrībā pazīstamu cilvēku parakstīja politiskās kustības "Mēs esam par!" manifestu. (1) Kustībai pievienojušies arī "Vienotību" pametušie deputāti Ints Dālderis, Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins un Aleksejs Loskutovs. Tika ziņots, ka kustībai pievienojušies tādi zināmi cilvēki kā mediju eksperts Ainārs Dimants, matemātiķis un profesors Andris Ambainis, sociālantropoloģe Anna Žabicka, vēsturnieks Gustavs Strenga, jurists Indulis Balmaks, mācītājs Juris Cālītis, valsts pārvaldes eksperte Vita Tērauda, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs un citi. (2)

Tiesa, mazliet vēlāk tika precizēts, ka mācītājs Juris Cālītis, zinātnieki Andris Ambainis un Vjačeslavs Kaščejevs ir parakstījuši manifestu, jo piekrīt tajā paustajām idejām, bet drīzumā dibināmajā partijā stāties negrasās. Zinātnieki neliegšot partijai savu padomu, bet vēlas turpināt darbu savā nozarē. (3) Savukārt Cālītis atzina, ka parakstījis memorandu, atbalstot tajā paustās vērtības, taču ar to viņa dalība kustībā arī aprobežosies – viņš neplāno stāties partijā, ne arī piedalīties nākamajā gadā gaidāmajās vēlēšanās. Viņš uz jauna politiskā spēka izveidi raugās skeptiski, norādot, ka, iespējams, cēlo mērķu realizācijai labāk būtu jāpievienojas kādai pašreizējai partijai. "Mēs tā varam turpināt arī nākamos 50 gadus un netikt nekur tālāk." (4)

Tiek ziņots, ka manifestā akcentētas cilvēka brīvības un tiesības, kā arī saliedētas sabiedrības nozīme, visiem pieejama veselības aprūpe un pabalstu aizstāšana ar vispārēju pamatienākumu. Pausts atbalsts "slaidākai" publiskajai pārvaldei, lielākiem novadiem un spēcīgiem attīstības centriem. Par prioritārām nozarēm nosauktas veselības aprūpe, drošība, zinātne un infrastruktūra. Vēl manifestā pieminēts "nācijas un vēstures izlīgums" valstī, kas "pastāv vienā valodā", un "cilvēkiem, kuri spēj sarunāties daudzās [valodās]". Kustības dalībniece rīcībpolitikas pētniece Marija Golubeva norādīja: "Mūsdienu politikas mērķis ir nodrošināt visu pilsoņu tiesības pilnīgā apjomā. Bet mēs to nevaram panākt, ja dalām sabiedrību savējos un svešajos. Mums jāatsakās no dažiem pagātnes aizspriedumiem." (5)

Atvainojos par atkārtošanos, bet, iespējams, daži lasītāji nebija izsekojuši visām ziņām par jauno kustību. Bet tagad ir laiks kritiski atskatīties mazliet senākā pagātnē. Īpaši tādēļ, ka runa ir par pieciem "Vienotības" Saeimas deputātiem. Politiķi nereti sūrojas par sabiedrības "īso" atmiņu, mediju uzdevums ir neļaut piepildīties šīm cerībām.

Vispirms ir pamatots jautājums – kāpēc minētie pieci deputāti tikai tagad nolēmuši pamest partiju un veidot jaunu? Atgādinu, ka lielākie skandāli "Vienotībā" sākās jau vismaz pirms trim gadiem. Visskaļākie saistīti ar frakcijas līderes Solvitas Āboltiņas un Dzintara Zaķa apšaubāmo iekļūšanu Saeimā. Patiesībā skandāli sākās jau priekšvēlēšanu laikā. Bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs klusējot noraudzījās, kā viņa partijas biedrs Dzintars Zaķis slēdza apšaubāmus līgumus ar Zilupes mēru Oļegu Agafonovu, kuru jau gadiem ilgi tur aizdomās kā organizētās noziedzības pārstāvi, tā dēvētās Terehovas mafijas līderi. (6) Līdzīgi uz šo skandalozo faktu pievērt acis izvēlējās arī pārējie no "piecīšiem".

No vienas puses nosodīt sadarbību ar smagos noziegumos apsūdzēto Aivaru Lembergu, bet no otras puses paklusēt par partijas biedra apšaubāmu partneri otrā Latvijas pusē – Krievijas pierobežā? (Krievijas robežu otrā pusē sargā Putina drošības dienesta FDD pakļautības robežsargi, un sadarbība kontrabandas shēmās ir droši ticams pieņēmums). Priekšvēlēšanu laikā Zaķis Latgalē pārstāvēja "Vienotību". Aleksejam Loskutovam, "lietussargu revolūcijas" varonim, par to nekas nebija sakāms?

Par "Vienotības" problēmām var rakstīt gari un plaši. Jau pieminētie piemēri ir gana kliedzoši, lai principiāli un drosmīgi politiķi, kuri vēlētājiem solījuši godīgu politiku, uz karstām pēdām atteiktos no jelkādas sadarbības ar politikāņiem, kuri šos principus nodevuši. Piedevām – ciniski un brutāli. Tā vietā minētie pieci "Vienotības" aizgājēji palika ar viņiem kopā garus trīs gadus. Šobrīd, kad "Vienotības" reitings un reputācija atrodas tur, kur atrodas, un minētajiem pieciem deputātiem nākamajās Saeimas vēlēšanās deputātu vietas var aiziet gar degunu, pēkšņi strauji tiek dibināta jauna kustība. Atvainojiet, bet izskatās tieši tā, kā tas izskatās.

Viena no redzamākajām manifesta parakstītājām ir bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele. Ar viņu saistās leģendārs gadījums, kad viņa vaļsirdīgi atzinās, ka parakstījusi nopietnu politisko vienošanos ar sakrustotiem pirkstiem kabatās. Vēlāk viņa taisnojās, ka tā noteikti darījuši arī visi pārējie un tādā garā. Protams, ka "visi pārējie" bija diezgan šokēti par šādu apgalvojumu. Te nav runa par to, vai mēs piekrītam vai nepiekrītam Viņķeles politiskajiem uzskatiem. Tāpat nav runa par to, ka citi politiķi mēdz melot tikpat un vēl trakāk. Problēma ir tā, ka "Vienotības" vēlētājiem tika solīta jauna, godīga politika, ka šādi netiks melots. Atvainojiet, bet vai, arī parakstot manifestu, Viņķeles pirksti nebija sakrustoti?

Pirms kāda gada Viņķele atkal pārsteidza sabiedrību, kad "Latvijas Radio 4" raidījumā "Atvērtais jautājums" ("Открытый вопрос") atzinās, ka viņai "nāk vēmiens no paziņojumiem "krievi nāk"". (7) Jāatgādina, ka lielākie, nopietnākie politiskie spēki neizmanto paziņojumu "krievi nāk" šī vārda pretkrieviskajā nozīmē. Sabiedrība, atbildīgi politiķi ir nobažījušies par Putina režīma agresīvo uzvedību, bet tas netiek saistīts ar naidīgu attieksmi pret krieviem kā tautu. Mēģinājumi sabāzt vienā maisā klaju rusofobiju ar Putina kliķes agresīvo uzvedību ir tipiska Kremļa propagandas manipulācija.

Protams, publiskajā telpā reizēm izskan pret krieviem un citām tautībām, tostarp latviešiem, vērsti naidīgi vēstījumi, bet par tiem atbildīgi ir atsevišķi aprobežoti politiķi. Tomēr apgalvojums, ka publiskā telpa ir "līdz vēmienam" pilna ar biedēšanu ar krieviem, ir klajš un nepamatots pārspīlējums. Atvainojiet, bet tās pašas "Vienotības" rindās ir krievu tautības cilvēki un brutāla biedēšana ar krieviem nav iedomājama. Šāds pārspīlēts Viņķeles apgalvojums kalpo Kremļa infokara speciālistiem. Tāpēc nav brīnums, ka tas nekavējoties atbalsojas Krievijas propagandas portālos. (8)

Vēl, protams, bija savādi dzirdēt Viņķeles samiernieciskos vēstījumus par "Saskaņu" un Ušakovu. Radio atstāstīja viņas vārdus šādi: "Ar ko mēs biedējam rīdziniekus? Nils Ušakovs jau cik ir – astoņus gadus (pilsētas vadītājs). Puse Latvijas ir viņa pakļautībā. Nu, neatkarību mēs neesam pazaudējuši!" (9) Vai šādi pati Viņķele savu samierniecisko attieksmi saglabās, ja jaunā kustība "Mēs esam par!" iekļūs nākamajā Saeimā?

Vēl viens Viņķeles biedrs jaunajā kustībā ir deputāts Ints Dālderis. Šī gada sākumā viņš "Rīga TV24" raidījumā "Preses klubs" paziņoja: "Tik labi, kā šobrīd Latvijā dzīvo iedzīvotāji, vēsturē cilvēki vēl nekad nav dzīvojuši." Viņš kaut kādu iemeslu dēļ aizmirsa par vairāk nekā 200 tūkstošiem Latvijas pensionāru, kuri šobrīd spiesti izdzīvot ar pensiju, mazāku par 235 eiro mēnesī. Viņi nav cilvēki? Vai varbūt Dālderis ar to domāja situāciju ar bērnu skaitu Latvijā? Pēdējo piecpadsmit gadu laikā skolēnu skaits Latvijas skolās ir samazinājies par 142 tūkstošiem jeb 40%, un sagaidāms, ka tuvāko 10–12 gadu laikā viņu skaits samazināsies vēl par vismaz 30%. Demogrāfi Latvijā un ārzemēs to salīdzina ar kara zaudējumiem.

Vēl viens redzams "Par!" kustības dalībnieks ir mediju eksperts, bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants. 2012. gadā sākot darbu tik atbildīgā postenī, viņš pavisam drīz tika pie algas palielinājuma. Savukārt 2014. gadā Latvijas informatīvā telpa izrādījās pilnīgi neaizsargāta pret Krievijas infokara uzliesmojumu. Izrādījās, ka Latvijas kabeļtelevīzijas skatītāji ir spiesti maksāt par Kremļa propagandas kanāliem – faktiski visi kabeļtelevīzijas operatori uzspieda saviem klientiem TV kanālu "pamata pakas", kurās neizbēgami bija Putina režīmam lojāli kanāli. Tāpat uzzinājām, ka valsts katru gadu zaudē miljoniem eiro nelegālo kabeļtelevīzijas operatoru jeb pirātu dēļ. Kad Dimantam to aizrādīja, viņš attrauca, ka tā nav NEPLP darīšana.

Visbeidzot – ir labi, ka cilvēki Latvijā kļūst politiski aktīvāki, veido jaunas partijas un kustības. Šķelšanās nav laba, bet, ja kāda partija ir bezcerīgi ieslīgusi stagnācijā, tad šķiršanās ir sāpīgs, bet loģisks iznākums. Pats galvenais – joprojām ir cilvēki, kuriem nav vienalga, kas notiek valstī. Protams, ka neviens cilvēks, tostarp politiķi, nav ideāls un perfekts. Kļūdas, apšaubāmi kompromisi ir daudzu pieredze, ne tikai pieminēto. Tomēr kritisko domāšanu neviens nav atcēlis un vēlētājiem ir svarīgi zināt, vai augstu ideālu sludinātāji nav profesionāli pirkstu krustotāji.

Avoti:

1. "Mēs esam Par!" manifests

http://mespar.lv

2. "Delfi" – Sabiedrībā pazīstami cilvēki izveido politisko kustību 'Mēs esam par!'

http://www.delfi.lv/news/national/politics/sabiedriba-pazistami-cilveki-izveido-politisko-kustibu-mes-esam-par.d?id=49079645

3. "Delfi" – Zinātnieki Kaščejevs un Ambainis jaunajā partijā nestāsies

http://www.delfi.lv/news/national/politics/zinatnieki-kascejevs-un-ambainis-jaunaja-partija-nestasies.d?id=49080641

4. "Delfi" – Mācītājs Cālītis atbalsta jaunās kustības vērtības, taču skeptisks par jaunu partiju

http://www.delfi.lv/news/national/politics/macitajs-calitis-atbalsta-jaunas-kustibas-vertibas-tacu-skeptisks-par-jaunu-partiju.d?id=49081891

5. "Delfi" – Sabiedrībā pazīstami cilvēki izveido politisko kustību 'Mēs esam par!'

http://www.delfi.lv/news/national/politics/sabiedriba-pazistami-cilveki-izveido-politisko-kustibu-mes-esam-par.d?id=49079645

6. "Diena.lv" – Vai Terehovas mafijas gals?

https://www.diena.lv/raksts/pasaule/krievija/vai-terehovas-mafijas-gals-624978

7. "lr4.lsm.lv" – Винькеле: Меня уже тошнит от заявлений "русские идут!"

http://lr4.lsm.lv/lv/raksts/otkritiy-vopros/vinkele-menja-uzhe-toshnit-ot-zajavleniy-russkie-idut.a69547/

8. "Postsovet.ru" – Латвийский политик: Меня уже тошнит от заявлений "русские идут!"

https://www.postsovet.ru/blog/pribaltika/762199.html

9. "lr4.lsm.lv" – "Чем мы пугаем рижан? Нил Ушаков уже сколько, восемь лет? Пол Латвии под его руководством. Ну, независимость мы не потеряли!"

http://lr4.lsm.lv/lv/raksts/otkritiy-vopros/vinkele-menja-uzhe-toshnit-ot-zajavleniy-russkie-idut.a69547/

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latvijā plaši pazīstams grāmatu autors un vied ...
Vairāk
Reklāma