Otto Ozols
publicistika, literatūra, žurnālistika
Kurš noķers Latvijas miljarda zagļus?
Pievienots 2016 gada 14. septembrī | 0 komentāri
Drukāt
Latvijas valstij katastrofāli trūkst naudas izglītībai, aizsardzībai, veselībai, demogrāfijai. Tie visi ir valstij un nācijai eksistenciāli izšķirīgi jautājumi. Tajā pašā laikā mēs regulāri uzzinām, ka budžetam tiek nozagti simtiem miljoni, pat miljardi eiro. To apgalvo pašmāju eksperti un starptautiskās organizācijas, tai skaitā Eiropas Komisija. Tomēr no mūsu valsts oficiālajām amatpersonām nav dzirdamas skaidras atbildes – kāpēc ir tāda situācija? Ja arī ir kaut kādi paskaidrojumi, tad tās vairāk ir diezgan izplūdušas lekcijas bez konkrētiem atbildīgajiem. Kāpēc tā?

7. septembrī Latvijas Sabiedriskais medijs ziņoja: "Kopējie PVN ieņēmumi Latvijas valsts budžetā 2014. gadā pārsniedza 1,5 miljardus eiro, bet "PVN caurums" saskaņā ar EK aprēķiniem bija aptuveni 547 miljonu eiro apmērā. Proti, ideālā situācijā valstī PVN ieņēmumos varētu gūt par 23% vairāk." (1) Nav zināms vai Igaunija ir ideālā valsts, bet pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperta Jāņa Hermaņa aprēķiniem, ja Latvijā iekasētu uz vienu iedzīvotāju tikpat daudz PVN kā Igaunijā, tad mūsu budžeta ieņēmumi pieaugtu par 976 miljoniem eiro. Nemaz jau nerunājot par citiem nodokļiem, kur atšķirības ir tikpat šokējošas (2)

Pat ja atzīstam objektīvo faktu, ka Igaunijas ekonomika ir veiksmīga, tad tik un tā paliek pāri simti miljoni vienkārši "pazudušu" miljonu eiro.

Līdzīgus aprēķinus pirmdien publiskoja laikraksts "Diena". Viņi ziņoja, citējot: "Eksperti lēš, ka, piemēram, summas, ko valsts budžets dažādu krāpšanas shēmu dēļ neiekasē kā pievienotās vērtības nodokli (PVN) un citus nodokļus, reālajā dzīvē sniedzas krietni pāri miljardam eiro. Turklāt, pēc nodokļu ekspertu domām, kopumā Latvijā šobrīd dažādās PVN krāpšanas shēmās iesaistīti ap 120 grupējumu, kas piedāvā, tā sakot, plašu pakalpojumu spektru, sākot no fiktīvu uzņēmumu iegādes iespējām līdz pat krāpšanas shēmu nodrošināšanai." (3)

Var apšaubīt vienu avotu, kādu konkrētu ekspertu vai organizāciju. Bet šie ziņojumi un aprēķini nāk no ļoti dažādiem avotiem. Tātad mēs diezgan droši varam teikt, ka zagšanas fakts, kaut netieši, bet ir konstatēts. Var diskutēt - runa ir par pāris simtiem nozagtu miljonu vai par miljardu un pat vairāk eiro. Nodokļu blēdības, budžeta izzagšana nav unikāla parādībā arī citās valstīs. Tomēr gada sākumā "SSE Riga" publiskotajā pētījumā bija norādīts, ka Latvijā ir vislielākā ēnu ekonomika Baltijas valstīs - 21,3%, Igaunijā un Lietuvā attiecīgi - 14,9% un 15%. Jāpiebilst, ka kaimiņvalstīs tā nedaudz bija pieaugusi, bet Latvijā par 2,2% kritusies. (4)

Tomēr atšķirība joprojām ir iespaidīga - 6% atpalicība ir ļoti daudz, ja to pārvērš neiekasētos nodokļos. Tas liecina, ka mēs esam krietni aiz nosacīti "normālā" ēnu ekonomikas līmeņa, skatoties uz līdzīgām valstīm. Tātad situācija ir nenormāla.

Tas nevarēja notikt viena gada laikā. Tāpat tas nav nekas tāds, ko augstākie politiķi un ierēdņi varēja nepamanīt. Summas un procenti ir nedabiski lieli. Finanšu ministrijā ir spēcīgi analītiķi, arī VID ir savs analītiskais dienests, pat Latvijas Bankai ir savi ļoti labi apmaksāti tautsaimniecības eksperti. Tomēr ir valdījis aizdomīgs klusums. Jau pieminētajā "Dienas" publikācijā tiek norādīts, ka eksperti ik pa laikam politiķus ir brīdinājuši par milzīgajām shēmām, bet tie vienmēr atbildējuši "to taču nevienam nedrīkst rādīt!".

Visdrīzākais, ka mums ir darīšana ar visaugstākā līmeņa korupciju, kas ilgstoši piesegusi visus šīs milzīgās, simtu miljonu vērtās izzagšanas shēmas. Bez pierādījumiem neko nevar apgalvot. Viens gan nav noliedzams - Finanšu ministrija, VID, Ekonomikas, Iekšlietu ministrija - pēdējos gadus ir bijušas "Vienotības" pārziņā. Ja viņi nav bijuši saistīti ar pašu zagšanu, tad atliek minēt - neredzēja vai nesaprata, kas notiek? Patiešām? Gadiem ilgi. Vai sabiedrībai tam vajadzētu noticēt? Ir nozagta nauda, ar kuru varēja maksāt cilvēku cienīgas algas skolotājiem, mediķiem, palīdzēt jaunajām ģimenēm ar bērniem, pensionāriem, pieklājīgi apbruņot zemessardzi. Jā, tieši - tā nozagta, izblēdīta.

Varbūt Saeimā vajadzētu izveidot īpašu parlamentāro izmeklēšanas komisiju ar nosaukumu "Kurš katru gadu nozog miljardu eiro?" Tā varētu noskaidrot, kāpēc visas attiecīgās iestādes, to vadītāji un atbildīgie politiķi gadiem ilgi ir ignorējuši skaidrus brīdinājumus un precīzus aprēķinus? Tas varētu norādīt uz noziedznieku atbalstītājiem augstākajā politiskajā elitē.

Tomēr izrādās, ka Saeimā jau darbojas līdzīga parlamentārās izmeklēšanas komisija. Tās nosaukumā ir 41 vārds - "Parlamentārās izmeklēšanas komisija par korupcijas, lobēšanas, organizētās noziedzības un kontrabandas ietekmi uz nodokļu iekasēšanu un ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšanu, kā arī Iekšlietu, Tieslietu, Finanšu ministrijas un citu valsts institūciju amatpersonu personīgās atbildības izvērtēšanu sabiedrības interešu un labas pārvaldības principu ievērošanā".

Komisiju vada "Vienotības" frakcijas deputāts Veiko Spolītis. Pirmdien, 12. septembrī, tā sanāca kopā, lai apspriestu gala ziņojumu. Tagad tikai atliek minēt vai tiks nosaukti precīzi iemesli, kādēļ valsts budžetu var nesodīti apzagt? Vai tiks nosauktas precīzas amatpersonas no minētajām iestādēm un viņu politiskie vadītāji?

Runa ir par ārkārtīgi milzīgām summām. Patiesībā tas ir valsts nākotnes un nacionālās drošības jautājums. Vai mafija piespiedīs klusēt pat Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju? Ja ziņojums būs izplūdis, bez precīzām norādēm uz atbildīgajiem, ja nesekos demisijas un izmeklēšanas, tad, diemžēl, šī mafija varēs mierīgi uzelpot. Viņu cilvēki paliks vietās un viss turpināsies.

Tai pašai komisijai VID vadītāja pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā nesen atzina, ka cīnoties ar nodokļu blēžiem "konkrētie cilvēki smejas sejā un prasa: "Kādus dokumentus tev vajag?", solot tos atsūtīt - arī tādus, kuriem "tinte vēl nav nožuvusi"".

Būsim godīgi - tas nevarētu notikt valstī, kur organizētās noziedzības grupējumi jeb mafija nebaudītu stingru atbalstu visietekmīgākajos augstākās politikas līmeņos. Šī saite nav izveidojusies vienas dienas vai viena gada laikā. Tā ir ilgstoši veidojusies situācija, par kuru neapšaubāmi bija labi zināms. Vēlreiz atgādinu - tie simti, pat miljardi nozagti eiro. Tie ir apzagti slimnieki slimnīcas gultās, medicīnas darbinieki, policisti, ugunsdzēsēji, skolotāji, bērni, pensionāri. Šādi zagļi ir pelnījuši vietu cietumos blakus pretīgākajiem izvarotājiem.

Atļaušos apgalvot, ka Finanšu ministrijā, VID, Iekšlietu ministrijā un citur strādā gana daudz gudru, labi izglītotu un spēcīgu analītiķu. Viņi noteikti jau ilgstoši ir sapratuši notiekošo. Visi iespējami aprēķini uz to norāda nešaubīgi. Visdrīzākais, ka ir ziņojuši par to visu politiskajai vadībai. Nekas nav mainījies. Simti miljoni ir turpinājuši pazust Eiropas Komisijas norādītajā "caurumā". Tātad ir noteiktas personas šajā - visaugstākajā līmenī, kas bremzējušas aktīvu rīcību, lai šos noziegumus efektīvi izskaustu. Faktiski runa ir par konkrētiem vārdiem un uzvārdiem, kuri darbojās kā mafijas līdzzinātāji.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latvijā plaši pazīstams grāmatu autors un vied ...
Vairāk
Reklāma