Dmitrijs Smirnovs
ekonomika
Nākamgad Latvijai gaidāms bankrots
Pievienots 2010 gada 3. janvārī | 20 komentāri
Drukāt
Aizejošais gads diemžēl pavadīts krīzes ietekmē. Šis gads paliks atmiņā kā masveida samazināšanas un starptautisko kreditoru prasību gads.

Agrāk Latvija varēja dižoties ar strauju ekonomisko izaugsmi, turpretim 2009. gadā tika uzstādīti divi antirekordi – valstī bija vērojams vislielākais IKP kritums un visaugstākais bezdarba līmenis Eiropas Savienībā.

Agrāk cilvēki smējās par manu ieteikumu pāriet uz naturālajām saimniecībām, bet tagad tādu optimistu kļūst arvien mazāk.

Izanalizējot pēdējos notikumus, piedāvāju nākamā gada prognozi. Es ieteiktu pievērst uzmanību SVF un Eiropas Komisijas pārstāvju uzvedībai. Pēdējā laikā izskan tikai draudi – ja Latvija neizpildīs visas kreditoru prasības, tad nākamgad jaunus kredītus nedos.

Un tiešām nedos. Un visi lieliski saprot, ka bez jauniem kredītiem Latvija izvilks maksimāli pāris mēnešu, bet pēc tam bankrotēs. Bet tas nozīmē tikai vienu – nākamgad Latvijai gaidāms bankrots.

Turklāt no pašas Latvijas nekas nav atkarīgs, jo izpildīt visas SVF un Eiropas Komisijas prasības vienkārši nav iespējams. Latviju ļoti viltīgi uzsēdināja uz kredīta adatas, padarot to pilnīgi atkarīgu no starptautiskajiem kreditoriem. Paskatīsimies. Finanšu ministrijas prognoze palielināt valsts budžeta ienākumus uz iekasēto nodokļu rēķina ir vienkārši smieklīga.

Kurš tos nodokļus maksās? Bezdarbnieki? Jau tagad uzņēmumi bankrotē viens pēc otra. Pārējie uzņēmēji, kas cenšas izdzīvot, gandrīz atklāti saka – tādai valstij nodokļus nemaksās. Tāpēc, pēc manām optimistiskākajām prognozēm, nākamgad nodokļu ieņēmumi budžetā var samazināties par 200 miljoniem latu, bet saskaņā ar pesimistiskākajām prognozēm – arī par visiem 400 miljoniem.

Līdz ar to arvien vairāk ārzemju ekspertu pieļauj, ka jau nākamgad Latvijā varētu pasludināt defoltu un valsts būs spiesta devalvēt latu. Visticamāk, bankrots Latvijā notiks pēc tāda scenārija. Nākamā gada budžets tiks pieņemts saskaņā ar visām SVF prasībām, un mūsu valdība svēti apsolīsies pildīt visus vienošanās punktus.

Taču, kā jau iepriekš tika minēts, īstenot reālajā dzīvē šīs prasības nav iespējams, jo tā ir ekonomikas nogalināšana. Mūsu budžets izskatās labi tikai uz papīra. Tam nav nekādas saistības ar reālo dzīvi. Aptuveni aprīlī tiks publicēti rezultāti par 2010. gada pirmā ceturkšņa budžeta izpildi. Pats par sevi saprotams, ka neizdosies panākt, lai budžeta deficīts nepārsniegtu 8,5% no IKP.

Pirmkārt, kā jau tika minēts, neizdosies iekasēt nodokļus iecerētajā apjomā. Bez tam mūsu ierēdņi noteikti atkal izdomās veidu, kā palielināt savus ienākumus, tāpēc dzīvē arī valsts budžeta izdevumi būtiski nesamazināsies. Un, otrkārt, kārtējā nodokļu palielināšana un sociālo izdevumu samazināšana izraisīs turpmāku IKP kritumu.

Tāpēc labākajā gadījumā budžeta deficīts 2010. gada pirmajā ceturksnī būs 10% no IKP, ne mazāk. SVF un Eiropas Savienība nekavējoties vainos Latviju visos nāves grēkos, tādēļ jaunus kredītus nedos. Turklāt pret Latviju var tikt pielietotas ekonomiskās sankcijas – var pilnībā iesaldēt Eiropas Savienības fondu apguvi.

Pilnīgi iespējams, ka pēc tam sekos valdības krišana. Atteikums sadarboties ar SFV un Eiropas Komisiju graus ārzemju investoru uzticību. Latvijas starptautiskais kredīta reitings tiks samazināts līdz atkritumu līmenim. Rezultātā sāksies ārzemju kapitāla masveida aizplūšana no Latvijas.

Par ārzemju investīcijām Latvijai vienkārši vajadzēs aizmirst. Latvijas komercbankas izjutīs milzīgu spiedienu – tur arī būs vērojama kapitāla spēcīga aizplūšana plus būtiski pieaugs zaudējumi saistībā ar uzkrājumiem nedrošajiem kredītiem.

Tāpēc bankas meklēs valdības palīdzību. Praktiski visi valsts brīvie līdzekļi tiks ieguldīti banku glābšanā (patlaban – kaut kur aptuveni miljards latu). Taču bankām šis miljards tas pats, kas mirušam komprese – tur vajadzēs vismaz 10 miljardus, taču nebūs, kur to naudu ņemt. Pilnīgi iespējams, ka zviedru bankas var pamest savas meitas kā nevajadzīgu balastu, lai pašas nenogrimtu.

Proti, tās pārdos starptautiskajā finanšu tirgū savu meitu saistības firmām, kas specializējas parādu piedzīšanā, – tā saucamajiem starptautiskajiem maitu ērgļiem. Tādējādi jau vasarā Latvija būs kritiskā un praktiski bezizejas situācijā. Nauda budžetā beigsies, bet visapkārt būs kreditoru rindas, pieprasot nomaksāt rēķinus. Maitu ērgļi būs visaktīvākie.

Var pat pieprasīt Latvijas Bankas kontu arestu. Komercbankas faktiski kļūs maksātnespējīgas. Šajā absolūti bezcerīgajā situācijā Latvijas Banka valdības ietekmē būs spiesta ieslēgt drukāšanas mašīnu. Bet tā kā Latvijas Bankā nevienam nav nekādas saprašanas par to, kā jāveic naudas emisija, tad nepamatota emisija tikai pasliktinās lietu stāvokli.

Tagad grūti pateikt, kad, taču, visticamāk, jau vasarā Latvija būs spiesta pasludināt defoltu. Jebkurā gadījumā defoltam vajadzēs notikt līdz Saeimas vēlēšanām, maksimāli septembrī. Grūti prognozēt, kas notiks ar latu. Visticamāk, to varēs palaist brīvā kritienā, proti, lata vērtība varētu kristies divas vai pat četras reizes. Un tajā brīdī, kad Latvija būs bankrotējusi, pie mums ieradīsies SFV kā glābējs.

Turklāt SVF būs tikai tie labākie nodomi – būs jāglābj Latvija no kreditoriem. Rezultātā tiks pielietota starptautiska likumdošana par valsts bankrotu, SVF tiks pasludināts par galveno kreditoru un Latviju faktiski pilnībā vadīs SVF. Kā tas izpaudīsies? Latvijas valdība un Saeima, protams, paliks, taču viņu loma būs tīri formāla – viņu funkcija būs pildīt SVF pavēles.

Un nekādas patstāvīgas iniciatīvas. Neliels piemērs. Jau tagad valsts budžeta galvenie posteņi ir jāsaskaņo ar SVF. Un tā būs absolūti ar visiem izdevumiem – nav SVF atļaujas, nav arī naudas. Saeima un valdība mums būs skaistumam – skata pēc taču demokrātija ir jāsaglabā.

SVF gudrās vadīšanas rezultātā bezdarbs patiešām sasniegs 50%, rūpniecības un lauksaimniecības paliekas tiks pilnībā likvidētas, bet vairums Latvijas iedzīvotāju dzīvos uz ārzemju humanitārās palīdzības rēķina.


Komentāri:
Jānis, 03/01/2010 16:21
Izklausās jau nu mega mega mega pesimistiski, bet nu - uz neko gaišu un labu jau šitais viss pasākums arī nevelk. Tā kā vnk jādzīvo un jāskatās, kas nu būs.
Andrejs, 03/01/2010 16:38
"Šo rakstu neiesakām lasīt jūtīgiem, nervoziem un garīgi nestabiliem cilvēkiem" - šai frāzei noteikti bija jābūt raksta ievadā.Pēc šī izlasīšanas teju vai velk uz suicidālām domām.. Atkopjoties eksportam, palielināsies naudas un ražošanas apgrozījums uzņēmumos, bankrotējušu uzņēmumu vietā nāks jauni. Celtniecības uzņēmumi, protams var bankrotēt arī tālāk. Man nav ekonomiskās izglītības, bet tas izklausās absurdi..Te taču nav Zimbabve. Gan jau kādas prasības aizdevēji mīkstinās un kredītu iedos. Kaut vai dēļ tām pašām Zviedru bankām.
Jānis, 03/01/2010 20:11
neko sev rakstiņš!
nuucha, 03/01/2010 20:19
kaut kā izlasīju un pilnīgi raudāt sagribējās! toč nu šķiet pārāk pesimistiski! otrkārt man jau kaut kā šķiet, ka bezdarbs nu ne tuvu nevarētu sasniegt 50%! Neesam jau izolēta Zimbabves valsts. Tie kas nespēs atrast darbu te, brīvi izceļos ārā uz ES, kur paātrinoties izaugsmei ātri vien savajadzēsies papildu darba rokas! Ja šis scenāris piepildītos, tad zem jautājuma zīmes vispār būtu mūsu jēga būt iekš ES. Ja nevaram beigās ne ražot, ne arī lāgā kaut ko patērēt, tad kāda jēga no mums vispār kā tāda!
Kārlis, 03/01/2010 20:28
Nu par to bankrotu jau sen domāju.. . Un tas teksts,ka valdība,saeima būs tikai sakata pēc nav pareizs,jo viņa nekam citam kā skatam ir bijusi arī līdz šim.. . :)
AB, 03/01/2010 20:50
Dmitrij, vai varētu būt tā, ka pēc šī apokaliptiskā vēstījuma, vīri no DP jau eļļo slēdzenes rokudzelžiem ?
Skepse, 03/01/2010 21:26
Kāds rezumē? Vai mēs visi tiešām ticēsim tam, ka Latvija vairs nepastāvēs kā valsts? Es negribu veikt pārsteidzīgus secinājumus, bet man bail pieņemt, ka Latvijai nāksies iekļauties Krievijas politiskajā struktūrā un vienkārši beigās asimilēties. Ja jau ES mums atmet ar roku man nav ne jausmas, kas notiks tālāk... :(
Aigars Mahinovs, 03/01/2010 21:35
Muļķības sarakstītas. Nedz EU, nedz SVF nevajag jaunu Zimbabvi EU sastāvā. Līdz ar to neviens tādus mērus netaisīs. Vienkārši netaisīs un viss. Sāksim jau ar to, ka Latvijas ekonomika jau atkopjās un nekur uz leju neslīd, tāpat arī pasaules ekonomikas jau vairākus mēnešus iet uz augšu pēc visiem makro rādītājiem. Par tavu nepamatoto apgalvojumu, ka bankrotē te visi pa labi un pa kreisi - muļķības. Tie uzņemumi, kuriem nebija pamata eksistēt, jeb burbuļi, sen jau pārsprāga un tagad jau nu neviens nebankrotē. Pieņem tikai jaunus darbiniekus. Pat streikotāji pie MK telšu pilsētiņā atrada jaunu darbu. Interesanti, kādai tad valstij maksās nodokļus, ja ne šai. latvijas ekonomika nav nekāds bēru zirdziņš, ko var tik viegli salauzt, it īpaši ņemot vērā visu EU atbalstu. Jaunu uzņemumu pašlaik ir vairāk nekā bankrotu, jo kas iesīkstējušiem večiem ir krīze, tas jaunajiem un gudrajiem ir izdevība. Ārzemju finanšu ekspertu vairumam nav ne jausmas, kas notiks Latvijā (vai pasaulē) pēc krīzes, jo tāda krīze kopš 1930. gadiem nav pieredzēta un arī ar to krīzi nav salīdzināma, jo tika veikti daudz efektīvāki preventīvie pasākumi. Līdz ar to cilvēki, kas apgalvo, ka precīzi zina, kas notiks nākošgad vienkārši pūš pīlītes lielos amatos sēdēdami, jo .. par to viņiem arī maksā. Ja mēs paši no bedres neizkulsimies, tad SVF ievedīs savējos konsultantus, kas piespiedīs mūsu ierēdņiem vai nu aiziet no darba, vai arī samazināt izdevumus un palielināt ieņēmumus. SVF un EU būtu daudz dārgāk, ja Latvija sabruktu un paliktu par vēl vienu Zimbabvi vai Somāliju. Tāpēc mums dos visu nepieciešamo, lai tas nekad nenotiktu. Bet arī prasīs pretī atbildību.
Roberts, 03/01/2010 21:36
Iespaidīgs raksts. Varbūt tiešām jau laicīgi jāsāk domāt par pāriešanu citā pilsonībā, lai sakars nekāds ar Latviju vairs nebūtu tik liels, ja nu vienīgi dzimšanas vieta? Jācer, ka nebūs tik traki, bet paldies, ka pabrīdināji par šādām briesmām. Ja aiz kalna dūmi sāks kūpēt, tad laicīgi varēs saprast, kas deg.
Aigars Mahinovs, 03/01/2010 21:50
Raksts varētu būt iespaidīgs, ja viņā būtu kaut viens fakts vai kaut viens cipars, kas nav no griestiem paņemts. Pamatoties uz spekulācijām un minējumiem lēmumu pieņemšanā ir ... maigi izsakoties vieglprātīgi.
Muchacho, 03/01/2010 22:11
Taisnība par to, ka nedz EU, nedz SVF nevajag Zimbabvi, taču līdz Zimbabves līmenim mēs netiksim - bez aizdevuma būs ātrs bankrots un pēc tam būs ātra mūsu valsts "pārņemšana" no SVF puses. Es nezinu, kurā galā Latvijas ekonomika atkopjas un no kurienes rodas tās darba vietas, jo bezdarba līmenis nesamazinās un joprojām ir ārkārtīgi augsts, lai runātu kaut ko par atlabšanu. Un par kādu atkopšanos varam runāt, ja nodokļu ieņēmumi atpaliks arvien vairāk no prognozēm - kā segs tos zaudējumus? Atkal Excelī palielinot nodokļu likmes, piedzenot uz to brīdi esošajam nodokļu maksātāju skaitam, lai rezultātā viss iekļautos tajos pašos 8,5% un tad dzīvos līdz nākošajam pārskatam, kad atkal prognozes būs izgāzušās. Un cik ilgi tā? Tas, ka visa pasaule atkopjas no krīzes ir labi - bet uz kā pamata atkopjamies mēs? Uz eksporta pieauguma rēķina, kas galvenokārt ir izzāģētie meži (kurus izzāģē tieši uz ziemu)? Un nav mums te nekā, ko ražot un ko pārdot uz ārvalstīm, kas diemžēl neko labu nenozīmē. Ja atkopšanās būs, tad noteikti izteikti lēnāk, nekā pārējā ES un tā arī būsim mazais melnais bēdubrālis visām dalībvalstīm.
lv, 03/01/2010 22:39
būtu jāsāk jau ar to, ka Zimbavē ir 12 000 000 iedzīvotāju, lai arī nabadzība, tomēr massa ir. mums 2 000 000 un tikai zāģējam mežu, kad izzāģēsim, ko darīsim?
Optimists, 04/01/2010 10:11
Nekad nav tik slikti,ka nevarētu būt sliktāk... Bet cilvēki dzīvo uz visas apaļās zemes. Kas ir vājāki-tie tur, kur vieglāk.Kas stiprāki -tie tur , kur grūtāk. Vienmēr dzīvē iet kā jautrā dejā: brīžiem augšā,brīžiem lejā. Arī ekonomikā tieši tā pat. Jādomā,jāstrādā, jādara!
He..., 05/01/2010 11:57
Bet varbūt nonākt SVF valdījumā nebūtu nemaz tas sliktākais variants? :)) Viņi vismaz ir spējīgi izdomāt loģiskus soļus uz priekšu, atšķirībā no mūsu valdības "pīlīšu pūšanas".
reality, 06/01/2010 00:25
He:''Bet varbūt nonākt SVF valdījumā nebūtu nemaz tas sliktākais variants? :)) Viņi vismaz ir spējīgi izdomāt loģiskus soļus uz priekšu, atšķirībā no mūsu valdības "pīlīšu pūšanas". - DER atcerēties, kur un ar kādas iestādes bankrotu sākās finanšu 'zemestrīce' pasaulē ? - ar Lehman Brothers ASV, kur tie īstie finanšu spečuki ?? Smirnova kunga prognozes lasot der saprast - bankrota gadījumā jau ne-bankrotēs 4. maija SISTĒMA, tā kā, iespējams, bankroti šai sistēmā pēc kāda laika būs ierasta lieta ?
reality, 06/01/2010 00:32
Starp citu - der atcerēties arī par daudzkārt pieminēto ''domino'' efektu - jo defolts Latvijā var izraisīt ķēdes reakciju - un defoltu arī citur AustrumEiropā ? Politiskās stabilitātes vārdā SVF'am var pilnīgi mierīgi uzticēt pārvaldīšanu - galu galā jau šobrīd uzticības-ticības reitings Saeimas&valdības&elites pārstāvjiem ir niecīgs.
300%, 09/02/2010 19:37
autoram trakums uz pieres ir uzrakstīts ! Pusaudža nihilisms !
Arturs, 04/03/2010 09:06
Gudriisi palasiet smirnova pagajjusagada prognozes viss piepildijies 100% centiigi (bezdarbs jau ir 50%) tak sto davadiijusi balelinji savu LV lidz klinkim. Smirnov respect....tevi par prezidentu...viens tiktu galaa...
Laine, 15/04/2011 10:24
Nu nezinu vai Smirnovu tā uzreiz par prezidentu, bet to ka raksts ir labs, tas gan fakts!
i., 27/10/2013 20:57
Oh my, nav kauns tagad par šiem murdziņiem? :D
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ventspils Augstskolas Ekonomikas un pārvaldības ...
Vairāk
Reklāma