Dmitrijs Smirnovs
ekonomika
Pievienots 2014 gada 20. maijā | 0 komentāri
Ukrainas destabilizācijas operāciju bija iecerējusi Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP), lai daļa tās teritorijas nonāktu Krievijā, bet Eiropa par to ieviestu ekonomiskās sankcijas pret Krieviju. CIP analītiķi uzskata, ka tādējādi bez jebkāda kara var iznīcināt Krievijas un Eiropas ekonomiku.
Pievienots 2013 gada 21. februārī | 1 komentārs
Publicējot informāciju par straujo IKP pieaugumu, Ekonomikas ministrija turpina būvēt saulainus plānus par iespējamo Latvijas tautsaimniecības attīstību. Pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta domām, Latvijā jau pēc 5–10 gadiem darba vietu skaits pārsniegs darbspējīgo iedzīvotāju skaitu, proti, radīsies reāls darbaspēka deficīts. Tādēļ ir aktīvi jāstrādā pie tā, lai atgrieztu mājās Latvijas iedzīvotājus, kas aizbraukuši uz ārzemēm.
Pievienots 2013 gada 13. februārī | 0 komentāri
Publicējot informāciju par straujo IKP pieaugumu, Ekonomikas ministrija turpina būvēt saulainus plānus par iespējamo Latvijas tautsaimniecības attīstību. Pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta domām, Latvijā jau pēc 5–10 gadiem darba vietu skaits pārsniegs darbspējīgo iedzīvotāju skaitu, proti, radīsies reāls darbaspēka deficīts. Tādēļ ir aktīvi jāstrādā pie tā, lai atgrieztu mājās Latvijas iedzīvotājus, kas aizbraukuši uz ārzemēm.
Pievienots 2012 gada 17. oktobrī | 1 komentārs
Vērojot ekonomiskās izaugsmes tempus Latvijā, man radies iespaids, ka mēs redzam ne tik daudz pieaugumu, cik ienākumu sadali – no trūcīgajiem turīgajiem. Barotavai pietuvinātie politiķi ņipri sludina par nodokļu ieņēmumu pieaugumu, budžeta deficīta samazinājumu un krīzes beigām – un par labu darbu pieprasa algas paaugstinājumu. Tikmēr lielākā daļa iedzīvotāju cenšas saprast – kādā jomā viņiem uzlabojušies dzīves apstākļi.
Pievienots 2012 gada 26. jūlijā | 0 komentāri
Maijā benzīna cena pārsniedza psiholoģisko 1 lata barjeru; tagad atkal cenas sākušas augt. Turklāt arvien vairāk eksportētāju nākuši pie secinājuma, ka tas ir tikai sākums un sliktākais vēl priekšā. Galvenais naftas cenu pieauguma iemesls, kā mums skaidro, ir notikumi ap Irānu. Kara konflikta gadījumā Irāna draud bloķēt Ormuzas šaurumu, caur kuru tiek eksportēta visa nafta no Persijas līča, bet tas ir 30% no visas pasaules ieguves. Par to, ka Irāna neplāno apturēt savu kodolprogrammu, nevienam nav šaubu. Kaut vai tāpēc, ka Ziemeļkorejai ir kodolieroči un neviens to neaiztiek. Jautājums, par kuru strīdas visvairāk, cik miermīlīga ir Irānas kodolprogramma. Irākā tā arī neatrada masu iznīcināšanas ieročus – kas netraucēja tai uzbrukt.
Pievienots 2012 gada 28. martā | 1 komentārs
Valdība atbalstījusi pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Zinot spēku sadalījumu Saeimā, parlamentā šie grozījumi noteikti tiks arī pieņemti. Šo ziņu varēja gaidīt – jau rudenī valdošā koalīcija draudēja pārskatīt pensionēšanās vecumu.
Pievienots 2012 gada 4. janvārī | 3 komentāri
21. decembris, pēc valdības viedokļa, bijusi ļoti svarīga diena Latvijas vēsturē. Šajā dienā pirms termiņa noslēgta kredītvienošanās ar Eiropas Komisiju un SVF, proti, Latvija atguvusi finansiālo un ekonomisko neatkarību. Šo datumu var droši apvilkt kalendārā un pārvērst par svinamo dienu.
Pievienots 2011 gada 21. novembrī | 1 komentārs
Vēl pirms dažiem gadiem Eiropas Savienība dzīvoja ar optimismu, būvējot rožainus nākotnes plānus. Šobrīd situācija kardināli izmainījusies.Finansiālās problēmas cita pēc citas satricina ES, kredītreitings samazināts veselai virknei Eiropas valstu un vairs tikai slinkais nerunā par eirozonas sabrukumu. Rodas jautājums – kāda nākotne sagaida eiro? Virkne vadošo ekonomistu iesnieguši ES vadībai pieteikumus, pieprasot rīkoties nopietnāk, lai glābtu Eiropas Savienību. Eiro tagad kā vēl nekad ir pietuvināts kraham. Godīgi atzīšos, sākumā man arī šķita, ka bezcerīgo parādu nastas dēļ Eiropas Savienība drīz vien sabruks, bet eiro kā valūta vienkārši izzudīs. Tomēr pēdējā laika notikumi pavērsuši Eiropas Savienības likteni jaunā gaismā, liekot pārskatīt prognozes.Lai cik dīvaini tas skanētu, tomēr no ES sabrukuma Latvija tikai iegūtu. Lielākā daļa Latvijas starptautiskā parāda nominēta eiro valūtā. Proti, ja izzudīs eiro, izzudīs arī Latvijas parāds vai būtiski zaudēs vērtību. To pašu var teikt arī par Latvijas iedzīvotājiem – vairāk nekā 80% visu kredītu tika izsniegti eiro valūtā. Tādēļ ES bankrots ļautu būtiski atvieglot kredītu nastu kā valstij, tā arī iedzīvotājiem.Taču ne jau tādēļ Latvijai izsniedza kredītus, lai pēc tam tos norakstītu. Te nav viss tik vienkārši. 
Pievienots 2011 gada 24. augustā | 5 komentāri
Epopeja ar amerikāņu parādu ir beigusies – pašā pēdējā brīdī ASV Kongress tomēr nobalsoja par valsts parāda griestu palielināšanu. Taču, neraugoties uz šo it kā pozitīvo ziņu, nākamajā dienā finanšu tirgi ļāvās panikai – sabruka fondu tirgi, strauji sāka kristies naftas cena. Turklāt tas notiek joprojām.
Pievienots 2011 gada 22. jūlijā | 1 komentārs
Paziņojumi par nepieciešamību samazināt pensijas Latvijā izskan jau sen un regulāri. Nesen Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Roberts Ķīlis pielika tam visam treknu punktu. Sniedzot interviju žurnālam Klubs, viņš atklāti sacīja: pēc vairākiem gadiem pašreizējā pensiju sistēma sabruks, tāpēc valsts nemaksās pensijas vispār. 
Pievienots 2011 gada 16. jūnijā | 4 komentāri
Tātad – apsveicu visus. Manas prognozes pirmā daļa ir piepildījusies – Latvijā notikusi krāsainā revolūcija. Sākusies laika atskaite. Ārzemju saimnieki aktivizējuši Latvijas bankrota procedūru.
Pievienots 2011 gada 5. aprīlī | 3 komentāri
Pēdējā laikā ārzemju kreditori, politiķi un ekonomisti nepaguruši slavē Latviju par panākumiem cīņā ar ekonomisko krīzi. Ministru prezidentu Valdi Dombrovski min kā piemēru – lūk, kā ir jāglābj savas valsts ekonomika!
Pievienots 2011 gada 27. janvārī | 8 komentāri
Par 2011. gadu izskanējis daudz prognožu, un visas tās savā ziņā ir ļoti līdzīgas. Vadošie analītiķi, ekonomisti un politiķi visi kā viens apgalvo, ka krīze beigusies un 2011. gadā būs vērojama ekonomiskā izaugsme.
Pievienots 2011 gada 6. janvārī | 5 komentāri
Laikā, kad politiķi un ekonomisti sajūsmināti stāsta par ekonomisko izaugsmi un IKP pieaugumu, vairums Latvijas iedzīvotāju reālus uzlabojumus nemana. Tieši otrādi – jo lielāka ekonomiskā izaugsme, jo aktīvāk cilvēki bēg no Latvijas. Pēc oficiālās statistikas datiem, 2010. gada pirmajos 9 mēnešos no Latvijas izbraucis vairāk cilvēku nekā visā 2009. gadā kopumā. Un tie ir tikai oficiālie dati. Šķiet, ka ekonomiskā izaugsme eksistē tikai atsevišķu analītiķu un ekspertu grupas skatījumā. Taču izbrīna kas cits.
Pievienots 2010 gada 27. septembrī | 3 komentāri
Kamēr mūsu pašmāju ekonomisti un politiķi pirms vēlēšanām ir optimisma pārpilni un jau nākamgad sola ekonomisko izaugsmi, pasaulē valda gluži pretējs noskaņojums. Arvien vairāk un vairāk cilvēku sliecas domāt, ka krīze nemaz nav beigusies un pirmajam krīzes vilnim var sekot otrs. Un otro krīzes vilni var sagaidīt ļoti drīz – jau šā gada beigās vai nākamā gada sākumā. Šie secinājumi radušies, balstoties uz vairākiem būtiskiem faktiem.
Pievienots 2010 gada 10. septembrī | 3 komentāri
Pretēji pašreizējās valdības ministru nepamatotajam verbālajam optimismam oficiālā statistika uzrāda tendences, kas nekādi neapstiprina Latvijas ekonomikas uzlabošanos. Saskaņā ar Eiropas Savienības oficiālās statistikas biroja Eurostat datiem 2010.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, Latvijas Republikas iekšzemes kopprodukts (IKP) ir pieaudzis tikai par 0,1% – respektīvi, astoņas reizes (!) mazāk, nekā mums mēģina iegalvot Latvijas amatpersonas.
Pievienots 2010 gada 18. februārī | 5 komentāri
Mans Latvijas nākotnes redzējums ir pesimistisks. Negatīvās prognozes, par kuru izteikšanu saņēmu daudz uzbrukumu, diemžēl ir piepildījušās. Šobrīd var teikt, ka valstī tiek īstenots Lielās depresijas scenārijs. Ir skaidri redzams, ka ne valdība, ne ārvalstu padomnieki neko nedara, lai uzlabotu situāciju, bet tikai to vēl pasliktina. 
Pievienots 2010 gada 3. janvārī | 20 komentāri
Aizejošais gads diemžēl pavadīts krīzes ietekmē. Šis gads paliks atmiņā kā masveida samazināšanas un starptautisko kreditoru prasību gads.
Par autoru
Ventspils Augstskolas Ekonomikas un pārvaldības ...
Vairāk
Reklāma