Raivis Dzintars
politika
Ko nozīmē «Viņķeles kundzes ierosinājums»?
Pievienots 2013 gada 12. februārī | 0 komentāri
Drukāt
Ziņu portālus šorīt rotā ziņa, ka Labklājības ministre rosina atbalstīt Eiropas sociālās hartas 30.pantu, kas runā par iedzīvotāju tiesībām uz aizsardzību pret trūkumu un sociālo nevienlīdzību. Identiska rakstura ministrijas paziņojums atrodams tās oficiālajā mājas lapā. Par šo ziņu esam ļoti priecīgi, lai gan lasītājiem būtu vērts zināt šī lēmuma tapšanas patieso gaitu, lai katrs varētu izvērtēt, ko īsti nozīmē vārdu salikums «Viņķeles kundzes ierosinājums».

Vai atceries, ka pagājušajā plenārsēdē jautājums par Eiropas sociālo hartu tika izņemts no darba kārtības? Vai zini, kāds bija iemesls? Tieši šis 30.pants. To atbalstīt pretēji koalīcijas partneru gribai bija nolēmusi «Nacionālā apvienība» (NA). Mūsu frakcijas vadītāju bija ielenkusi visa «Vienotības» Saeimas spice, izmisīgi aicinot neatbalstīt 30.pantu. 30.pants esot bīstams, kaitīgs valsts interesēm utt. NA saglabāja savu pozīciju, kā rezultātā Vienotība lūdza atlikt jautājuma izskatīšanu vēl uz vienu nedēļu.

Kas noticis nedēļas laikā? Saprotot, ka NA saglabās atbalstu 30.pantam, to rūpīgāk izanalizējusi arī Labklājības ministrija, saprazdama, ka jāatbalsta vien būs. Tiktāl viss lieliski. Tomēr lasot portālos «ministre rosina, koalīcija atbalstīs» rodas jautājums, vai tiešām Viņķeles kundze sabiedrībai sniedz korektu informācija? Manuprāt, jautājums retorisks.

Varētu jau šādām «cilvēciski politiskām vājībām» nepievērst uzmanību. Uzdevums galu galā izpildīts un hartu ratificēs arī ar 30.pantu. Bet nav jau šī pirmā reize un tātad jāsāk šaubīties, ka tā ir nejaušība…

Attiecībā uz šā gada budžetu NA galvenās prasības bija vērstas uz atbalstu dzimstības veicināšanas pasākumiem. No Vienotības sākotnēji bija strikts «nē», kas gan arī ir ļoti normāli, jo premjera un finanšu ministra interesēs bija noturēt budžetu iespējami stingrākos rāmjos. Tikmēr Viņķeles kundze strikti un viennozīmīgi pavēstīja, ka minimālo māmiņalgu palielināšana ir nepareiza metode un nav atbalstāma.

Kad pēc politiskas pretestības un smagas nomelnošanas kampaņas pret NA ieceres par dzimstības pasākumiem tomēr tika iestrādātas budžetā, TV šovos un preses konferencēs varēja šķist, ka beidzot piepildījušies tieši Viņķeles kundzes kvēlākie mērķi demogrāfijas jomā.

Ir tāda taktika: ja tiešām nevari novērst kaut ko, kam ir sabiedrības atbalsts, atliek vien kļūt par idejas kvēlāko karognesēju… Tikai nedomāju, ka šāda taktika sevī ietver daudz patiesuma un cieņas pret pilsoņiem. Atļaušos būt labticīgs un pieņemšu, ka Viņķeles kundze šādu taktiku neizmanto apzināti. Tomēr pret vārdu salikumu «Viņķeles kundze ierosina» būšu uzmanīgāks…

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs
Reklāma